Lezen, wij houden ervan! Eventjes de realiteit ontsnappen en een andere wereld ontdekken. Wat misschien nog wel leuker is: nieuwe mensen ontmoeten die ook van lezen houden én uitgebreid praten over jullie favorieten boeken. En, hoe doe je dat nu beter dan in een gezellige boekenclub? Juist, nergens – dat vonden wij dus ook! Hieronder vind je handige tips om er zelf één op te richten.
Is er bij jou in de buurt (nog) geen ‘clubbie’ en wil je daarom zelf een boekenclub in Nederland oprichten? Hier lees je hoe zelf een leesclub start >
Waarom is een boekenclub zo leuk?
Een boekenclub is om meerdere redenen leuk. Allereerst voor wie meer wilt lezen, kan het een steuntje in de rug zijn om dat werkelijk te doen. Het daagt je uit om ‘nieuwe’ titels te lezen die misschien een beetje buiten je comfortzone ligt, maar achteraf wel mega leuk zijn. Daarnaast is het een perfecte manier om mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken met dezelfde interesses als jij.
Hoe start je een boekenclub: 7 x handige tips >
Bepaal de genre die je wil lezen
Om de juiste mensen uiteindelijk naar je leesclub te trekken, is het belangrijk om van te voren te weten welke genre(s) je graag wilt lezen. Wil je met elkaar weg zwijmelen bij romantische boeken, samen een misdaad ontrafelen met crime boeken. Of met elkaar de boeken die viraal gaan op TikTok lezen. Ook niet onbelangrijk: lezen jullie de boeken in het Engels, vertaalde boeken of alleen Nederlandstalige boeken. Ja – daar zit écht verschil in!
En bepaal hoe je de boeken uitkiest
Van te voren een genre (en de taal) bepalen, maakt het kiezen van de boeken natuurlijk ook makkelijker. Nog zo’n puntje om over na te denken, want kies je zelf de boeken uit of doen jullie dat samen. Daar ben je natuurlijk als ‘clubbie oprichter ‘vrij in, maar ons advies: neem iedereens suggesties mee. Zo blijft iedereen betrokken.
Nodig mensen uit en plaats oproepjes
Als je de praktische stappen voor het oprichten van een leesclub op papier hebt, is het tijd voor de volgende stap: mensen werven! Nodig je vrienden uit die ook van lezen houden, plaats oproepjes op boek-gerelateerde Facebook-groepen, benader boekliefhebbers op social media of vraag aan je plaatselijke bibliotheek of je een advertentie mag ophangen.
Meer tips hoe je een boekenclub start >
Kies een locatie uit
Reageren mensen op je oproepjes en heb je een idee hoe groot je leesclub ongeveer wordt? Dan kun je nadenken over de locatie en waar je clubbie elke keer samen komt. In de plaatselijke bibliotheek, iedere keer bij iemand anders huis, online via Teams of in een knus koffietentje: het kan allemaal. Weeg bij elke optie de voor- en nadelen af.
Leg een ‘gespreksstructuur’ vast
En dan… het gesprek! Hoe gaat dat vorm krijgen? In het begin is het leuk om meer over elkaar te weten te komen. Zeker als de leden van de boekenclub elkaar niet kennen. Begin bijvoorbeeld eens met een introductierondje en laat iedereen kort vertellen over hun favoriete boek of auteur.
Nadat iedereen elkaar semi ‘kent’ – je leert elkaar pas écht kennen tijdens het gesprek – kun je doorgaan naar het volgende gedeelte van het gesprek. Bepaal van te voren hoe je het middenstuk van je leesclub wil inrichten. Zo kun je steeds iemand aan het woord laten, maar kun je ook alvast een paar vragen voorbereiden om zo meer structuur te geven aan het gesprek. Ook handig: stel van te voren een eindtijd vast. Op deze manier loopt de discussie niet uit. En tot slot kun je een lijntje trekken naar de volgende meeting: welke boek gaan jullie nu lezen en wanneer komen jullie weer bij elkaar.
Laat iedereen in hun waarde
Je hebt mensen die onderuit kunnen praten over hun favoriete boeken en de leden die misschien een boek wat stiller waarderen. Soms vindt iemand het ene boek fantastisch – terwijl de ander juist het verschrikkelijk vond. Maar wat zo leuk is aan een boekenclub: het is allemaal oké. Discussiëren over bepaalde boeken, onderwerpen en karakters is juist leuk, maar laat iedereen(‘s mening) wel in hun waarden. Dat is een gouden regel als je ‘t ons vraagt.
Blijf met elkaar evalueren
Het is belangrijk bij het oprichten van een leesclub dat je ‘clubbie’ functioneert op een manier die iedereen prettig vindt. Het is daarom goed om met elkaar te blijven praten over hoe het gaat en wat eventueel beter kan. Probeer nieuwe dingen uit: het moet immers leuk blijven!
Leuk: je kunt ook een bestaande boekenclub bijwonen in bijvoorbeeld Amsterdam. Meer daarover lees je hier >