5

5 x BOEKEN OVER HET BRITSE KONINGSHUIS

boeken britse koningshuis

1,5 miljoen Nederlanders keken naar hét interview van Oprah met Meghan en Harry. Fans van het Britse koningshuis schrokken, sensatiezoekers smulden en anti-royalisten zweren dat dit gesprek het einde van de Britse monarchie inluidt. Kun je – net als wij – geen genoeg krijgen van the royals? Wij lazen deze vijf boeken over het Britse koningshuis en kunnen ze iedereen aanraden.

Finding Freedom – Omid Scobie en Carolyn Durand

Omid Scobie en Carolyn Durand zijn allebei journalisten met een bijzondere positie: ze zijn onderdeel van een selecte groep verslaggevers die het wel en wee van de Britse koninklijke familie op de voet mogen volgen. Na het besluit van Megs & Harry om een stap terug te doen van hun koninklijke verplichtingen, besloten de twee journalisten op onderzoek uit te gaan: hoe heeft het zover kunnen komen?

Beeld: Finding Freedom

In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Scobie en Durand het boek in opdracht van Meghan hebben geschreven. Die boodschap is nergens bevestigd, maar wel kan ik je zeggen dat Meghan er op iedere bladzijde erg goed van af komt. De lofzang heeft een Amerikaans sausje, daar moet je als nuchtere Nederlander een beetje overheen lezen. Máár, het boek gaat op gedetailleerde wijze in op álle gebeurtenissen en well, it’s a lot.

God save the queen – ingeleid door Hieke Jippes

Hoe eet Queen Elizabeth haar ontbijt? Welke geheime boodschappen gaan er schuil achter haar handtasjes en broches? Waarom kleedt de koningin zich altijd in felgekleurde mantelpakjes?

En ook: hoezo is ze nog niet met pensioen?! In God save the queen krijg je antwoord op al deze vragen. En heel leuk: het boek is opgedeeld in tien hoofdstukken, geschreven door tien verschillende Nederlandse en Belgische vrouwelijke journalisten. Mede daardoor leest het als een tierelier.

The Crown – Robert Lacey

Een beetje fan van het Britse koningshuis leest niet alleen de boeken, maar heeft natuurlijk ook The Crown gekeken. Van ons mag deze serie, een van de duurste ooit gemaakt, nog tientallen seizoenen krijgen en daarom zijn we fan van dit boek.

Het vertelt namelijk het officiële verhaal áchter de succesvolle Netflix-serie en gaat nog dieper en verder dan de serie. Om die reden geeft het een schitterend historisch beeld van koningin Elizabeth, premier Churchill en het Engeland vlak na de oorlog. En ook fijn: het boek is prachtig vormgegeven en een pareltje voor op de boekenplank.

Queen Elizabeth – Sally Bedell Smith

Nog een parel voor op de koffietafel: Queen Elizabeth door Sally Bedell Smith. Niet alleen door het majestueuze omslag, maar ook zeker vanwege de inhoud. Smith, journalist van onder andere Vanity Fair en The New York Times, schrijft vlot, vol inlevingsvermogen en onthullend. Je gaat bíjna denken dat koningin persoonlijk kent… Waar het boek over gaat? Nou ja, over het leven voor én achter de schermen van ’s werelds meest beroemde vrouw.

boeken britse koningshuis
Beeld: Taschen

Her Majesty: Photographic History 1926 – Today – Taschen

Wie niet wil lezen, kan ook gewoon kijken. Her Majesty telt maar liefst 368 pagina’s en staat vol met bijzondere foto’s van koningin Elizabeth. Dan mag je denken aan foto’s uit haar jongere jaren, haar trouwerij, haar kroning, haar huwelijk, haar moederschap, maar ook foto’s van koningin Elizabeth met beroemdheden als The Beatles, Marilyn Monroe en JFK. Je raadt het al, een van de boeken over het Britse koningshuis die absoluut niet mag ontbreken in je boekenkast.

Ook leuk om te lezen:
deze 7 boeken voor & door powervrouwen >

CategoriesChill