W

WAT TE DOEN OP BEVRIJDINGSDAG IN AMSTERDAM: 10 x TIPS VOOR ACTIVITEITEN DIT WEEKEND

wat-te-doen-bevrijdingsdag-amsterdam

Het leven vieren en herinneringen maken, wij doen niets liever bij Girls Who Magazine. Van twee minuten stilte houden tot urenlang tafelen en dansen alsof er geen morgen is. Weet je nog niet wat te doen op 4 mei en 5 mei in Amsterdam? Hieronder krijg je alle ins en outs van wat te doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam. Met deze tips hieronder ga jij een onvergetelijk weekend tegemoet. 

Van stilte houden op 4 mei tot alle ins and outs wat te doen op 5 mei in Amsterdam, alle tips vind je hieronder >

1. Te doen op 4 mei in Amsterdam: Het Vrijheidsbal met de Nachtburgemeester

Amsterdammers laten genieten van de vrijheid van de nacht, Freek Wallagh doet als nachtburgemeester niets liever. Tijdens het Vrijheidsbal komt performance art, drag en muziek samen op 4 mei. Een primeurtje voor jullie, het is namelijk de eerste editie en wordt gehouden in DOOR Open Space. En voor wie niet naar huis wil gaan staat er ook, zoals dat ook een beetje hoort bij een goede nachtburgemeester, een after op de planning bij Tenclub. 

Meer wat te doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam onder de foto >

2. Te doen op 4 mei in Amsterdam: Dansen in Paradiso 

Een kans om te dansen laten wij nooit schieten, ook niet op 4 mei. Om 23:59 is er het feest Bevrijdingsdance in Paradiso waar je wordt getrakeert op de crème de la crème van de Nederlandse house en techno scene. Het contrast met de twee minuten stilte eerder die avond is dan ook groot. Zeker met geweldige DJ’s als Housequake en Benny Rodrigues die op het programma staan. 

Meer wat te doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam onder de foto >

3. Te doen op 4 mei in Amsterdam: Nacht na de Dam in het Internationaal Theater Amsterdam 

Van alle hoeken en gaten komen artiesten naar Amsterdam om het podium te beklimmen in het Internationaal Theater Amsterdam voor Nacht Na de Dam. Om 22:50 begint de avond met muziek en verhalen die verteld worden door onder andere Adriaan van Dis. Het zijn interactieve maar vooral hele intieme sessies waarin praten en emotie delen centraal staat. En dat is het prachtige oude theater midden in de stad. 

Meer wat te doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam onder de foto >

4. Te doen op 4 mei in Amsterdam: Het Herdenkingsconcert in Het Concertgebouw 

Voor wie lief en leed heel intiem combineert, is een concert de perfecte match. In Het Concertgebouw neemt soulzangers Gaidaa, die je kan kennen van Boiler Room Festival, je mee tijdens Het Herdenkingsconcert op deze memorabele avond. Om 20:00 is er een livestream vanaf de Dam en zal ook daar ín de zaal stilte gehouden worden. Een pauze van muziek tijdens een normaal concert is alleen al onvergetelijk, laat staan tijdens deze avond. Wij zijn er in ieder geval al een beetje stil van. 

Meer wat te doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam onder de foto >

5. Te doen op 4 mei in Amsterdam: Herdenken in het Olympisch Stadion 

Voor de vroege vogels is er dit weekend in het olympisch stadion de Nationale sportherdenking. Om 10:30 begint het programma, inclusief een lunch. Om 12:30 is het alweer afgelopen. Dit jaar worden de zwemmers herdacht: elk jaar staat een andere sport namelijk in de spotlights. Best bijzonder, dat in twee dagen tijd dit stadion twee totaal verschillende rollen krijgt: van het herdenken van alle overleden sporters tijdens WOII tot een waar dansfestakel de dag daarna. Voor de laatste moet je nog eventjes verder lezen alleen. 

Meer wat te doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam onder de foto >

5. Te doen op 4 mei in Amsterdam: De Nationale Herdenking op de dam

Het Nationale Comité organiseert zoals elk jaar de Nationale Herdenking op de Dam. De vlag halfstok en even een hele dikke knuffel aan de mensen om je heen geven omdat dat eigenlijk al een voorrecht is. Om 20:00 worden er kransen gelegd door onder andere de burgemeester van de stad, de Koninklijke familie en nabestaanden van slachtoffers van de oorlog. Helaas zijn er met de huidige onrust in de wereld veel extra maatregelen om het veilig te houden bij het monument dus is het minder goed toegankelijk dan normaal. Gelukkig kan je ook lekker vanaf de bank met een goed wijntje en een kaarsje omringd door lieve mensen via de televisie het moment beleven. 

Meer wat te doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam onder de foto >

Hier vind je 61 x andere leuke tips om in Amsterdam te doen

6. Te doen op 5 mei in Amsterdam: Zeezout

Voor de Fransen is het levensmotto vrijheid, gelijkheid en broederschap. De organisatoren van Zeezout komen met het feest Liberté Liberté aardig in de buurt. Om vrijheid te vieren moet je dansen en dat snappen de organisatoren van het festival maar al te goed. De line-up is kneitergoed: in Lofi laten onder andere Elias Mazian, Moody Mehran en Twiena laten jou dansen alsof er geen morgen meer is. Nu al zin in.

Meer wat te doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam onder de foto >

7. Te doen op 5 mei in Amsterdam: Het Amsterdams Verbond

Voor wie de halve stad wil tegenkomen om elkaar een hart onder de riem te steken na de heftige minuten de avond ervoor, moet op 5 mei naar het Olympisch Stadion gaan. Daar wordt namelijk het sportpaleis omgetoverd tot het Amsterdams Verbond. Van rapper Hef moet zijn optreden op de Four stage op replay, Samuel Deep laat je dansen in de Shelter stage op diepe house en bij het Oliva Podium kan je gek doen met FeestDJRuud. En dat is nog maar een heel klein deel van de line-up. Dat wordt wel vermaken dus. 

Meer wat te doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam onder de foto >

8. Te doen op 5 mei in Amsterdam: Vrijheidslunch in het Rijksmuseum

Tussen de beelden door praten over oorlog en heerlijk lunchen, dat lijkt wel een droom. In de tuin van het Rijksmuseum is het toch echt werkelijkheid met de Vrijheidslunch. Waarschijn geen small talk aan tafel. De bedoeling is namelijk dat je echt in gesprek gaat met je tafelgenoten door middel van gesprekskaarten. En dat ook nog eens onder het genot van een gruwelijke lekkere lunch die van 12:00 – 14:00 duurt. Genoeg tijd daarna voor andere wilde plannen die dag.

Meer wat te doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam onder de foto >

9. Te doen op 5 mei in Amsterdam: Studio/K

Soep, dans en poëzie? Dan zit je goed bij Studio/K op 5 mei met hun feest Grenzeloos. Onder het genot van een zelfgemaakte soep vier je op hun heerljjke terras de vrijheid. Van drag optreden van Anne Xiety tot verhalen over vrijheid en zelfpressie. Het klinkt misschien heel ingewikkeld maar deze middag staat juist in het teken van toegankelijkheid. Lekker kletsen met elkaar en genieten van het leven. En lekkere bijkomstigheid: it’s free. Altijd lekker.

Meer wat te doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam onder de foto >

10. Te doen op 5 mei in Amsterdam: Block party bij Radio Radio  

Zin in een goed straat feestje, oftewel block party, voor de hiphop kenners onder ons? Dan ga je naar Liberadio bij Radio Radio op 5 mei. Voor de deur van hun club bij de Westergasfabriek neemt onder andere DJ Tom Trago, huis DJ bij Patta, je van zondag 12:00 tot 22:00 je mee. Je danst voor deur, is toegankelijk voor iedereen. En wederom: lekker gratis. Want dansen moet voor iedereen kunnen vinden ze bij de geweldige de club. Daar zijn wij het wel mee eens.  

Dus, waar zien wij jou de vrijheid vieren aankomend weekend?