H

HOE BEPAAL JE DE ROUTE VOOR JE WERELDREIS? INCLUSIEF HANDIGE TIPS

Reisroute wereldreis

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om een wereldreis te gaan maken, is de volgende logische stap natuurlijk de route. Waar naar toe dan?! Er zijn namelijk 196 landen ter wereld en ze hebben (bijna) allemaal hun eigen authentieke karakter. Hoe bepaal je de route voor je wereldreis? Wij delen graag onze tips met je. Hiermee creëer je voor jezelf de ideale reisroute. Elke tip werkt natuurlijk samen met de andere tips. Maar als je dit lijstje stap voor stap volgt weten wij zeker dat jij de ideale route voor jouw wereldreis kunt bepalen!

Handige tips voor het bepalen van je wereldreis route, lees je hieronder >

De wereldreis route, waar begin je?

Je hebt vast ergens al langere tijd opgeschreven staan, of in je hoofd, welke landen je ooit nog eens zou willen bezoeken. Dit is hét moment om dat lijstje weer af te stoffen en aan te vullen! Daarmee kun je waarschijnlijk al een groot gedeelte van je reisroute bepalen. Reis je met iemand samen? Spreek dan bijvoorbeeld af geen landen te bezoeken waar een van jullie al geweest is. Maak allebei een wishlist, leg die naast elkaar en daar zullen vast al wat overeenkomsten tussen zitten!

Extra tip: Tijdens de reis zelf houden we onze route bij in een Google Spreadsheet. Het is toch zonde als je je per ongeluk een dag hebt vergist en je te vroeg bij je accommodatie staat. En natuurlijk leuk om na een paar maanden nog makkelijk terug te kunnen vinden waar je op een bepaald moment was.

Hoe lang ga je op reis?

De tijd die je op reis wilt gaan, bepaalt natuurlijk voor een groot gedeelte de route voor jouw wereldreis. Ga je bijvoorbeeld 3 of 6 maanden reizen dan is het zonde (en niet heel duurzaam) om in Guatemala te beginnen en Japan als volgende bestemming te kiezen. Wij hielden als stelregel 1 land per maand aan. Zo heb je altijd genoeg tijd om een land echt te ontdekken. Ga je uiteindelijk toch sneller door een land heen? Dan plak je er gewoon nog een toffe bestemming aan vast!

Een wereldreis voorbereiden, zo denk je aan alles

Slow travel of zoveel mogelijk (nieuwe) indrukken

Om de route voor je wereldreis te bepalen zul je jezelf de vraag moeten stellen wat voor indruk je van een land op wilt doen. Wil je echt in de cultuur duiken, de lokale bevolking leren begrijpen en kennen? Dan zul je langere tijd op een plek blijven, slow travel dus. Wil je liever lekker van strand naar strand of van dorp naar dorp hoppen, dan kun je een stuk sneller reizen. Het is goed om je te bedenken dat véél reizen ook betekent dat je vaak je tas opnieuw in- en uitpakt, je bijna elke dag uit moet zoeken waar je de volgende dag heen wilt, nieuwe verblijven, vervoer en restaurantjes reserveren. Zeker als je langere tijd reist, wil je dat af en toe ook even niet. Wij vonden het daarom heerlijk om af en toe een week of langer op dezelfde plek te blijven.

Budget, wat ga je uitgeven?

Niet het leukste onderdeel, maar wel een hele belangrijke. Wij willen namelijk ook dat jij zo lang mogelijk en optimaal van jouw wereldreis kunt genieten. Het is dan ook belangrijk om je goed te verdiepen in de landen die je wilt bezoeken. Zo hebben wij onszelf bijvoorbeeld vergist in hoe duur Costa Rica voor ons was. De vlucht daar naar toe was redelijk goedkoop maar de accommodaties, excursies, entree tot nationale parken en het eten waren allemaal vrij prijzig. Voor het bepalen van de route van je wereldreis is het dus van belang dat je je verdiept in wat de kosten ongeveer zullen zijn in dat land.

Vervoer, hoe wil je reizen?

In elk land zijn er altijd meerdere opties om je te verplaatsen. Ga je voor snel en comfortabel (en duurder) dan neem je het vliegtuig. Ga je voor eenvoudiger en rustig aan (en onderweg genieten van de mooie landschappen) dan zul je veelal de bus of de trein nemen. Het is goed om hier van te voren over na te denken, want dit zal invloed hebben op je reistijd, budget en dus het bepalen van jouw uiteindelijke route voor de wereldreis.

Onze tips lees je onder de foto’s >

Reis je met de seizoenen mee tijdens je route?

Een beetje regen is natuurlijk niet erg, maar als je weken achter elkaar midden in het regenseizoen reist, gaat dat misschien toch wat tegenstaan. Daarom hebben wij ons goed verdiept in de verschillende klimaten en verwachtingen per land gedurende het jaar. Dit helpt bij het bepalen van de route van jouw wereldreis. Reis je voor langere tijd? Dan ontkom je er niet aan om ook in landen te zijn als het weer minder is, maar dat mag de pret niet drukken! Door je goed in te lezen kun je zelf de meest optimale route bepalen.

Tips van ons voor jullie

  1. Zoals al eerder gezegd, besloten wij om geen landen te bezoeken waar we al eerder geweest waren. Toen vielen er zo al wat landen af. 
  2. We kozen voor 1 land per maand. Zo hebben we echt de tijd om een land te leren kennen, af en toe even lekker niks te doen en comfortabel te reizen zonder gehaast gevoel. 
  3. Bij het bepalen van je wereldreis route is het goed om er af en toe rekening mee te houden dat je langer (een week bijvoorbeeld) op één plek wilt blijven. Dat geeft namelijk echt rust in je reis en geeft je ook weer de kans om een plek beter te leren kennen of administratie, was en planning te doen, zelf te koken en geld te besparen.
  4. Wij maken veel gebruik van BusBud om busreizen te boeken. Hier kan je precies zien hoe lang een rit duurt en of het een nachtbus is, ideaal om van tevoren je route te bepalen. Voor vluchten maken we gebruik van Skyscanner en lokale luchtvaartmaatschappijen om te zien hoe lang een bepaalde reis duurt.
  5. De keuze is natuurlijk enorm, maar overal hangt een prijskaartje aan. Bij het bepalen van onze reisroute keken wij ook naar de gemiddelde kosten in een land qua vervoer, accommodaties, boodschappen en activiteiten. Zo kozen wij er bijvoorbeeld voor om naar Bolivia te gaan (goedkoop) en niet naar Uruguay (duur). Een korte opsomming van onze ervaringen zo ver: Costa Rica (duur), Guatemala (goedkoop), Belize (duur en dus maar 9 dagen verbleven), Mexico (binnenland redelijk goedkoop, toeristische plekken wat duurder), Patagonië (duur) en Bolivia (goedkoop). In de duurdere landen kan het dus ook slim zijn om wat vaker langer op 1 plek te blijven.
CategoriesReistips