W

WAT TE DOEN OP BEVRIJDINGSDAG IN AMSTERDAM: 11 x TIPS

Bevrijdingsdag Amsterdam 2023 - Wat te doen op 5 mei Amsterdam - 5 mei 2023 Amsterdam - Bevrijdingsfestivals Amsterdam - Bevrijdingsfestivals Amsterdam 2023 - Vrijheidsmaaltijden Amsterdam - vrijheidslunch Amsterdam - Vrijheidsmaaltijden Amsterdam 2023 - 5 mei programma amsterdam - festival 5 mei - 5 mei Westepark

Op 5 mei staat heel Nederland in het teken van bevrijding. We vieren dan met z’n allen onze vrijheid, iets dat niet altijd vanzelfsprekend was. Dansen tot de zon ondergaat op bevrijdingsfestivals, samen een vorkje prikken en proosten op onze vrijheid. Hier vind je wat je kunt doen op Bevrijdingsdag in Amsterdam. Hoe je het ook wil vieren!  

Van Bevrijdingsfestivals tot vrijheidsmaaltijden: dit kun je doen op 5 mei 2023, Bevrijdingsdag, in Amsterdam >

Bevrijdingsfestivals op 5 mei in Amsterdam >

1. Het Amsterdams Verbond

Eén van de bekendste Bevrijdingsfestivals in Amsterdam is die van Het Amsterdams Verbond. En ook dit jaar maken ze in het Olympisch Stadion er weer een feestje van. Van 12 uur s’ middags tot 11 uur ’s avonds treden er leuke artiesten op zoals Ronnie Flex, Benny Rodrigues en special guests. Tickets gaan wel snel!

2. Het Vrije Westen

Het Westerpark wordt op 5 mei omgetoverd tot een gratis bevrijdingsfestival Het Vrije Westen. Een editie waar Westerunie, Mossel & Gin en RadioRadio voor muziek, kunst, eten en andere vertier zorgt. Leuk!

3. Bevrijdingsfeest Noorderpark

Van het Westerpark gaan we door naar het Noorderpark. Waar Bevrijdingsdag wordt ingeluid met een Frans ontbijt. En de rest van de dag wordt gevierd met een kindervrijmarkt, leuke muziekoptredens, potjes jeu des boules en een open podium.

Dit is er te doen op 4 mei 2023 in Amsterdam >

4. Vrijheidsfeest NDSM

Vier je Bevrijdingsdag in Amsterdam met kinderen? Dan kun je het pondje pakken naar de NDSM-werf en in het kinderatelier een eigen vlieger maken. Vanaf 17.00 uur mogen de vliegers in de luch. En wordt de dag afgesloten met een vrijheidsmaaltijd.

5. Bevrijdingsdansfestival

Op het Museumplein in Amsterdam vindt dit jaar weer het Bevrijdingsdansfestival plaats. Het thema is “Dansen om de vrijheid te vieren”. Dus dan weet je het wel! Zoals elk jaar kun je mee doen met één van de dansworkshops, genieten van spetterende dansoptredens. En los gaan in de Silent Disco.

5. Bevrijdingsfestival Plein ’40 – ’45

Ook op Plein 40 – 45 wordt de vrijheid gevierd op 5 mei. Het programma is samengesteld met lokaal talent en bewoners in de buurt. Het resultaat? Een dag vol muziek, vrijheidsmaaltijden, leuke performances en dialoogtafels.

7. Bevrijdingsfestival Homomonument

Kom op 5 mei dansen bij het Homomonument op de Westermarkt! Het Danspaleis organiseert hier een ouderwets gezellig dansfeest voor LHBTQ+, ouderen en iedereen die van swingen houdt. Het wordt een dag van glamour, chaos, activistische (drag) performances, queerness en fantastische muziek!

Tijdens Bevrijdingsdag zijn er ook verschillende Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam. Schuif aan of kook mee met één van de Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam >

8. Vrijheidslunch bij Vrouwen van Noord

Het Amsterdam Museum en het platform Noordse vrouwen organiseren een Vrijheidslunch in de Modestraat. Het belooft een lunch te worden waar verbinden centraal staat. En je tijdens het vorkje prikken in gesprek gaat met gesprekskaarten over wat (gast)vrijheid voor elkaar betekent.

Interview over vrijheid: deze oorlogsheldin redde duizenden Joodse kinderen >

9. Vrijheid in het Amsterdamse Bos

De Boshalte in het Amsterdamse Bos organiseert op 5 mei een Vrijheidsmaaltijd met gedichten, voordrachten en muziek. Zo vind je hier muziek van Hilde Labadie, een voordracht over vrijheid van Benjamin Caton, portretten van Bert de Portretdichter en meer. Plus, het is helemaal gratis en je hoeft je niet aan te melden!

Op zowel 4 áls 5 mei vinden er herdenkingsbijeenkomsten plaats >

10. Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet

Elk jaar kun je bij de Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet terecht voor een programma van sprekende herdenkingen. Verschillende sprekers doen hun verhaal over het leven voor, tijdens en na de oorlog. Vind hier het programma >

11. Vier je vrijheid door herdenkend te wandelen

Niet alleen op 4 mei kun je wandelend herdenken. Ook op 5 mei zijn er diverse herdenkingsroutes. Zo kun je een verhalenwandeling maken langs diverse oorlogsmonumenten in de Transvaalbuurt. Wandelen in het ooit zwaar gebombardeerde Van der Pekbuurt en langs de paden van het verzet. Of meelopen met een Stille TochtHier vind je meer routes >

En, wat ga jij doen op Bevrijdingsdag 2023 in Amsterdam?

Omslagfoto: Nationaal Comité 4 en 5 mei

CategoriesNiet gecategoriseerd