D

DEZE (BASIS)KRUIDEN EN SPECERIJEN ZIJN ONMISBAAR IN JOUW KEUKEN

basis kruiden

Iedereen heeft wel wat kruiden en specerijen in de kast staan. Wil je leren koken zonder pakjes en zakjes? Dan is het belangrijk om een aantal basis kruiden en specerijen in huis te hebben. Weet je niet goed waar je moet beginnen? GIRLS WHO MAGAZINE geeft je tips.

Deze (basis)kruiden en specerijen zijn onmisbaar in jouw keuken >

Veel gestelde vraag

Een veel gestelde vraag: ‘welke (basis)kruiden & specerijen zijn onmisbaar in de keuken?’. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Iedereen heeft een andere beleving, smaak of een andere ervaring met een bepaald kruid of specerij. Hieronder een fijn lijstje met kruiden en specerijen die altijd van pas komen.

Basiskruiden & specerijen

We beginnen met welke basiskruiden & specerijen je echt in je keukenkastje MOET hebben liggenomdat die echt essentieel zijn voor goede smaken in diverse gerechten.

  • Zeezout: lekkerder dan tafelzout
  • Zwarte peperkorrels: pak niet de gemalen variant, maar de korrels die je zelf kan malen. Een wereld van verschil!
  • Kerriepoeder
  • Komijnpoeder
  • Paprikapoeder (het liefst gerookte)
  • Kaneelpoeder- of stokjes
  • Chilivlokken: als je tenminste een beetje van pit houdt.
  • Knoflookpoeder
  • Gedroogde rozemarijn
  • Gedroogde oregano
  • Nootmuskaatpoeder of bol
  • Steranijs: de naam zegt het al: anijsachtige smaak in de vorm van een ster.
  • Kruidnagel

Toevoegingen

Als je van kruiden & specerijen houdt en geen genoeg van lekkere maaltjes en koken kan krijgen, dan zijn de volgende kruiden & specerijen nog leuk om in huis te hebben:

  • Laospoeder: gemalen galangapoeder. Is verwant aan gember.
  • Serehpoeder: ook wel citroengraspoeder genoemd.
  • Kurkumapoeder: Indiase geelwortel. Populair vanwege het gezonde positieve effect dat het heeft op het lichaam.
  • Gedroogde dragon: Frans kruid dat licht naar anijs smaakt. Super bij visgerechten.
  • Cayennepeper
  • Gemberpoeder
  • Vanillestokje
  • Uienpoeder
  • Gemalen koriander: lijkt écht niet op de verse koriander. Dus als je daar geen fan van bent, schrijf dit dan niet meteen af.
  • Witte peper: meer citrusachtig.
  • Limoenblad: dit is zo lekker! Echt.

Kruiden kweken voor in de keuken doe je zo >

Lekkere kruidenmixen

Je kan natuurlijk ook zelf een kruidenmix maken of kopen:

  • Italiaanse kruiden: kruidenmengsel van Italiaanse kruiden (oh, echt?) zoals peterselie, oregano, bieslook en basilicum.
  • 5-spices: Chinees kruidenmengsel waar de 5 basissmaken (umami, zoet, zuur, zout en bitter) bij elkaar komen. Meestal zijn de 5 kruiden peper, venkel, steranijs, kaneel en kruidnagel.
  • Ras el HanoutMarokkaanse kruidenmix met soms wel meer dan 20 kruiden! Veel voorkomende specerijen & kruiden zijn onder andere: piment, zwarte peper, gilangawortel, gember, foelie, kaneel, kurkuma, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en nigellazaad.
  • Kruidenboter kruiden: makkelijk een kruidenboter op tafel zetten? Gebruik dan deze kruidenmix! Met smaken zoals tijm, dille, zeezout en bieslook.
  • Koek- en speculaaskruiden: kruidenmengsel met smaken zoals kaneel en gember. Heerlijk om te gebruiken bij het bakken.
  • Garam masala: Indiaas ‘heet’ kruidenmengsel met vooral de smaak van de kardemom en komijn die naar voren komt.
  • Za’atar: kruidenmelange uit het Midden-Oosten bestaande uit in ieder geval sesamzaad, sumac en majoraan.
  • Furikake: all-time fave!!! Deze moet je proberen. Het is een Japans kruidenmengsel van onder andere gedroogde vis, sesamzaadjes en zeewier. Zó lekker om op bijvoorbeeld tonijnsashimi te strooien. Het is te koop bij de toko.

Verse kruiden

Vers is natuurlijk het allerlekkerst! De (basis)kruiden die je vers echt moet hebben zijn basilicum, bieslook, munt en peterselie. Deze zou je nog kunnen aanvullen met dille, koriander, rozemarijn en tijm.

Dont’s

Veel gedroogde groene kruiden zijn verwaarloosbaar. Denk hierbij aan gedroogde bieslook, basilicum & peterselie. Echt. Koop ze niet. Ze smaken namelijk echt naar niks. Zonde van het geld dus.

Welke kruiden en specerijen zijn voor jou onmisbaar in de keuken?

CategoriesNiet gecategoriseerd