M

MET DE AUTO NAAR NORMANDÏE: TIPS & MOOIE PLEKKEN

autovakantie Normandië - NormandiË tips - mooiste route naar Normandië - bezienswaardigheden Normandië - zien in Normandië - Doen in normandië - wat te doen in Normandië - rondreis Normandië - kustroute Normandië

Normandië is perfect voor een autovakantie. De regio barst namelijk van de karakteristieke kusten, schilderachtige (vissers)dorpjes, historische invasiestranden. En is daarnaast makkelijk aan te rijden. Logisch dat veel Nederlanders het hele jaar door de auto instappen en een weg banen naar het noordwestelijke deel van Frankrijk. Zelf zo’n trip maken? Hieronder delen we handige tips & mooie plekken voor als je met de auto naar Normandië gaat!

Van Saint Michel in het zuiden tot de krijtrotsen van Étretat dichterbij huis: hier vind je tips & mooie plekken voor als je met de auto naar Normandië gaat >

Overnachten in Normandië

Als je op autovakantie naar Normandië gaat, wil je onderweg natuurlijk ook slapen in een leuk hotel. Daarom zetten wij alvast drie leuke hoteltips voor jou op een rijtje:

  1. L’Invitation au Voyage : dit modern ingerichte boetiekhotel vind je in het centrum van het mooie badplaatsje Honfleur. Hier klopt alles: van de kamers en ligging tot het ontbijt en de gastvrijheid.
  2. Hotel & spa Face à la Mer : aan de kust tussen Cabourg en Ouistreham vind je dit hotel met uitzicht op het water. Prima voor een autovakantie naar Normandië, want je vindt (betaalde) parkeerplekken achter het hotel.
  3. Le nid Douillet : Perfect voor de vakantiegangers die Rouen als uitvalsbasis hebben. Het hotel bevindt zich namelijk in de hoofdstad van Normandië en is van alles voorzien. Ook van een keuken, woonkamer en een privé tuin. Zo kun je eigen maaltijden klaarmaken!

Na de afbeelding tips & mooie plekken voor een autovakantie naar Normandië >

Bron: L’Invitation au Voyage

Mooie plekken in Normandië >

1. Hoofdstad Rouen

Rouen is de hoofdstad van de regio en is leuk voor een stedentrip (dat is een keer wat anders dan Parijs of Lille). De stad barst van de winkels, restaurant en bijzondere architectuur. In het centrum vind je namelijk historische vakwerkhuizen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. Wat niet alleen tof is, maar ook door de diverse kleuren en vormen, mooi om te zien

2. Mont Saint-Michel

Gelegen in het meest zuidwestelijke deel van Normandië vind je het sprookjesachtige middeleeuwse abdij van Saint-Michel. Het schiereiland wordt door een brug met het vasteland verbonden. Maar je kunt er ook heen waddenlopen tijdens eb. Vanaf het vasteland heb je uitzicht over een kerk dat hoog boven het eiland torent. Het kan goed dat je Mont Saint-Michel al eerder op plaatjes hebt gezien: het is namelijk één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Frankrijk en Normandië

Meer bezienswaardigheden & zien in Normandië >

3. De krijtrotsen van Étretat

Dichterbij huis vind je ook één van de bijzondere bezienswaardigheden in Normandië: de krijtrotsen van Étretat. Aan de kustlijn tussen Le Havre en le Tréport vind je immens hoog witte kliffen met een boog en een punt rots in het water. Beklim de tegenoverliggende kliffen voor prachtig uitzicht over de rotspartij. Dat is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Étretat!

4. D-Day stranden

Normandië staat natuurlijk bekend om haar invasiestranden. Dit zijn de stranden waar jaren geleden de geallieerden Europa bereikten. En dat uiteindelijk het begin vormde van de bevrijding van Europa. Een bijzonder plekje aan de kust dus.

De stranden Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword staan bekend als de D-Day stranden, waarvan Omaha één van de bekendste bezienswaardigheden in Normandië is. Je vindt hier namelijk diverse monumenten, musea en begraafplaatsen die het verhaal vertellen van de soldaten.

5. Honfleur

Honfleur doet je denken aan klein Kopenhagen, alleen dan aan de monding van de Seine. Met historische huizen in verschillende kleuren, schilderachtige straatjes en mooie boten in de haven is deze idyllisch badplaats één van de mooiste havens van Frankrijk. Niet voor niets, dat schilders zoals Monet en Courbet hier hun inspiratie haalden.

Met de auto naar Normandië? Dit wil je weten >

1. Routes

Check van te voren de route die je wil rijden, bijvoorbeeld aan de hand van de mooie plekken van hierboven. Ondanks de meeste op GPS zullen rijden, is het ook altijd handig om de route uitgeprint te hebben. Zo heb je de route altijd bij de hand, ook als de technologie het even niet wil doen!

Meer tips voor je autovakantie naar Normandië >

2. Files

Ga je in de zomervakantie de weg op? Dan kun je flink wat drukte op de wegen verwachten, zeker in Frankrijk. Terwijl je eigenlijk helemaal niet zit te wachten om de vakantie te beginnen met kilometer lange files. Naast dat je de website van SENAF in de gaten kunt houden voor files en wegomstandigheden. Zijn er ook een paar handige trucjes om files te omzeilen.

Files omzeilen? Zo doe je dat >

3. Tol, milieu sticker & verkeerregels in Frankrijk

De weg op in Frankrijk, is soms net even iets anders dan bij ons in Nederland. Zo hebben ze afwijkende verkeersregels (denk aan andere voorrangregels), zijn er een aantal spullen verplicht om bij je te hebben. En heb je in sommige zones een milieu sticker nodig. Ga goed voorbereid de weg op en check voor je reis wat relevant is voor jouw vakantie. Dat doe je makkelijk op de website van de ANWB >

Ook hebben ze in Frankrijk tolwegen. Je kunt bij de tolpoorten met je bankpas, creditkaart of contant betalen. Je kunt er ook voor kiezen om in Nederland een tolbadge aan te schaffen. Het kastje bevestig je bij de voorruit en eenmaal bij de tolpoorten, gaan de slagbomen automatisch omhoog. De kosten worden achteraf van je rekening geschreven.

4. Snacks voor tijdens je autovakantie naar Normandië

Langer dan 6 uur in de auto? Dat vraagt om een goed gevulde snacktas. Zo krijg je bij elke ruststop energie binnen, zit je gehydrateerd achter het stuur en is het gewoon lekker om soms ergens op te knabbelen. Neem bijvoorbeeld een pastasalade of rijk belegde broodjes mee voor lunch. Nootjes, fruit, chipjes, wortel en komkommer met humus of brood met dipsels als snacks. En zorg dat je voldoende drinken bij hebt, zoals water en wat lekkers met suikers. Hier vind je snack inspiratie >

En, ga jij dit jaar met de auto naar Normandië?

CategoriesEuropa