Z

ZO OVERLEEF JE EEN WINTERDIP: IN 6 STAPPEN MET FRISSE ENERGIE AAN HET WERK!

In zes stappen met frisse energie weer aan het werk

We hebben het allemaal wel eens; je zit niet lekker in je vel, kunt je totaal niet concentreren op je werk en niets komt uit handen. Dit kan allerlei redenen hebben, maar zeker met het gebrek aan vitamine D in de wintermaanden kunnen dit soort dingen extra heftig binnenkomen. Heb jij last van de vervelende winterdip? Wij geven je zes praktische tips die je kunnen helpen door de treurige wintermaanden heen te komen!

 

1. Voel je gevoelens

Het wordt ons al van kleins af aan geleerd dat onder andere boosheid, verdrietigheid en frustraties negatieve emoties zijn. Velen zullen daarom instinctief proberen dit soort gevoelens weg te stoppen. Maar, uiteindelijk zullen ze des te harder terugkomen. Het is daarom beter om ze te erkennen en proberen te ontdekken waar ze vandaan komen.

Het is hierbij belangrijk dat je weet dat het oké is om je even niet zo fijn te voelen. Niemand is constant gelukkig en dat moeten we ook niet willen.

Probeer het te zien als een proces. Deze “negatieve emoties” vertellen je dat er iets mis is, iets waar je aandacht aan moet besteden. Hier moet je vervolgens even doorheen en wanneer je er overheen bent, heb je weer iets geleerd en zul je er volgende keer beter mee om kunnen gaan.

2. Zelf-therapie

We hebben niet allemaal tijd of behoefte om daadwerkelijk naar een therapeut te gaan. Gelukkig zijn er ook dingen die je zelf kunt doen; zelf-therapie noemen wij dat.

Het is bewezen dat bijvoorbeeld lichamelijke beweging een natuurlijke manier is om je fijner te voelen, onder anderen omdat je endorfine aanmaakt. En of je dan keihard gaat fitnessen, een rondje gaat rennen door het bos of een uurtje op een yoga-mat gaat liggen, dat maakt niet uit.

Daarnaast zijn meditatie of creatieve uitlaatkleppen goede manieren om dichter bij je gevoelens te komen en ze te leren verwerken. Denk bijvoorbeeld aan schrijven, tekenen, fotograferen of muziek maken. Het zal je verbazen wat voor mooie creaties hier uit kunnen komen en wat voor een positieve uitwerking ze kunnen hebben op jouw gemoedstoestand.

3. Zorg voor jezelf

Dit hoor je vast wel eens wanneer je bij je ouders vandaan komt of zojuist je hart hebt gelucht bij je vrienden; ‘zorg je wel een beetje voor jezelf?’

Wanneer je je niet fijn voelt is dit vaak wel het laatste wat je wilt horen. Je wilt helemaal niet voor jezelf zorgen. Je voelt je rot, wilt het liefst alleen gelaten worden, alleen maar ijs eten (of helemaal niks), op de bank liggen bedolven onder een laag fleecedekens en al huilend naar slechte films kijken.

En dat mag ook zeker. Soms is voor jezelf zorgen ook even toegeven aan jouw minder gezonde behoeftes. Maar wanneer dan het besef komt van; dit kan zo niet langer, zijn er kleine dingen die je kunt doen om weer beter voor jezelf te zorgen. Het zal de moeilijkste stap van deze lijst zijn, maar wel de belangrijkste.

Winterdip: zo kom je eruit. Tips voor een winterdip

Meer anti-winterdip tips:

We beginnen hiervoor bij de winkel. Zoek een drogisterij, koop een douchegel die je super lekker vindt en andere fijne crèmetjes, scrubjes, lotions en/of maskers. Dan haal je bij de supermarkt de ingrediënten voor je favoriete maaltijd.

Eenmaal thuis neem je eerst een lekkere lange douche en ga je alle crèmetjes en lotions gebruiken. Neem echt even de tijd om je exterieur goed te verwennen.

Nu is het tijd voor je interieur: maak je favoriete gerecht klaar en geniet ervan. Maak je hierbij niet te druk om de calorieën, want je lichaam is allang blij dat het weer een echte maaltijd binnen krijgt. Gun jezelf dit.

Het zijn maar kleine dingen, maar je zult zien dat je je al iets beter gaat voelen.

7 x gezonde recepten voor de hele week >

4. Stap uit je comfortzone

Hier zul je misschien niet zo snel aan denken wanneer je probeert je minder rot te voelen. Want; moet je nu ook nog dingen gaan doen waar je tegenop kijkt? Maar je zult zien dat het helpt. Waarom? Omdat het je afleidt en je focus ergens anders naartoe verschuift.

Het hoeven ook niet al te gekke dingen te zijn, begin eerst klein. Negen van de tien keer wanneer we in de put zitten adopteren we een “ik-heb-niks-meer-te-verliezen” – mentaliteit en dat is nu precies wat we nodig hebben wanneer we nieuwe dingen gaan uitproberen.

Overigens bestaat je comfortzone op zo’n moment waarschijnlijk simpelweg uit je bed of de bank, dus werkelijk elke kleine stap die je daarbuiten zet zal al helpen. Vaak is er niet veel meer moed voor nodig dan een keer goed diep inademen je al kan bieden.

Meestal zul je van dit soort dingen geen spijt krijgen. Je realiseren dat je even je gedachten hebt verzet en het stoer vinden van jezelf dat je iets nieuws hebt uitgeprobeerd, kunnen zo heel ongemerkt jouw zelfvertrouwen weer een boost geven.

Zo overleef je jouw winterdip. Anit-winterdip tips.Winterdip tips

5. Vrienden en familie

Je vrienden en familie kennen jou het best. Als je met ze gaat praten zullen zij altijd op een andere manier kijken naar de dingen waar jij op dat moment mee kampt. Dit kan je weer tot nieuwe inzichten brengen en je helpen te accepteren waar je doorheen gaat.

Niet alleen zijn zij de beste therapeuten; ze zullen ook precies weten hoe ze je kunnen afleiden. We hebben net gezegd dat het goed is jouw gevoelens te accepteren en er doorheen te gaan, maar het kan voor dit proces ook enorm helpen er af en toe even niet aan te denken.

Ook hierbij hoef je niet meteen groot te denken en de hele nacht uit dansen gaan of samen naar een pretpark. Gewoon even op een terrasje zitten, tijd doorbrengen in de buitenlucht of met ze naar de bioscoop zal al veel helpen.

8 x leuke activiteiten met vriendinnen >

Zo overleef je jouw winterdip

6. En weer door

Besef je dat ook dit eindig is. Je zult je niet altijd rot blijven voelen, het komt uiteindelijk altijd weer goed. Probeer te ontdekken of de problemen waar je tegenaan loopt nog te veranderen zijn.

Wat zou je er aan kunnen doen om bijvoorbeeld je situatie op werk te verbeteren? Kun je gaan praten met je baas? Of is het misschien zelfs tijd voor een nieuwe baan?

Het kan echter ook zo zijn dat je je in een situatie bevindt waar je niks tegen kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer je hart gebroken is of als je iemand hebt verloren. Deze gevallen zijn het aller lastigst om doorheen te gaan, omdat ze buiten jouw macht liggen.

Als dit het geval is, neem het dan stap voor stap, dag voor dag. Focus je op jezelf en probeer de bovenstaande stappen te volgen. Voor je het weet is er genoeg tijd voorbij gegaan, zijn je minder fijne gevoelens wat afgesleten en is er weer ruimte voor leuke dingen in je leven.

Zo overleef je jouw winterdipAnti-winterdip tips

Wat doe jij om uit je winterdip te komen? Laat het ons weten!

PIN IT!

CategoriesWork