A

ADOPTEER EEN CASHEWBOOM: ZO HELP JE VROUWEN AAN EEN VASTE BAAN & INKOMEN

cashewboom adopteren - Cash4cashu - vaste inkomen vrouwen in Burkina Faso

Cashewbomen in Nederland? Dat zie je niet zoveel. Waar je ze wel veel ziet? In Burkina Faso. Adopteer een cashewboom vanuit Nederland en help vrouwen daar aan een vaste baan en vaste inkomen. Je kan het zelfs combineren met twee goede daden in één klap: adopteer een cashewboom voor jezelf én voor iemand anders, zodat je een vriend(in) iets originelers dan een bos bloemen cadeau geeft. Tegelijkertijd ben je goed bezig voor de vrouwen in Burkina Faso! Hier lees je hoe én waar je dat doet!

Lees verder en kom erachter hoe je door het adopteren van een cashewboom vrouwen in Burkina Faso kan helpen aan een vast inkomen >

Wat zijn cashewbomen?

Een cashewboom kom je niet tegen in Nederland. Simpelweg omdat de bomen in landen met een tropisch klimaat groeien, waar ons kikkerlandje geen onderdeel van is. De vruchten die er aan groeien kennen we dan weer wel. Aan de cashewbomen groeien namelijk de zo bekende én lekkere cashewnoten. Naast de cashewnoten groeien ook cashewappels aan de bomen. Die ook erg lekker zijn en met schil gegeten kunnen worden.

Wist je dat? De vertaling van cashew, caju in het Portugees, nier is. Een cashewboom wordt dus ook wel een nierenboom genoemd. Dit komt omdat de vruchten lijken op de nier van het menselijke lichaam.

Meer goede daden verrichten? Hier lees je hoe je geld ophaalt voor het goede doel! >

Cashewbomen & Burkina Faso: waarom is het belangrijk?

Ten eerste moet je weten dat de verwerking van cashewnoten een enorm arbeidsintensief project is. Voordat de cashews eetbaar zijn, moeten de ruwe noten worden geroosterd, geschild, gewassen, gedroogd én vervolgens worden ontvelt. Dit wordt allemaal met de hand gedaan. Deze stappen zorgen ervoor dat vrouwen een betaalde baan kunnen krijgen.

Op dit moment wordt er een beperkte hoeveelheid van cashewbomen geoogst in Burkina Faso terwijl er veel meer potentie is. Door het planten van de bomen, krijgen de lokale mensen de mogelijkheid om te werken bij één van de stappen van het verwerkingsproces. Dus een vaste baan met vaste inkomen. Én als met de jaren de opbrengst van cashewnoten te groot wordt voor de lokale markt, krijgt Burkina Faro de mogelijkheid om de noten te exporteren. Dit zorgt voor meer exportinkomsten voor het hele land!

Dit heeft natuurlijk wel tijd nodig. Drie tot vier jaar na het planten draagt een cashewboom zijn eerste vruchten. Na zeven tot tien jaar kan de boom pas 15 tot 30 kilogram cashewnoten produceren. Hoe eerder de boom dus wordt geplant, hoe eerder de vrouwen in Burkina Faso aan de slag kunnen!

Hoe adopteer je een cashewboom?

Maar waar adopteer je dan een cashewboom? Dit kan bij het Cash4Cashu project. Zij planten namens jou het aantal gekozen bomen. Een (kleine) boom kost 10 euro op de lokale markt en je mag zelf een mooie naam kiezen. Als bewijs krijg je een certificaat waarop staat dat je nu in bezit ben van een eigen cashewboom.

Vrijwilligers werk doen? Hier vind je 6 x toffe organisaties voor vrijwilligerswerk >

Mocht je het een mooie stichting vinden, maar niet het geld hebben om te helpen? Dan kun je er voor kiezen om het geld te lenen aan de stichting. Na vijf jaar kan je het geld terugvragen, eventueel met een inflatiecorrectie van 2% per jaar. Zo kan je toch bijdragen aan een goede start van de plantages.

Meer over Cash4Cashu

Cash4Cashu is een stichting opgericht door Háparako met verschillende doelen. Zo is het doel om mensen (in dit geval voornamelijk vrouwen) in West-Afrika te ondersteunen om economisch zelfstandig te worden. Maar ze willen ook door middel van het planten van bomen het broeikaseffect vertragen en de herbebossing van de Sahal regio te helpen. Kortom: allemaal goede doelen!

En, ga jij een cashewboom adopteren om zo je medevrouwen te helpen in Burkina Faso?

CategoriesGive