Op oudejaarsavond genieten we vaak van één (of meerdere) heerlijke oliebol(len). Nu is het alleen zo dat niet alle oliebollen die je bij de kramen of in de supermarkt haalt helemaal vrij zijn van dierlijke producten. Wil je toch graag van een vagen oliebol genieten? Ga dan aan de slag met dit recept voor vegan oliebollen!
Dit wist je nog niet over oliebollen
Voor je begint nog even een leuk weetje over oliebollen: We kennen de oliebol niet alleen in Nederland, ook in Duitsland (Berliner bollen), in Oostenrijk (Krapfen), Hongarije (husus cenkoeskak), Italianen (fritelle di tondone) en de Spanje (rosquilla) hebben ze een variant van de lekkernij, mét en zonder poedersuiker.
Vind hier 7 x heerlijke veganistische snacks voor bij de borrel >
Ingrediënten vegan oliebollen
Voor ongeveer 20 stuks >
1 geschilde appel in stukjes gesneden
150 g rozijnen
1 el gebuild tarwemeel
500 g gebuild tarwemeel
1 tl rietsuiker
1 zakje gist
2 tl kaneel
1 tl zout
500 ml sojamelk (op kamertemperatuur)
3 el appelmoes (op kamertemperatuur)
plantaardige olie om in te frituren
poedersuiker
Bereidingswijze vegan oliebollen
- Roer de appel en rozijnen om met een eetlepel bloem.
- Meng in een kom bloem met gist, suiker, kaneel en zout.
- Maak een kuiltje in het midden en schenk de sojamelk en de appelmoes erin.
- Roer goed door met een houten lepel tot er een glad beslag ontstaat en voeg het rozijnen/ appelmengsel toe.
- Dek de kom af met een schone theedoek en laat ongeveer 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het is verdubbeld.
- Zorg voor verse plantaardige olie, zet de frituurpan aan of begin met bakken op het vuur en verhit tot 175 graden.
- Zet schalen klaar met keukenpapier.
- Doop een ijsbolletjestang eerst in de hete olie, schep een bolletje uit het beslag en laat dat in de hete olie glijden.
- Bak vijf oliebollen tegelijk in ongeveer vijf minuten mooi goudbruin. Halverwege de baktijd zullen de oliebollen vanzelf keren, doen ze dat niet, help ze dan even.
- Schep ze met een schuimspaan uit de hete olie en laat uitlekken op het keukenpapier.
Deze bizarre voordelen van een vegan lifestyle moet je weten >