Eén van de grootste vervuilers op aarde nu is plastic. Zeker in de keuken en tijdens het boodschappen doen, komen we dit veel tegen. Toch kunnen we kleine, simpele aanpassingen maken om onze plastic footprint te verminderen en duurzamer te leven.
Op dit moment wordt geschat dat er 80.000 ton plastic in enkel de Stille Oceaan drijft. De oceaan heeft een nieuwe bijnaam gekregen – plasticsoep, het ligt overal op straat en dieren denken dat het voedsel is of raken erin verstikt. Ook al zijn de stappen nog zo klein, ze hebben een groot effect op het milieu. Hierbij tips om minder plastic te gebruiken en duurzamer te leven >
1. Begin met afval scheiden
Wil je duurzamer leven en wonen? Scheid je afval! Weinig moeite, en het levert veel positiefs op. Materialen zoals glas, papier, batterijen en plastic kunnen grotendeels hergebruikt worden en dat bespaart een hoop nieuwe grondstoffen, energie en geld. Goed voor het milieu dus!
Voor het scheiden van afval is een goede prullenbak van groot belang. Ze zijn er in alle soorten en maten, en de afvalbak moet natuurlijk ook goed in je interieur passen. Tip: het belangrijkst voor het scheiden van afval is natuurlijk dat je prullenbak verschillende vakken heeft.
2. Snijd je groente en fruit zelf
Voorgesneden groente en fruit zit altijd verpakt in grote bakjes of zakjes gemaakt van plastic. Het kost je misschien vijf minuten extra werk, maar je bespaart hiermee ontzettend veel verpakkingsmateriaal.
3. Koop geen verpakte groenten
Het is simpelweg niet nodig. Een komkommer of een paprika hoeft niet volledig in plastic verpakt te zijn. Daarom is het ook een aanrader om je groente en fruit op de markt te komen. Niet alleen is het hier vaak goedkoper, ook worden de groenten hier niet per stuk verpakt!
Apps die je leven nét iets makkelijker maken, vind je hier >
Tips om duurzamer te leven // minder plastic in huis // huis duurzaam maken
4. Gebruik herbruikbare zakjes
Elke supermarkt heeft plastic zakje voor groente, fruit en broodjes liggen. Investeer in houdbare zakjes die je zelf mee kan nemen om snoeptomaatjes, andijvie en kaiserbroodjes in te doen. Thuis uitkloppen en weer terug in de boodschappentas voor de volgende keer.
5. Ga zelf bakken
Heerlijk, al die koekjes, cakejes en taarten – vinden wij zelf natuurlijk ook, maar deze zijn altijd in plastic verpakt in de supermarkt. Hoe leuk is het om zelf aan de slag te gaan en een hoop koekjes te bakken voor de week. Kan je ook nog eens helemaal zelf bepalen wat erin gaat!
6. Gebruik een re-usable waterfles
Het kraanwater in Nederland is prima te drinken, dus iedere keer een flesje halen op werk of school is niet nodig. Zoek een leuke re-usable waterfles en bespaar zo weer plastic en geld. Makkelijkst is eentje die in de vaatwasser kan natuurlijk.
7. En een lunchbox!
In plaats van je plastic zakje met broodjes kun je jouw lunch ook meenemen in een lunchbox of papieren zak. Tegenwoordig heb je genoeg toffe opties voor een strakke lunchbox die niet te veel ruimte inneemt in je tas. Ook handig voor salades!
Tips voor minder plastic in huis // minder plastic gebruiken // duurzaam boodschappen doen
8. Koop een stevige boodschappentas
Elke keer een nieuw plastic tasje moeten kopen, omdat je toch te weinig tassen mee hebt of eentje gescheurd is, is zonde van het plastic én je geld. Investeer in een stevige, grote boodschappentas en je hebt er jaren plezier van. Ook handig: neem altijd een canvas tasje mee, vouw je op en je hoeft nooit meer voor kleine boodschappen een plastic versie te halen.
9. Gebruik alternatieve rietjes
Een kleine maar simpele aanpassing zit in de rietjes. Een plastic rietje doet ongeveer 200 jaar over zijn afbraakproces. Koop dus een setje herbruikbare rietjes die in de vaatwasser kunnen. Ze zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld van bamboe of zelfs pasta!
10. Haal in bulk
Er zijn bio-winkels en supermarkten waar je producten in bulk kan halen, bijvoorbeeld pasta of meel. Hier kan je in papieren zakken het product dat je zoekt inslaan, die je vervolgens thuis in een glazen pot bewaard. Zo blijft het alsnog heel lang goed en je hebt er altijd genoeg van in huis.
11. Doe de afwas
Nog een kleine aanpassing: haal het plasticje van je vaatwastablet. Er staat op de verpakking dat het oplost in het water, maar het worden gewoon heel veel kleine stukjes plastic die uiteindelijk alsnog in de oceanen terecht komen. Ook als je afwast met de hand is er een optie: vervang je plastic afwasborstel met een houten variant.
12. Theetips
Alle theezakjes hebben plastic labeltjes en zijn voorverpakt. Om dit te vermijden kun je losse thee in papieren zakjes halen en dit drinken door middel van een theezeefje. Bovendien is dit vaak een stuk verser dan uit een zakje en er zijn honderden smaken te vinden in winkeltjes als Simon Levelt.