8

8 x TIPS OM JE JETLAG TEGEN TE GAAN

tips tegen jetleg - jetlag tips - reistips - tips goed slaapritme

Er is één ding dat we allemaal gemeen hebben: de haat aan jetlags. Het laatste wat je wilt is dat je na een relaxte vakantie meteen weer bent uitgeput door een verstoord slaapritme. Om dit te voorkomen zijn er een paar stappen die je kunt ondernemen. Hieronder vind je de beste tips om jouw jetlag tegen te gaan.

De beste tips tegen jouw jetlag vind je hier >

1. Op vakantie in je eigen tijdzone

Wat je het beste kunt doen als je een reis naar het westen boekt, is zorgen dat je ’s avonds lokale tijd landt en meteen naar bed gaat. Bij een reis naar het oosten kun je beter een nachtvlucht boeken en slaap je (hopelijk) in het vliegtuig. Op vakantie gaan in je ‘eigen tijdzone’ is de beste manier om de jetlag te verslaan aan het begin van je trip. Een fijne reistip waar je al iets aan hebt voordat je vakantie is begonnen.

2. Relax

Doe er alles aan wat jij moet doen om super relaxt te zijn. Zorg dat je alle (vakantie)zaken geregeld hebt en dat jij je nergens druk om hoeft te maken. Stress is ook een oorzaker van de jetlag. Heb je hulp nodig om tot rust te komen? Melatonine of andere slaapmiddelen kunnen jouw helpen om helemaal zen te worden.

Ook een leuke reistip! Op reis met een doel: 13 x inspiratie voor purpose travel vind je hier >

3. Synchroon slapen

Het is ook handig om op het moment dat je in het vliegtuig stapt, je horloge in te stellen op de lokale tijd van je bestemming. Zo kun je je alvast met bijvoorbeeld slapen, eten, drinken en plassen instellen op je nieuwe ritme.4. Vitamine D(aglicht)

De zon helpt je niet alleen aan vitamine D waardoor je je fitter voelt, het is daarnaast de snelste manier om je interne klok aan te passen aan de nieuwe tijdszone. Je hersenen registreren zonlicht en denken daardoor ook dat je wakker moeten blijven. Ook daglicht is al voldoende om dit voor elkaar te krijgen dus maak je geen zorgen als het zonnetje (even) niet schijnt.

tips tegen jetleg - jetlag tips - reistips - tips goed slaapritmejetlag voorkomen // jetlag symptomen // jetlag bij thuiskomst // jetleg betekenis // reistips // slaapritme // tijdzone // tijdzones

 

5. Stay Hydrated

Het is tijdens en na je vlucht belangrijk om lekker veel water te drinken. De grootste oorzaak van een jetlag is namelijk uitdroging. Koffie en alcohol drogen het lichaam uit, dus deze kun beter even laten staan. Bestel dus liever een flesje water of lekker kopje thee. Ook dit is een belangrijke reistip die jou veel ellende kan besparen.

6. Powernap

Vaak krijg je de tip om wakker te blijven terwijl je helemaal gebroken bent. Maak het jezelf niet te moeilijk en doe even een lekker middagdutje. Zorg wel dat je drie tot vier wekkers zet zodat je na maximaal een half uurtje weer wakker bent en in het goede ritme blijft.

Vind hier 16 handige tips voor de perfecte reisvoorbereiding >

7. Beweging

Sporten is misschien niet helemaal wat je van plan was op jouw ontspannen vakantie, maar bewegen is wel heel goed. Een wandelingetje is ook al voldoende want een jetlag pakt je eerder wanneer je weinig beweegt. Door beweging houd je het langer vol om wakker te blijven en maak je je lichaam moe om te kúnnen slapen wanneer het nodig is.

Reizen

Dit wist je nog niet over tijdzones >

8. Embrace it

Mocht dit allemaal niet helpen kun je jouw jetlag maar beter gewoon accepteren. Je bent lekker op vakantie, óf je bent net terug en hebt (als het goed is) een geweldige tijd gehad. Een of twee nachtjes matig slapen is natuurlijk niet het einde van de wereld. Soms is het de prijs die je moet betalen voor een fijne tijd in het buitenland.

Welke van deze tips gaat jouw helpen om je jetlag tegen te gaan?

CategoriesReistips