5

5 x DE LEUKSTE STADJES VAN PUGLIA DIE JE NIET MAG MISSEN

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera. Logeren in Matera. Dineren in Matera. Tips Matera. Slapen in Matera. De stad van de Sassi (letterlijk rotswoningen), heeft ons hart volledig veroverd. Sommigen zullen Matera (her)kennen door het filmische landschap dat als decor diende voor The Passion of the Christ (2004). Maar sinds ze zijn uitgeroepen als de culturele hoofdstad van 2019, verkrijgt het stadje haar roem vanuit een andere hoek. En geheel terecht. Tot onze grote verbazing heeft deze super speciale stad nog relaties weinig aandacht van toerisme gevangen. Ook hier loopt een enkeling rond, maar last zal je er absoluut niet van hebben.

Yes! Als je dit leest heb je Puglia waarschijnlijk als vakantiebestemming overwogen (en daar zijn we hartstikke blij mee). Het zuiden van Italië zit namelijk vol met (onontdekte) pareltjes. Maar waar moet je zijn om het meeste uit je reis naar de Italiaanse hak te halen? Dat lees je in dit artikel!

Brindisi – de havenstad

Vanwege zijn airport is het makkelijk om je reis te beginnen (of te eindigen) in Brindisi; een antieke stad gelegen in het zuiden van Puglia aan de Adriatische zee, in regio Salento om precies te zijn. De stad, die is ontstaan rond de natuurlijke haven, staat bekend om zijn vele historie, gastvrije mensen en heerlijke eten uit de zee.

De boulevard
De boulevard van Brindisi is in de afgelopen jaren omgetoverd tot een schoon voetgangersgebied met gezellige bankjes, palmbomen, terrasjes, cafeetjes en restaurants. Vooral in de avonduren is dit stukje Brindisi dé plek voor een borrel, een diner of om – waar wij tatta’s zo van houden – mensen te kijken! Heerlijk om de extreem langzaam lopende, lokale bevolking te bewonderen terwijl jij van je antipasti en Aperol Spritz geniet.

Een borrel bij Bar Betty
Ondanks deze Amerikaanse naam (bah), is Bar Betty een leuke plek om te bezoeken in Brindisi. Het is een gelateria, bar, terras en pizzabakker in één, waar je kunt aanschuiven voor een aperitivo met ‘stuzzichini’: verschillende kleine hapjes die je hele tafel bedekken. Hartstikke leuk!

Omdat wij maar één nacht hebben doorgebracht in deze havenstad, zijn de culinaire tips (vooralsnog) beperkt. Vanaf hier reden we naar Monopoli, het volgende charismatische kustplaatsje.

Vind hier alle praktische informatie over Puglia!

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera. Logeren in Matera. Dineren in Matera. Tips Matera. Aperitivo Brindisi.De leukste steden van Puglia

Monopoli – vissersbootjes en hotspots

Aan de kust van Puglia parelt Monopoli, wederom zo’n heerlijke Pugliëse stad waar toerisme nog geen hoogtij viert. Er loopt een enkeling rond en de meesten zijn nog eens Italiaans ook. Je slentert hier dus voornamelijk tussen de locals door het gezellige centro storico, of langs de blauwe houten vissersbootjes.

En die vissersbootjes in de azuurblauwe zee is meteen één van de eyecatchers van Monopoli. Ieder vissersbootje heeft een eigen naam en de bootjes liggen hier vredig te wachten, mooi te wezen tussen de witte omliggende gebouwen. Je hebt hier eigenlijk continu een prachtig uitzicht. Is het niet de zee vanaf het stadsstrand, dan zijn het de fotogenieke huisjes of de oude kastelen.

Het centrum van Monopoli
Dat bestaat eigenlijk uit een wirwar van straatjes, net als vele andere steden in Puglia. Zet Google Maps even uit en laat de straatjes je leiden naar drukke pleintjes met gezellige barren, restaurants en terrasjes om te genieten van een ijsje, een kaasplank of een goed glas plaatselijke wijn. Wát een fijne stad.

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera. Logeren in Matera. Dineren in Matera. Tips Matera. Trullo. Agriturismo. Via della orrechiette. Bari Tips.Tips Monopoli

Meer weten over Monopoli? Hier moet je eten en dit moet je doen!

Alberobello – het symbolische stadje van Puglia

Een vluchtig bezoekje aan Alberobello is eigenlijk onmisbaar wanneer je Puglia bezoekt. Vluchtig, want door zijn plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst is het stadje volledig gericht op toeristen. En ja hoor, die lopen overal. Begrijpelijk ook wel, want de hoofdstad van de karakteristieke huisjes ‘trullo’ is erg uniek.

Kolkende mensenmassa
Maar omdat wij een beetje allergisch zijn voor typische toeristen met selfiesticks, bergschoenen, een gigantische kaart en groepsleiders met een rood vlaggetje (lees: zo blijf je undercover als toerist), hadden wij het gauw gezien in dit drukke stadje. De kolkende mensenmassa waant zich langzaam door de winkelstraten in Rione Monti, waar veel te dure souvenirs worden verkocht vanuit trullo winkeltjes en torenhoge prijzen zich presenteren vanaf met-afbeeldingen-gedekte menukaarten. We zouden dan ook afraden om hier te overnachten (want: duur en druk). Rijd er in plaats daarvan gewoon even naartoe met je huurauto. Je bent er met een half uurtje vanaf Monopoli.

De oorsprong van de trullo
Wellicht leuk om te weten, is dat de oorsprong van de trullo oorspronkelijk uit Turkije komt – en niet uit Italië. Dit deel van Italië is vroeger veroverd geweest door Turkije. Toen ze langzaam werden teruggedreven, bleven er Turkse soldaten achter. In ruil voor eten en onderdak, bouwden zij een onderkomen zoals zij dat kenden: huizen met puntdaken.

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera. Logeren in Matera. Dineren in Matera. Tips Matera. Trullo. Agriturismo.Tips Matera

Matera – de stad op rotsen

De stad van de Sassi (letterlijk: rotswoningen), heeft ons hart volledig veroverd. Sommigen zullen Matera (her)kennen door het filmische landschap dat als decor diende voor The Passion of the Christ (2004). Maar sinds de stad is uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van 2019, verkrijgt het stadje zijn roem vanuit een andere hoek. En geheel terecht. Zelden hadden we zo’n mooi uitzicht vanuit onze hotelkamer. En niet alleen vanuit onze kamer, maar eigenlijk overal waar je loopt. Tot onze grote verbazing heeft deze super speciale stad nog weinig aandacht van toerisme gevangen. Ook hier loopt een enkeling rond, maar last zal je er absoluut niet van hebben.

Interessante geschiedenis
Hoewel wij de culinaire specialiteiten een stuk interessanter vinden dan de geschiedenis van een stad, heeft Matera wel degelijk een boeiend historisch verhaal. Even kort daarover dus: in de jaren vijftig woonden er zo’n dertig- tot veertigduizend mensen in de sassi, de grotwoningen die zo karakteriserend zijn voor Matera. Dat hield in dat elke grotwoning door maar liefst negen personen bewoond werd. Er waren slechte sanitaire omstandigheden (mensen en dieren leefden in dezelfde ruimte. Gezellig, maar niet zo hygiënisch.) Door die slechte sanitaire omstandigheden was het sterftecijfer extreem hoog.

Logeren en dineren in Matera: hier moet je zijn!

Door de gevaarlijke leefomstandigheden werd besloten dat iedereen de sassi moest verlaten, waardoor er enorme leegstand ontstond en Matera veranderde in een spookstad. Sindsdien is er gelukkig veel veranderd, hoewel veel grotwoningen vandaag de dag nog onbewoond zijn, wachtend op een stoere dodo die de uitdaging aangaat om een woning te renoveren.

Als je er eenmaal woont en de kosten van de renovatie achter de rug hebt, betaal je zo’n 200 tot 350 euro per maand. Voor een hele grot.

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera. Logeren in Matera. Dineren in Matera. Tips Matera.Tips Matera | Tips Puglia

Bari – modern versus historisch

Bari is van oudsher een belangrijke havenstad en was vooral bekend als het vertrekpunt van de ferryboten naar Griekenland. Tot de jaren ’90, toen Bari werd gerestaureerd om het ‘vieze oude’ image te veranderen. Het is er opgeknapt en mooi geworden, waar je het kleurrijke leven in ‘Puglia aan zee’ overal kunt zien en proeven. Tevens een ideale plek om je reis door Puglia te beginnen (of te eindigen) vanwege zijn vluchthaven.

Als dag en nacht
Het centrum van Bari bestaat uit twee gedeeltes: in het noorden de wijk Bari Vecchia, het middeleeuwse deel dat bestaat uit kronkelige straatjes, smalle steegjes en oude panden. Hier vind je op elke straathoek een eeuwenoude kerk (40 in de stad totaal) en komen de steegjes uit in gezellige binnenplaatsjes. Het nieuwe, zuidelijke deel van Bari is het tegenovergestelde van het oude centrum. Geen steegjes te bekennen hier, maar moderne, brede straten die haaks op elkaar zijn aangelegd. Het nieuwe Bari is een walhalla voor winkelliefhebbers. De Via Sparano dient hier als de belangrijkste winkelstraat in dit gebied, maar ook in omliggende straten vind je fijne boetiekjes en winkels.

5 x hacks voor een culinaire vliegreis

Via delle Orecchiette
Liefhebbers van lekker eten en tradities (wij dus) mogen in het historische gedeelte van Bari de ‘Straat van de Oortjes’ absoluut niet missen. In deze bijzondere straat worden ’s ochtends vroeg in hoog tempo de lekkerste orecchiette gemaakt, terwijl de laatste buurtroddels worden doorgenomen.

In de namiddag ligt de versgemaakte pasta te drogen in een soort grote sjoelbak langs de huisjes. Dat levert niet alleen een uniek straatbeeld op, maar ook veel trotse blikken wanneer je stil blijft staan om de orecchiettes te bewonderen. En waar in andere steden mensenmassa’s zich wanen door dit soort bezienswaardigheden (de toeristen op de wallen), ben je hier makkelijk de enige toerist die door de straat loopt.

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera. Logeren in Matera. Dineren in Matera. Tips Matera. Trullo. Agriturismo. Via della orrechiette. Bari Tips.Tips Bari | Tips Puglia

Dit waren onze tips voor een trip naar het prachtige Puglia. Mocht je meer informatie willen over deze bestemming, twijfel dan niet om een mailtje te sturen naar kiki@girlswhomagazine.nl!

PIN IT!

Het zuiden van Italië zit vol met (onontdekte) pareltjes. Maar waar moet je zijn om het meeste uit je reis naar de Italiaanse hak te halen? Wij hebben de leukste steden van Puglia onder elkaar gezet. Deze tips mag je niet missen!Tips Puglia | Tips Bari | Tips Monopoli | Tips Matera

CategoriesEuropa