9

9 x WAT TE DOEN EN PROEVEN IN MONOPOLI, PUGLIA

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera.

Aan de kust van Puglia parelt Monopoli. Wederom zo’n heerlijke Pugliëse stad waar toerisme nog geen hoogtij viert. Er loopt een enkeling rond, maar je slentert hier voornamelijk tussen de locals door het gezellige centro storico, langs de blauwe houten vissersbootjes en de pittoreske huisjes. Wat valt er verder te doen in deze stad? En belangrijker: waar moet je eten? Wij vertellen het je!

Met de auto

Laten we nog even duidelijk stellen dat het zuidelijke deel van Italië het best met de auto kan worden ontdekt, omdat er zoveel kleine dorpjes, steden aan zee en plaatsen zijn om te bezoeken. Een auto huren kan op één van de twee luchthavens (Bari of Brindisi) en is de makkelijkste manier om bus- en treinreizen te omzeilen. Kies je nou toch voor het openbaar vervoer, dan vind je hier de praktische informatie voor jouw reis.

Ook goed om te weten: Het leven in Monopoli staat in de namiddag volledig stil. Ook in het weekend. Laat je hier niet door afschrikken, het is gewoon siësta-tijd. Een verschil van dag en nacht met de drukte die rond een uur of 17:00 weer op gang komt!

Monopoli is redelijk klein, maar uiterst fotogeniek. Na het doorzoeken van de smalle steegjes vind je hier al snel het centrale plein met kleine winkels. Maar zelfs op het drukste plein en op de mooiste uitzichtpunten zijn zo goed als geen toeristen te vinden. Goede restaurants en bezienswaardigheden zijn er desondanks genoeg. Waar beginnen we?

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera.Tips Monopoli // Wat te doen in Monopoli // Monopoli Puglia

Deze steden moet je zeker niet overslaan in Puglia >

Wat te doen in Monopoli?

Piazza Giuseppe Garibaldi

Bezoek het belangrijkste plein met restaurants en bars, die allemaal rond 18.00 tot leven komen. Eet, drink en winkel hier tot je erbij neervalt. Naast kledingboetiekjes zijn er souvenirwinkeltjes en delicatessenzaken te vinden. Let wel: er wordt hier nauwelijks Engels gesproken, waardoor je op een knullige (maar leuke) manier in contact komt met de locals.

Bezoek het vissersdorp

Net om de hoek van bovengenoemd Piazza, liggen blauwe bootjes naast elkaar in de jachthaven aan de promenade te dobberen. Een wandeling langs deze haven is een perfecte manier om die wijntjes, pizza, pasta en gelato er enigszins af te lopen. Daarbij is het kijken naar oude Italiaanse, discussiërende mannetjes met open blouse een heerlijk iconisch beeld. Vanaf de haven zijn ook bootexcursies te boeken!

Bezoek de plaatselijke stranden

Langs de lange kust zijn er verschillende ‘’European style’’ stranden te vinden. Dat houdt in: ligbed, parasols en hoog op een rots. En dan niet neergelegd door een of andere beachclub, maar gewoon zelf meegebracht door de locals.

Het stadsstrand (Cala Port Vecchia) van Monopoli is erg centraal en ligt er prachtig bij, maar op het stukje zand dat er is passen zo’n 20 handdoeken, de rest van de levensgenieters ligt op de rosten. Wil je toch liever een rustig zandstrand, dan kun je het water volgen met bijvoorbeeld een gehuurde scooter*.

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera.Tips Monopoli // Wat te doen in Monopoli, Puglia

 

Hotspots in Monopoli

Vini e Panini

Een heerlijk terras op Piazza Giuseppe Garibaldi dat opvalt door zijn prachtige dak van wijnbladeren. Neem hier een paninipauze en bestel er een Aperol Spritz of vini di casa (vaak Primitivo of Negromaro) naast. Geen Engelse menukaart, dus met handen en voeten communiceren met het vriendelijke personeel.
Google Maps: Piazza Giuseppe Garibaldi, 34

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera.Tips Monopoli // hotspots Monopoli

Reis- en accomodatie tips voor Puglia vind je hier >

Magnapulia

Wie er ’s avonds op uit trekt in Monopoli, mag de Via Garibaldi niet overslaan. In deze levendige straat zijn genoeg leuke spots te vinden, maar stop zeker bij Magnapulia, waar fantastische streekproducten kunt kopen. Als culinaire souvenirtje, voor onderweg óf om direct op te eten aan het leuke hoge tafeltje aan de drukke straat.

Bestel bijvoorbeeld een plank met salami van wild zwijn, rauwe ham, spek en caciocavallo, een lokale kaas. Een glas Negroamaro voor €1,60 ernaast en je hebt je aperitivo te pakken. Ge-wel-dig!
Google Maps: Via Giuseppe Garibaldi 37

Pizza bij Chiné

Wil je een goede pizza eten op een terras tussen de locals? Dan schuif je aan bij Chiné. De pizza’s zijn super luchtig, rijkelijk belegd, de keuze is oneindig en de combinaties erg creatief. Ook zijn ze goedkoop, komen snel op tafel en schenken ze er goede wijn naast. Wij begonnen hier met een pizza ‘voorgerecht’, om vervolgens onze dineravond ergens anders voort te zetten. We moesten immers zoveel mogelijk ontdekken!
Google Maps: Corso Pintor Mameli 7

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera. Pizza ItalieCulinaire Tips Monopoli // hotspots Monopoli

Ristorante Pizzeria Bar Porto Rosse

Buiten het historische centrum, richting Capitolo naar het zuiden, kun je bijzondere cocktails drinken op het buitenterras van Porto Rosso. Het restaurant ligt hoog op een rost die loodrecht in zee staat.
Google Maps: Via Tommaso Moro 2

Angelo Sabatelli

Eten bij een met Michelin ster bekroonde chef is ook mogelijk in Monopoli. Het met zijn eigen naam genoemde restaurant ligt 3 kilometer ten noorden van Monopoli en is zeker de moeite waard. In zijn restaurant vernieuwt en herziet chef Angelo traditionele gerechten op een hele bijzondere manier.
Google Maps: Via S. Chiara 1

Overnachten in Monopoli

Natuurlijk zijn er qua accommodatie tal van mogelijkheden, maar om jullie toch een beetje op weg te helpen raden wij Albergo Diffuso aan. Letterlijk betekent het ‘verspreid hotel’: een accommodatie verdeeld over verschillende woningen, appartementen en kamers in eenzelfde dorpje. Dit houdt dus ook in dat je tussen de lokale bevolking verblijft en zo een authentieke ervaring op de koop toe krijgt.

Logeren en dineren in Puglia. Wat te doen in Puglia. Reizen door Puglia. Reizen door Pugia. Vakantie in Puglia. Zien en doen in Puglia. Tips monopoli. Tips bari. Tips Brindisi. Tips Matera. Tips monopoli.Zo’n Albergo Diffuso bevindt zich ook in Monopoli, onder dezelfde naam. Het is een erg centrale, betaalbare en schone B&B met verschillende kamertypes. Vanaf de airport werden wij opgepikt met een tuktuk en na deze gezellige ervaring werden we hartelijk ontvangen door de behulpzame receptie. Aanrader!

Dit waren onze tips voor een bezoekje aan het prachtige Monopoli in Puglia. Mocht je meer informatie willen over deze bestemming, twijfel dan niet om een mailtje te sturen naar kiki@girlswhomagazine.nl!

PIN IT!

CategoriesEuropa