M

MET DEZE 5 STAPPEN CREËER JE EEN PERFECTE PITCH

pitch tips. Een cool idee en altijd al de sprong in het diepe willen maken maar nooit the guts gehad om de #girlbosses in het laatste artikel achterna te gaan? Maak deze tips meester en grijp je kans! We leven tenslotte maar 1 keer en wie wil nou niet letterlijk een baas over eigen tijd en geld zijn. Een sterke “pitch” is de eerste stap op weg naar een onderneming. Een perfecte pitch creëer je in 5 stappen:


Een cool idee en altijd al de sprong in het diepe willen maken maar nooit the guts gehad om de #girlbosses in het laatste artikel achterna te gaan? Maak deze tips meester en grijp je kans! We leven tenslotte maar 1 keer en wie wil nou niet letterlijk een baas over eigen tijd en geld zijn. Een sterke “pitch” is de eerste stap op weg naar een onderneming. Een perfecte pitch creëer je in 5 stappen:


1. Dream big dreams 


Zorg dat je een duidelijke visie voor je eigen onderneming uitschrijft. Het hoeft nog geen 5-jaren plan of een uitgestippeld pad te zijn en zelfs nog geen concreet product/concept; de visie en de ambitie van je onderneming zijn het allerbelangrijkst. Geloof in de kracht van je eigen ideeën en anderen zullen volgen! Dream big dreams…

2. Ambitieus – maar met beide benen op de grond


…Maar niet té big. Sta zelfverzekerd in je schoenen maar ga er zeker niet naast lopen. Investeerders zullen veel eerder voor je vallen als je dichtbij jezelf blijft en niet teveel poespas meeneemt in je pitch. Zorg dat je jezelf verkoopt en goed in de markt zet, maar blijf wel bij je eigen krachten en bluf jezelf niet door je pitch heen. Uiteindelijk duurt eerlijkheid het langst en alleen op die manier ontvang je de feedback die je nodig hebt.

3. Catchy intro – maar kom wel tot een concrete pitch


Belangrijk is dat je een catchy introductie gebruikt in je pitch, zodat je instantly de aandacht opeist van de aanwezigen. Of dit nou een jury is in een pitch competitie of je moeder aan de keukentafel. Gebruik bijvoorbeeld een anekdote waarmee de luisteraar zich kan associeren en daarmee meteen feeling krijgt bij je onderneming. Zorg er vervolgens wel voor dat je hier niet in blijft hangen en snel to the point komt.

Pitch tipsPitch tips

4. Ken je businessmodel door en door


Je businessmodel is het uitgangspunt voor je pitch. Hoe zit je onderneming in elkaar? Waar ga je aan verdienen? Welke valkuilen denk je tegen te komen? Met welke concurrenten in dezelfde branche zal je moeten dealen? Het door en door kennen van je business model zorgt ervoor dat je veerkrachtig bent en vlot antwoord weet te geven op vragen die je (gegarandeerd) krijgt van een panel/je ouders/investeerders. Je businessmodel moet je kunnen dromen!

Lees ons interview met de schrijfster van dit artikel – Maxime ten Brinke!

5. Be unforgettable!


Het allerbelangrijkste: zorg dat je blijft hangen en geen eendagsvlieg bent. Vooral tijdens een pitch competitie kan het zo zijn dat je als één van de eerste kandidaten pitcht waarna er vervolgens nog een reeks van 20 pitches volgen. Denk je in dat de jury jouw pitch toch op de één of andere manier zal moeten onthouden, wil je worden geselecteerd als winnaar van de dag. Met een uitmuntende presentatie van jezelf en je pitch kan je al veel doen, maar zorg ook zeker dat je pitch catchy eindigt. Kom bijvoorbeeld terug op de anekdote waarmee je begonnen bent, zodat de cirkel rond is.

Heb jij andere tips & tricks op het gebied van het perfectioneren van een pitch? Laat het ons weten in de comments!

 

CategoriesWork