H

HOW TO: ZO MAAK JE DE ALLERLEKKERSTE KAAS & THEE PAIRING

kaas en thee pairing - kaas combineren met thee - girls who drink - gruyere kaas - hipster tea

Girls Who Drink & Eat. Waarschijnlijk zijn jullie hartstikke wel bekend met combinaties als wijn met kaas of chocolade, maar hoe zit dat eigenlijk met kaas en thee? In dit artikel lees je hoe je thee bijzonder goed kan combineren met, jawel: kaas!

De combinatie van kaas en thee zorgt voor bijzondere smaaksensaties. Door de contrasterende smaken ontstaat een delicaat evenwicht. Claartje Schröder, bekend van de blog Foodness én eigenaar van TEAmwork tea, heeft de perfecte smaakcombinatie gevonden: zwarte thee met Gruyère AOP. Wij hebben drie heerlijke thee & kaas pairings onder elkaar gezet.

Dit zijn de leukste theehuizen van Amsterdam en omstreken >

Paring 1: Gruyère AOP en Hipster tea, een Sri Lankese zwarte thee

Zwarte thee is niet alleen bij het ontbijt in de ochtend lekker, maar matcht ook perfect tijdens een borrel met de Zwiterse kaas. Dit komt doordat de thee, net zoals stevige rode wijn, veel tannines bevat.

Hierdoor is de thee opgewassen tegen het stevige karakter van de kaas. Daarnaast zorgt de temperatuur van de thee ervoor dat je mond opwarmt en je hierdoor de smaak van de kaas beter proeft. Laat die rode wijn dus een keer staan, en ga voor een kaas & thee pairing!

kaas en thee pairing - kaas combineren met thee - girls who drink - gruyere kaas - hipster teaThee en kaas pairing – thee en kaas combineren

Pairing 2: Gruyère AOP Classic en Kamairicha, een Japanse groene thee

Deze jonge, in de vallei geproduceerde Gruyère is 6 maanden oud. Je ervaart eerst de smaak van warme melk en van room, zoals die op de melk komt drijven. Daarna wordt de kaas wat zoetig, vergelijkbaar met de korst van een crême brûlée.

Het gehemelte ervaart bovendien een rijke, intense en langblijvende nasmaak van melk. Enkele toetsen van verse, nog enigszins groene hazelnoten, stimuleren het geheel. Het maakt de Gruyùere rijk aromatisch.

kaas en thee pairing - kaas combineren met thee - girls who drink - gruyere kaas - hipster tea

Cheesy Guide: De perfecte kaasplank maak je zo >

Pairing 3: Le Gruyère d’Alpage AOP 12 maanden en Gyokuro Okabe, groene thee uit Japan

Deze Gruyère roept met zijn enigszins meelachtige fijnkorrelige textuur een mondgevoel op van gesmolten boter. De smaak van het melkvet is zeer aanwezig. De korrel is fijn, de textuur is nog steeds soepel. De textuur van de kaas draagt aroma’s die zich veelvoudig met elkaar vermengen: noten van gestremde melk, bloemen en fruit. De smaak van karnemelk en zure room maken vervolgens plaats voor de smaak van citroentaart.

Wanneer ga jij een bijzonder kop je thee met een stuk kaas combineren? Wij kunnen het zeker aanraden!

[wdi_feed id=”2″]

CategoriesDrankje doen