Asperges: het witte goud waar we maandenlang op moeten wachten. Maar als de heerlijke groenten weer beschikbaar is, dan willen we er ook zo vaak mogelijk van genieten! Maar waar kun je asperges allemaal voor inzetten? Van een aspergesoep recept tot spaghetti en pizza met asperge: hier vind je 11 bijzondere recepten met groene én witte asperges in de hoofdrol.
Voordat je via de linkjes boven de afbeelding bij de witte en groene asperge recepten terecht komt, eerst het belangrijkste: asperges koken, hoe doe je dat eigenlijk?
Stappenplan: zo kook je witte asperges
1. Schil de asperges goed, hier lees je hoe je dat het beste doet, en snijd vervolgens het harde uiteinde af. Weggooien hoeft niet, want deze is prima te gebruiken voor in het asperge soep recept.
2. Zet een pan met koud water klaar en leg het witte goud erin. Doe er een beetje zout én suiker bij en dek de asperges af met een (kleurloze) theedoek of keukenrol, zodat de asperges niet naar boven komen drijven.
3. Breng de asperges door middel van een laag vuurtje aan de kook, en laat ze zachtjes doorkoken voor 5 tot 8 minuten, afhankelijk van hoe gaar je ze wilt. Laat ze na het koken afkoelen in het kookvocht.
4. Om te checken of de asperges gaar genoeg zijn, kun je met een vork in het uiteinde van de stengel prikken. Lukt dit makkelijk, dan zijn ze gaar.
5. Schep de asperges nu voorzichtig uit de pan, leg ze op een theedoek en dek ze af met keukenpapier. Je asperges zijn klaas om gegeten (of bereidt) te worden!
Liever kijken? Bekijk deze Tutorial Asperges Koken >
Verse pasta met gerookte zalm en Hollandse asperges, recept van Hotel Des Indes
Met dit asperge recept van chef Roel Gilissen haal je de culinaire kunsten van Hotel Des Indes in huis. En extra lekker, want zelfgemaakt! Dek de tafel extra feestelijk met een luxe randje en geniet van dit heerlijke recept!
Benodigdheden voor 4 personen:
- 400 gram verse pasta (eventueel zelf maken);
- 200 gram gerookte zalm
- ½ bos bieslook
- 400 gram Hollandse asperges
- ½ bos peterselie
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 10 gram Oost-Indische kers
- 100 gram Hollandse champignons
- 10 gram viooltjes
- 1 deciliter witte wijn
- 1 deciliter room
- 40 gram boter
Bereidingswijze:
- Schil de asperges en snijd ca. 2 cm van de onderkant af. Leg de asperges in een platte schaal en bestrooi met 5 gram zout. Zorg ervoor, dat de asperges onder water komen te staan en dek de schaal af met bakpapier;
- Breng het geheel rustig aan de kook. Zet na een paar minuten het vuur uit en laat de asperges 10 minuten afgedekt staan. Verwijder het bakpapier en zet de asperges koud;
- Was en droog de peterselie en bieslook en hak deze fijn. Pers dan ook de knoflook en snijd de sjalotten fijn;
- Borstel de champignons en bak deze in wat olijfolie. Voeg hier de knoflook en sjalotten aan toe. Als het geheel gaar is, blus je het af met de wijn;
- Voeg de room toe aan het mengsel en gebruik tot slot boter om het geheel te binden;
- Kook de pasta al dente (ca. 6/7 min koken). Terwijl de pasta op het vuur staat, snijd je de asperges in gelijke stukken en warm je deze op in het bewaarde aspergevocht;
- Warm de champignons en de rest van de saus op. Giet de pasta af en voeg er wat olijfolie aan toe;
- Verdeel de pasta over de borden en leg de asperges netjes op de borden. Drapeer de gerookte zalm over de asperges.
Optioneel! Wil je het helemaal goed doen en heb je toevallig een keuken- en pastamachine in huis? Maak dan je eigen pastadeeg.
Benodigdheden pastadeeg
- 500 gram bloem (eventueel Italiaanse bloem)
- 15 eidooiers
- 0,25 deciliter water
- 0,25 deciliter olijfolie
- 15 gram zout
Bereidingswijze:
- Meng de bloem, eidooiers, water en olijfolie en laat dit +/- 30 minuten draaien in de keukenmachine met deeghaken. Voeg na 25 minuten het zout toe;
- Rol de pasta uit met een deegroller;
- Maak met behulp van een pastamachine tagliatelle van je deeg.
Vind hieronder 11 andere recepten met asperges in de hoofdrol >
Witte en groene asperges met kwarteleitjes en boter van kervel
Wil je aan de slag met een culinair gerechtje met daarin zowel groene als witte asperges verwerkt? Dan is dit recept een goede optie. Niet alleen een feest voor de maag, maar ook voor het oog! Hier vind je het recept >
Bron: Luxury Restaurant Guide
Witte Asperge Recept met Gerookte Zalm en Hollandaise
Een echte klassieker, maar dan met een leuke twist en een gepocheerd eitje. Heerlijk! Hier vind je het lekkere recept >
Bron: Savory Sweets
Creamy Pasta met Witte Asperges en Citroen
Naast de klassieke combinatie met ei en ham of zalm doet asperge het ook heel goed in een pasta! Dit recept vind je hier >
Bron: Salt and Lavender
Hoofdgerecht met witte asperges en Hollandse Garnalen
Super simpel, maar zó lekker. Zet er een glas rosé of witte wijn naast en jouw asperge recept is compleet. Dit hoofdgerecht met witte asperges en Hollandse Garnalen vind je hier >
Bron: Pure Pascale // witte asperges recepten
Romige soep van Groene Asperges met Bacon
Wist je dat niet alleen witte aspergesoep heerlijk is, maar je ook een heerlijke variant kunt maken met groene asperges? Probeer het een keer uit! Het recept voor de groene aspergesoep vind je hier >
Recept Vegetarische Frittata met Aardappels en Asperges
Vegetarische Carbonara Pasta met Groene Asperges
Ook voor dit pasta recept geldt: zowel wit als groen is er lekker in! Dit pasta recept met asperges vind je hier >
Bron: Woman’s Day // pastarecept zonder asperges
Garnalen met Cherry Tomaten en Asperges
Dit recept is ideaal om mee te nemen naar bijvoorbeeld je werk. Makkelijk te maken en makkelijk in te pakken! Dit gezonde recept met asperges vind je hier >
Bron: Primavera Kitchen
Honing-Citroen Kip met Asperges
Een simpel maar ó zo lekker recept, waarbij de combinatie van honing en citroen de smaak van groene asperges nog lekkerder maakt. Vind dit gezonde recept hier >