1

10 BARBECUE TIPS VOOR CULINAIRE ZOMERAVONDJES

Lekker hoor, 26 graden. We kunnen de terrassen aanvallen, het balkon weer schoonvegen, met een picknickmand het park induiken en de waterkant onveilig maken. Een andere heerlijke optie voor deze warme zomeravond is de barbecue aansteken. Daarbij kan veel meer misgaan dan bij die andere buitenactiviteiten, dus wij helpen je even op weg met 10 goede barbecue tips, om verbrande vingers te voorkomen!

Lekker hoor, 26 graden. We kunnen de terrassen aanvallen, het balkon weer schoonvegen, met een picknickmand het park induiken en de waterkant onveilig maken. Een andere heerlijke optie voor deze warme zomeravond is de barbecue aansteken. Daarbij kan veel meer misgaan dan bij die andere buitenactiviteiten, dus wij helpen je even op weg met 10 goede barbecue tips, om verbrande vingers te voorkomen!

1. Een goede barbecue

Ja duh, hier begint het natuurlijk. Iedere keer een aluminiumbakkie van de Action is makkelijk, maar het gaat je echt geen culinair hoogstandje opleveren. Girls Who Eat willen dat natuurlijk wel, en daarom is een goede barbecue (en een beschermende hoes!) van groot belang. Zeker als je van plan bent om regelmatig het park, de tuin of het balkon op te gaan voor barbecue avondjes is een fijne grill een goede investering.

Wij gingen even voor je op zoek en kwamen op de website van kamado express terecht, ze hebben goede barbecue deals. Je krijgt bijvoorbeeld €50 shoptegoed bij aanschaf van een barbecue (dan heb je de belangrijkste ingrediënten dus al in da house), en gratis verzending vanaf €25. Dat vinden wij chill. Oh ja, en je vindt lekkere recepten en barbecue-tips op de website. Laatste dingetje, want ook niet geheel onbelangrijk is dat je kunt pronken met zo’n ijzersterk ding. Een kamado grill ziet er zo uit!

2. Temperatuur van de grill

Wanneer je een goede barbecue uitgekozen hebt, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende dingen. Begin bijvoorbeeld pas met grillen als de barbecue gloeiendheet is. We gaan natuurlijk voor een krokante korst op ons vlees. Hoe heter de barbecue, hoe krokanter het vlees. Bovendien helpt het ook om je grill nog even lekker schoon te branden voor je begint.

10 barbecue tips

7 recepten voor een gezond weekmenu!

3. Temperatuur van het vlees

Om te voorkomen dat de buitenkant van je vlees verbrandt, moet je vlees op kamertemperatuur zijn voordat het op de plaat gaat. Je zult zien dat je vlees veel makkelijker gaart.

10 barbecue tips

4. Vis op de barbecue?

Vis is vrij prijzig, dus als je het op de barbecue moet bereiden moet je voorzichtig zijn. Het kan namelijk lastig zijn om vis te grillen op de barbecue. Kan, het hoeft dus niet! Door de vis op dunne schijfjes citroen te leggen, blijft deze niet vastzitten. Bovendien geeft de citroen je vis een extra lekkere smaak!

5. De groente, wat doe je ermee?

Als je bijvoorbeeld een gegrilde groentesalade maakt, kies dan voor verschillende kleuren. Dit ziet er mooi uit én je krijgt verschillende voedingsstoffen binnen. Leuk om je vrienden mee onder de indruk te brengen: leg een avocado op de barbecue, dit is heel lekker! En: breng de groentesalade op smaak met limoensap.

Het is slim om sommige groente alvast voor te koken. Paprika, courgette en aubergine kunnen direct op de barbecue worden gelegd, maar stevigere groente zoals (zoete) aardappel en wortel zijn sneller klaar als ze een paar minuten gekookt zijn.

10 barbecue tips

6. Extra sappige burgers maak je zo

Burgers van de grill zijn te gek, maar als je niet oppast worden ze snel droog. Dit los je makkelijk op door met je duim een kuiltje te maken in de burger en daar een ijsblokje in te leggen. Jep, je leest het goed! Terwijl je burger gaar wordt, smelt het ijsblokje en zorgt ervoor dat je burger lekker juicy blijft.

10 barbecue tips

10 x recepten voor bijzondere hamburgers >

7. Geduld is een schone zaak

Het kost tijd om die heerlijke gekarameliseerde barbecue-korst te krijgen, en als je je hamburgertje steeds omdraait, gaat dat niet lukken. Draai de burger of het stuk vlees maximaal een of twee keer om. En zeker niet platten terwijl het ligt te grillen; daarmee raak je de sappen kwijt en hou je een uitgedroogd, grijzig stukje triest vlees over.

8. Kies bewust, alsjeblieft!

Vlees van de Lidl is natuurlijk redelijk prima en goedkoop. Maar het is beter om je vlees bewust te kiezen. Doe je het niet voor het welzijn van de dieren, doe het dan voor de kwaliteit en de smaak! Koop je vlees bij de slager of let in ieder geval op de herkomst. Je proeft het verschil tussen kiloknaller of scharrelrund, echt!

Deze rode wijnen zijn heerlijk op warme dagen >

9. Geen olie op het vuur!

Pleur jij die karbo’s ook altijd nog even in de marinade voordat ze op het rooster gaan? Doe het niet meer. De vlammen laaien hoog op door de olie uit de marinade en je mooie stukken vlees verkolen waar je bij staat. Zonde! Marineer het vlees goed van tevoren maar zorg dat je dit verwijdert voor je het vlees op de barbecue legt, de marinade is er al ingetrokken!

10 barbecue tips

10. Check de hygiëne

Vergeet de basics niet omdat het zo gezellig is in het zonnige park. Schoon werken is heel belangrijk, zeker met hoge temperaturen buiten. Leg je klaargemaakte gerechten altijd op een schoon bordje of snijplank en voeg nooit de marinade toe met een spatel die werd gebruikt voor rauw vlees. It’s so simple.

Met deze 10 barbecue tips komt het wel goed tijdens jouw grill-avondjes. Hoe ziet jouw perfecte barbecue eruit?