Dumplings vallen onder ‘Dim Sum’ en zijn kleine gevulde (deeg)pakketjes uit de Chinese keuken en komen in allerlei verschillende kleuren, vormen en smaken. Je kunt ze vullen met vlees, vis, groenten en rijst. Wil jij graag thuis dumplings maken? Hieronder vind je een heerlijk recept om mee aan de slag te gaan.
Zin in een oosterse avond? Vind hier het recept om zelf dumplings te maken >
De basis
Je eigen dumplings maken is veel makkelijker dan het lijkt, vooral als je gewoon kant-en-klare dumplingvellen uit het vriesvak van de toko gebruikt. Om die snel te ontdooien kun je de hele verpakking in een bakje met koud water leggen, dan kun je binnen een half uur beginnen met vouwen.
Je kunt ze stomen in een bamboe stoommandje, maar het kan ook makkelijker. In een gewone koekenpan. Je bakt de dumplings eerst aan in wat olie en vervolgens stoom je ze in diezelfde pan. De meest makkelijke en snelle methode. Zodat je extra snel van je dumplings kunt genieten.
Voor je begint: vind hier de originele regels rondom dim sum >
Aan de slag gaan om de Chinese dumplings te maken? Hier vind je 2 makkelijke en heerlijke recepten:
1. Garnalen Dumplings
Ingrediënten
1 teentje knoflook
1,5 cm gemberwortel
250 gr rauwe, gepelde garnalen
1 tl lichte sojasaus
2 lente-uien, groene en witte delen fijngesneden
Eiwit van 1 ei
2 el fijngehakte koriander
30-35 ontdooide dumpling vellen
Spicy Szechuansaus:
1 teentje knoflook, geperst
1 tl fijne kristalsuiker
2 el lichte sojasaus
1 el chilivlokken in olie, uitgelekt
2 el zwarte azijn of rijstazijn
Tip van ons: Gebruik geroosterd sesamzaad en fijngesneden lente-ui om af te toppen!
Bereidingswijze
1. Pureer in een keukenmachine de knoflook en gemberwortel, voeg vervolgens de garnalen, waterkastanjes, sojasaus, lente-ui, 1 theelepel eiwit en de koriander toe. Pulseer een paar keer om een grove massa te krijgen.
2. Leg zes dumplingvellen klaar en bewaar de andere onder een theedoek, zodat ze niet uitdrogen. Leg een volle theelepel vulling op elk dumplingvel. Smeer een klein beetje losgeklopt eiwit langs de randen en vouw er een half maantje of driehoekje van.
3. Zorg dat alle luchtbellen eruit zijn en smeer de hoekjes aan de lange zijde in met eiwit en vouw samen tot een dumpling. Ga zo door tot je alle dumplings gemaakt hebt.
4. Meng voor de spicy szechuansaus alle ingrediënten en verdeel over kleine kommetjes. Breng water aan de kook in een forse soeppan en zorg dat je een beker koud water bij de hand hebt.
5. Als het water weer kookt, zijn de dumplings gaar. Je kunt het best een schuimspaan gebruiken om ze uit het water te halen. Herhaal tot alle dumplings gekookt zijn. Leg de dumplings in de kommetjes met saus, bestrooi ze met wat sesamzaad en fijngesneden lente-ui en dien meteen op.
2. Dumplings met gehakt
Ingrediënten
300 g varkensgehakt
200 gr paksoi
2 lente-uien
1 cm gember
Een teentje knoflook
1 el Shaoxing-rijstwijn of sherry
2 tl sojasaus
2 el sesamolie
0,5 tl baking soda
1 tl maïzena
1 tl kristalsuiker
1,5 tl zout
Snufje witte peper
32 ontdooide dumpling vellen
Bereidingswijze
1. Was de paksoi en snijd deze heel fijn. Hak de knoflook en de gember fijn en snijd de lente ui in hele dunne ringetjes. Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom en voeg 3 el water toe.
2. Neem een dumplingvel en maak de buitenste randen nat met wat water. Verdeel een flinke theelepel van de vulling over het midden van het deeg. Vouw de dumpling nu dubbel zodat je een halve maan hebt. Vorm nu kleine plooitjes met je vingers en vouw de dumplings dicht.
3. Verhit wat olie in een grote pan met antiaanbaklaag en bak de dumplings op middelhoog vuur aan. Bak ze in 2 minuten goudbruin (aan een kant). Voeg dan 100 ml koud water toe en schuif een deksel op de pan. Op deze manier stoom je de dumplings in 8 minuten gaar. De dumplings zijn klaar als als het water verdampt is. Haal het deksel van de pan en laat de dumplings nog een minuutje koken, of tot ze gemakkelijk van de bodem van de pan loskomen.
4. Serveer de dumplings met zoete chilisaus of een dipsausje van sesamolie, sojasaus en chiliolie.