R

RECEPT VOOR LEKKERE WINTER SANGRIA

sangria - wintersangria - winter - cocktail - november - december - sangria recept - feestelijke cocktail - sangria fruit - sangria wijn - snelle sangria - winterse punch

We kennen Sangria natuurlijk van de heerlijke zomermaanden in Spanje waar we tot laat genieten van de warmte met deze fruitige alcoholische versnapering. Om ook in de wintermaanden van dit lekkere drankje te genieten vind je hier een recept met een winterse variatie op het originele recept.

Voordat we aan de slag gaan met het winterse Sangria recept, eerst even een stukje geschiedenis!Waar komt Sangria vandaan?

Om te weten waar Sangria vandaan komt moeten we een grote stap terug doen in de tijd. De eerste Sangria, of wat daarop leek, werd in de Middeleeuwen al gedronken. Iedereen dronk dit in die tijd, dus ook kinderen. Water was toen nogal vervuild doordat mensen en vee hier ook in werden gewassen. Het drinken van wijn werd toen dus veel gedaan om nog beetje van de bacteriën tegen te gaan. Om dit nog wat aantrekkelijker te maken werden hier fruit en kruiden zoals kaneel aan toegevoegd.

De Sangria zoals wij die nu kennen is ontstaan 200 jaar v.C toen er heel veel wijngaarden werden aangelegd door de Romeinen in Spanje. Al snel werden allemaal variaties van mengdrank met fruit gemaakt met Spaanse wijnen; ‘Sangria’ genoemd. De naam Sangria komt van het Spaanse woord ‘sangre’ wat bloed betekent, dit verwijst natuurlijk naar de mooie rode kleur van het drankje.

Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan met de vruchtenpunch. Hieronder vind je het recept voor een winterse variatie op de Sangria >

Ingrediënten voor 6 glazen Sangria:

Een fles Spaanse rode wijn (voorkeur voor Tempranillo, Rioja of Garnacha)
1 appel
1 peer
2 kaneelstokjes
1 vanillestokje
1 steranijs
1 handje cranberries
2 el bruine suiker
1 sinaasappel
1 laurierblad
(0,5 dl Cointreau voor een extra boost)
Snijplank
Goed snijmes
Glazen kan

Handig! Met deze tips voorkom je een kater >

Bereidingswijze:

  1. Open de fles wijn en laat zo de wijn luchten
  2. Schep de suiker in de kan
  3. Schil de appel en peer in kleine stukjes en voeg ze toe
  4. Pel de sinaasappel, snij in kleine stukjes en voeg ze toe
  5. Snij het vanillestokje open en voeg het merg toe
  6. Voeg als laatste de kaneelstokjes, cranberries en steranijs toe
  7. Laat de Sangria (wanneer mogelijk) een nacht in de koelkast staan voor het perfecte eindresultaat
  8. Optioneel: garneer de winterse cocktail met 2 salieblaadjes

Suggestie: Je kunt de rode wijn ook vervangen door bubbels, waardoor je een nóg feestelijkere twist geeft aan dit lekkere recept.

Dit wist je nog niet over Champagne >

Wanneer ga jij deze winterse Sangria uitproberen?