G

GEEN KOFFIE?! DIT IS WAT EEN CAFEÏNE-DETOX MET JE DOET

koffie - detox - cafeïne

Ooit geteld hoeveel kopjes koffie je verslindt op een goede werkdag? Zit je al in de tientallen theetjes en Red Bulls? Nederlanders staan bovenaan wat betreft aantal kopjes koffie per dag. Misschien is het het waard een cafeïne-detox te overwegen – er zijn zoveel voordelen!

Voordelen

Aan cafeïne zitten ook voordelen, laten we dat niet vergeten. Bij kleine hoeveelheden verbetert het je concentratie en je vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Maar, hier gaat het wel om één à twee kopjes op een dag, niet de tientallen die de meeste mensen tegenwoordig drinken. Hierbij komt dat kleine beetjes cafeïne ook alertheid, geheugen en langere inspanningen bij sporters – altijd fijn! Daarnaast werkt cafeïne als anti-oxidant en beschermt ons lichaam tegen agressieve stoffen.

thee // koffie // cafeïne // detox // tips // how to // geen koffie drinken // koffie break // geen caffeineStoppen met koffie drinkenCafeïne-detox

Per persoon verschilt het simpelweg hoeveel cafeïne ‘teveel’ is. Verschillende effecten die je kan ervaren van teveel cafeïne zijn: rusteloosheid, hoofdpijn, slaapproblemen & angst. Enkele onderzoeken wijzen uit dat een volwassen persoon gemiddeld zo’n 400 mg cafeïne per dag aankan – maar dat is weer afhankelijk van je lichaamsgrootte en metabolisme.

22 x weetjes over thee voor echte liefhebbers >

Wanneer je dus last hebt van eerder genoemde effecten, is het altijd het overwegen waard te minderen. Het is helaas lastig voor elkaar te krijgen – cafeïne sluipt zo in onze levens dat je het waarschijnlijk niet eens doorhebt: een koffie om wakker te worden, chocola – ja, echt – als snack, een Red Bull om de avond door te komen. Het zit in veel meer dan we denken.

energy // cafeïne // alert // concentratie // gevolgen // detoxZo stop je met koffie drinken // cafeïne detox // stoppen met cafeïne

Maar hoe dan?

1. Kennis

Kennis is macht. Zoek uit waar cafeïne inzit. Het zit in meer dan je denkt namelijk. Cafeïne zit in koffie, thee, energy, maar ook in chocola, kauwgom, sportdrankjes, energierepen en zelfs bepaalde medicatie. Het zal je verbazen op welke momenten je allemaal cafeïne binnenkrijgt..

8 x zoete Scandinavische recepten voor bij de koffie >

2. Noteer

Houd bij hoeveel cafeïne je binnenkrijgt per dag. Zo merk je het eerder wanneer je snel achter elkaar door drinkt. Vergeet hierbij niet de grootte van de kopjes mee te nemen: een koffie to go is waarschijnlijk kleiner dan een mok bij jou thuis.

10 x apps die jouw leven een stuk makkelijker maken >

3. Vervang

Eén van de makkelijkste oplossingen is vervangen. Vervang je normale kopje koffie volgende keer voor een decafé koffie, vervang je zwarte thee door groene thee. Er kunnen wel afkickverschijnselen opkomen, maar als je de smaak in ieder geval binnenkrijgt, kan dat helpen.

It’s worth a shot! Je weet maar nooit wat een cafeïne-detox brengt!