T

TIPS VOOR EEN FEESTELIJKE WINTER BBQ

winter bbq tips - winter barbecue grill tips - winter bbq recepten - feestelijke winter bbq

Wachten op de zomer om de buitengrill aan te steken? Nee joh. Vlammen, spannende verhalen, geroosterde gerechten en de geur van knapperend hout passen júist bij de winter. Hier vind je tips voor een feestelijke BBQ in de winter.

1. Zorg voor een winterbestendige barbecue

Ten eerste is het belangrijk dat jouw grillmaster tegen de kou en regen kan. Met een wegwerp-variant kom je namelijk niet heel ver tussen weer en wind.. Wij gebruiken sinds deze zomer de gasbarbecue van Campingaz (met beschermhoes). Het handige aan gas bbq in de winter is dat ‘ie binnen no time aanstaat en warm wordt. Plus: het vuur kan niet uitwaaien 😉

2. Kleed je warm aan

Eerlijk is eerlijk: BBQ’en in de zomer is een stuk comfortabeler dan in de winter. Bereid je voor op snijdende kou en eventuele buien. Zorg ervoor dat iedereen zich warm aankleedt, maak het gezellig in de tuin en steek de vuurkorf aan terwijl je geniet van kruidige drankjes en hapjes van de bbq.

Ook lekker: typische Wintersport-gerechten voor een Après ski in de tuin >

3. Vergeet de sfeerlichtjes niet

Waar je in de zomer geniet van een groene tuin in de zon, moet je in de winter iets meer uit de kast halen om sfeer te creëren. Buitenlampjes, kaarsen of een vuurkorf mogen dan ook niet ontbreken tijdens jouw feestelijke winter BBQ. Het is niet alleen functioneel, het ziet er ook gelijk super gezellig uit.

4. Maak een stevige marinade

Bij een winterse BBQ hoort een winterse marinade. Een smakelijke suggestie: drenk je vlees in whisky met een beetje suiker en een Spaans pepertje. Simpel en makkelijk, maar met een smaakvol resultaat. De alcohol maakt het vlees malser, waardoor het vlees smelt in de mond.

winter bbq tips - bbq in de winter - winter bbq recepten

5. Kies voor een drankje dat je warm houdt

Het frisse weer vraagt om een drankje dat warm houdt. Een glühwein bijvoorbeeld, of wat een lekkere whisky. Voor de beginnende whiskydrinkers is de Talisker Dark Storm een perfecte instapper: een collectie van zachte honing, fris fruit en zeezout, gevolgd door een smaakexplosie van rode peper en pure chocola. Voor de doorgewinterde liefhebber is de Talisker Skye een goede tip. In deze fles vind je hints van gedroogd fruit en gerst die worden begeleid door een de smaak van rook, die weer goed samengaat met het vlees van de BBQ.

Wordt de winter BBQ door vrienden georganiseerd en wil je niet met lege handen aankomen? Dan is deze giftset van Talisker 10 Years een ideaal cadeau voor bij de BBQ.

6. Zorg voor een goede voorbereiding

Ook voor een feestelijke winter BBQ is voorbereiding het halve werk. Zorg ervoor dat je het grootste deel van je culinaire voorbereidingen al hebt gedaan, zodat je niet de hele avond heen en weer loopt tussen binnen en buiten. Zet je vlees alvast in de marinade en snijd je groenten van tevoren. En zorg voor genoeg briketten, houtskool en vuur, zodat je de hele avond door kunt knallen. 

7. Winter bbq recepten

Bij de winter horen ook andere recepten dan in de zomer. Waar je op warme dagen bijvoorbeeld voor een frisse salade en een visje van de grill gaat, kies je in de winter juist voor zwaardere smaken zoals gegrilde ribeye, groenten van de BBQ en kruidige sauzen. Hier vind je 14 winter BBQ recepten >
Ook lekker: gegrilde portobello met brie van de barbecue >

En, wie nodig jij deze winter uit voor een buiten BBQ?

CategoriesWeekend tips