G

GRIP OP JE GEBIT: 5 x DINGEN DIE JE NOG NIET WIST

weetjes over je gebit

We staan in de sportschool en eten gezond om fit te blijven, maar zorgen we eigenlijk wel goed genoeg voor onze tanden, ons gebit, hetgeen waarmee we het allerbelangrijkst doen: eten! Hoe houden we ons gebit eigenlijk fit? Wij vroegen het Macarena Gonzalez, die senior tandarts is bij PlusDental. Zij praat ons bij over dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over je gebit.

42 seconde

Het is belangrijk dat je je tanden twee keer per dag minimaal twee minuten lang poetst. Dat lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld, maar een gemiddelde poetsbeurt duurt in de praktijk maar 42 seconde (en dat is echt veel te kort!). We doen immers ook 6 dingen tegelijk terwijl we onze tanden poetsen.. Als je merkt dat je vaak te snel klaar bent, zet dan een timer of koop een elektrische tandenborstel met een automatische timer. En blijf gefocust om slechts één ding: tanden poetsen.

Poetsen met veel druk maakt je tanden niet (!) schoner

Er bestaat nogal wat verwarring over wat goed is voor je tanden en hoe je ze precies moet poetsen. Daar kan Macarena duidelijk over zijn: wat je tanden schoner maakt is effectief en grondig poetsen met een goede techniek. Push niet te hard. Door te hard te duwen beschadig je zelfs je tandvlees. Vergeet bij het poetsen de ruimte tussen je tanden niet, bijvoorbeeld door te flossen of dagelijks een tandenstoker te gebruiken. No brainer. Twijfel je over je techniek? Vraag bij je volgende bezoek aan je tandarts of mondhygiënist om advies.  

Wil je weten: zo blijven je tanden wit >

Natte of droge tandenborstel

Maak jij je tandenborstel ook altijd even nat voordat je er tandpasta op doet? Niet nodig. Uit een Nederlandse studie* bleek dat voorspoelen met water of poetsen met een droge tandenborstel niet bijdraagt aan het meer of minder verwijderen van tandplak tijdens het tandenpoetsen. Ook het poetsen volgens een bepaalde volgorde maakt niet uit, zolang je maar tweemaal per dag, met de juiste techniek (én dus minimaal 2 minuten!) poetst.  

Move these teeth

Je tanden ‘groeien’ je hele leven lang. Zelfs als je als kind een beugel hebt gehad, is dat geen garantie voor een leven lang rechte tanden. Zelfs als je ouder bent kunnen je tanden nog bewegen. In dat geval zijn onzichtbare aligners van bijvoorbeeld PlusDental vaak een goede oplossing voor volwassenen die hun tanden snel en veilig willen corrigeren.  

Glazuur x Botten

Wist je dat het glazuur op de bovenkant van je tand het hardste deel is van je hele lichaam? Niet verwacht hé? Tandglazuur vormt de bovenste laag van de tanden en beschermt alles eronder. Om dit goed te kunnen doen is het glazuur zelfs harder dan botten. Wel zo fijn: het glazuur zelf bevat geen bloedvaten of zenuwen, dus het doet uit zichzelf geen pijn. 

CategoriesChill