W

WEETJES OVER OUD-WEST & SPEURTOCHT (QUIZ) VRAGEN

street art speurtocht oud west

Hey nieuwsgierige wandelaar! Ben je lekker aan het speuren door Oud-West en wil je meer weten over de kunstwerken die je tegen bent gekomen? Lees dan verder! Je vindt hier namelijk zowel weetjes over de buurt en over de meeste kunstwerken op de route. Ook leuk: scroll naar beneden voor een aantal leuke vragen om tijdens jouw wandeldate aan elkaar te stellen. Kortom: leer de buurt én elkaar beter kennen!

Ben jij onze street art speurtocht door Oud-West niet aan het bewandelen, maar kwam je op dit artikel terecht voor leuke weetjes over dit leuke stadsdeel? Ook leuk! Onze tip voor jou: ga op pad met onze interactieve, coronaproof speurtocht! Hier lees je er alles over 

<< Informatie over de street art & kunstwerken tijdens de speurtocht >>

Over niet álle kunstwerken die je tijdens deze route tegenkomt is bekend door wie het (en waarom) gemaakt is. Maar, over een aantal gelukkig wel! Hieronder lees je meer over een aantal van de kunstwerken uit onze speurtocht.

Good to know:

  • Na die (alcoholvrije) drankjes is het niet zo gek dat je op een gegeven moment naar het toilet moet. Tip: download de app Hoge Nood om te zien waar je in de buurt kan plassen.
  • De uitleg van de kunstwerken staat op willekeurige volgorde, we willen het jullie natuurlijk niet te makkelijk maken 😉
  • Maak je leuke kiekjes onderweg? Deel ze op stories en tag ons > @streetartspeurtocht. Wij reposten je plaatje graag!

Hotspots waar je onderweg iets lekkers kunt halen (met korting):

  • Bij het begin- & eindpunt van de Speurtocht, Bar Spek, kun je hun heerlijke specialiteit Pizzetta (smaak naar keuze) bestellen met 20% korting.
  • Bij restaurant Druis (Bilderdijkpark 1A) krijg je bij het tonen van jouw speurmap een cocktail to go voor maar €4. Ze zijn open van vrijdag t/m zondag van 14:00-19:00.
  • Bij Pamela Amsterdam (Jacob van Lennepstraat 86H) krijg je bij het tonen van jouw speurmap een Sangria en Disco fries voor maar €10. Ze zijn open op vrijdag van16:00-20:00 en zaterdag & zondag van 13:00-20:00.

Het Spaanse Kunstwerk

Op een wand bij het Huygenscollege in Oud-West vind je een muurschildering uit de hand van de Spaanse artiest Uriginal, die hij samen met leerlingen van het Huygenscollege heeft gemaakt.

In het werk zitten elementen van het beroemde kunstwerk Guernica van Picasso. Ook speelt de invloed van 17e eeuwse dichter, diplomaat en geleerde Constantijn Huygens op de Nederlandse cultuur een rol in de muurschildering.

Urigal laat zich vaak inspireren door historische meesterwerken. Zo maakte hij eerder een muurschildering van voetballegende Johan Cruijff in de Dirk Sonoystraat in Slotermeer.

Barry & Vos

Op deze muur worden Barry & Vos afgebeeld: twee huiskatten uit Amsterdam. Barry is ‘oud, dik en chagrijnig’ en slaapt het liefst de hele dag. Vos is slim, altijd op zoek naar eten, maar komt nooit een grammetje aan. Ze zijn beste maatjes, maar ze kunnen elkaar soms ook in de weg zitten.

Als je goed om je heen kijkt in Amsterdam, kun je vaker kunstwerken tegenkomen van Barry & Vos. Over de kunstenaars zelf is niets bekend, maar Barry & Vos hebben wél een eigen Instagram-account, haha.

‘Boegbeeld

Aan het brugwachtershuisje van de Wiegbrug, de brug schuintegenover Bar Spek, is deze ‘metale zwemmer’ in 2004 aangebracht door kunstenaar Leonie Mijnlieff. Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van de buurtbewoners van de Baarsjes: zij wilden dat het een ode zou worden aan het stadsdeel.

Dit “Boegbeeld” is een verwijzing naar de straatnamen van Nederlandse zeehelden in de Baarsjes. Het beeld is dusdanig opgehangen dat vooral de oplettende kijker verrast wordt (jullie dus!). Anders dan de boegbeelden op de oude schepen uit de 17e eeuw, trekt dit boegbeeld niet de hele wereld over, maar laat het de wereld – van fietsers, auto’s, trams en schepen – aan zich voorbij trekken.

Aqua Costa

Deze Megamozaïek is gemaakt door kunstenaar Fabrice en is tot stand gekomen in opdracht van Stichting Badhuis en Sauna Da Costa. Toen ze 20 jaar bestonden is besloten om de drie lelijke bruine tegelplateau’s te vervangen door een mozaïek van Fabrice. Vanwege de grillige structuur blijven graffity-spuiters en stickerplakkers er vanaf; de mozaïeken blijken bij de toeschouwer respect af te dwingen.

Gezien de locatie is het thema van dit Megamozaïek logischerwijs water, en Fabrice heeft hiervoor materialen gebruikt, zoals knikkers, oude delftsblauwe tegels, marmer, vuur- en natuurstenen. Kijk maar eens goed en je ziet er bijzondere details in terug!

De marktlui van Ten Kate

Het grote kunstwerk boven de viswinkel was een geschenk van stadsdeel West aan alle marktlieden van de Ten Kate markt, toen de markt 100 jaar bestond.

Toen we de groenteman tegenover het kunstwerk aanspraken of hij meer info over het grote schilderij had, vertelde hij enthousiast dat er één groot raadsel in het kunstwerk zit verwerkt. Terwijl alle marktlieden op het schilderij bekend zijn op de markt, weet niemand weet wie het kleine meisje is. Het verhaal gaat dat de kunstenaar deze zelf uit fantasie heeft toegevoegd, het zou met de diversiteit op het kunstwerk te maken kunnen hebben.

Tip van Choffie, de groenteman aan de overkant: ‘zeg tegen iedereen dat ze hier een verse jus komen halen tijdens de speurtocht!’. Dus, bij deze 😉

Street Art Frankey

Een kunstwerk(je) van de enige echte Street Art Frankey (must follow op Instagram!) kan natuurlijk niet ontbreken in deze speurtocht. Frank de Ruwe is zijn echte naam en hij staat bekend om zijn humoristische en subtiele street art door de hele stad, waarvan dit kleine, schilderende mannetje een perfect voorbeeld is.

Iedere week plaatst hij een nieuwe creatie op een onverwachte plek in de stad, en deze worden iedere zaterdag uitgelicht door Het Parool uitgelicht. Het enige nadeel aan deze leuke verrassingen is dat ze soms worden weggehaald door ‘fans’ of de gemeente. Gelukkig is deze op redelijke hoogte, dus moeilijker weg te halen!

Roosje

Deze enorme muurschildering genaamd Roosje is gemaakt door kunstenaar Rombout Oomen en is gebaseerd op het erotische gedicht ‘Aan een roosje’ van Jacob van Lennep. Oomen maakte het kunstwerk voor een project om Amsterdam Oud-West mooier te maken en de buurtbewoners met elkaar in contact te brengen.

Helaas kon niet iedereen het vrouwelijk naakt op de muur waarderen. Sterker nog: een deel van de buurtbewoners vond het kunstwerk zelfs aanstootgevend. De muurschildering werd zelfs eens bekogeld met verfbommen. Mede hierdoor heeft de kunstenaar gekozen voor een ‘diplomatieke’ oplossing, door de schaamstreek te retoucheren. Grappig om te weten, niet waar?

A happy dog from Bagdad

Nog zo’n vrolijke mozaïek: A Happy Dog from Bagdad van kunstenaar Halim al-Karim. Er zit een mooi verhaal achter: als je goed kijkt zie je in de afbeelding zijn verwijzingen terug naar het onmenselijke leven als vluchteling en naar het mysticisme.

De Iraakse kunstenaar Halim Al Karim besloot bij aanvang van de Eerste Golfoorlog dienst te weigeren en onder te duiken in de woestijn, waar hij destijds werd gered door de Bedoeïen. De vrouwen gaven hem niet alleen te eten en te drinken, maar leerden hem ook over hun gewoonten, gebruiken, geloof en mysticisme. Al zijn kunstwerken worden door deze ervaringen gekleurd.

De “Mondriaan” woonark

Deze kleurrijke woonboot siert het water van de Bilderdijkkade. Ella Kruzinga en Peter Vos zijn trotse bewoners van de Mondriaan woonboot en krijgen vaak reacties en complimenten van voorbijgangers over de prachtige kleuren van hun woonboot.

Niet alleen de buitenkant van de woonboot is bijzonder, ook het groene dak is speciaal.  “We zaten in eerste instantie aan zonnepanelen te denken op ons dak. Maar groen is veel mooier voor het zicht en het isoleert goed”, aldus Peter. Niet alleen een feest voor het oog dus, maar ook voor het milieu!

Tip! Vlakbij dit kunstwerk, bij de leuke hotspot Druis Amsterdam, krijg je bij het tonen van jouw Street Art Speurtocht korting op een leuke combi-deal. Sangria & hun befaamde Disco Fries voor €10. Cheers!

<< Leuke vragen aan jouw wandeldate >>

Het is áltijd leuk om nieuwe dingen van elkaar te weten te komen. Hoewel je natuurlijk al druk bent met het opsporen van de street art in Oud-West, is het ook leuk om tijdens het wandelen leuke gesprekken te voeren. Een beetje extra interactie met elkaar!

Hieronder vind je een aantal vragen die je waarschijnlijk nog nooit aan je wandeldate hebt gesteld. Stel elkaar om de beurt een vraag en beantwoord ze tijdens het wandelen. Vergeet tegelijkertijd niet om je heen, want je wilt natuurlijk geen kunstwerk missen!

1. Omschrijf jouw perfecte 24-uurs dag
Opdracht: 
geef antwoord op deze vraag met een plat-Amsterdams accent!

2. In welke winkel zou je één minuut gratis winkelen?

3. Wat is het leukste feest waar je ooit bent geweest?
Opdracht: beantwoord deze vraag zonder ja, nee of uhm te zeggen!

4. Op welke politieke partij stem jij?

5. ‘Wat als’ een dag opeens geen 24 maar 25 uren had, wat zou je dan doen met de extra tijd?

6. Wie van ons lacht het hardst om zijn/haar eigen grappen?

7. Als je nu zou mogen verhuizen naar jouw droomhuis, waar zou deze dan staan en hoe ziet het huis eruit?

8. Welke eigenschappen hebben wij met elkaar gemeen?

9. Met welke bekendheid zou je het liefst willen dineren?

10. Waar zou je meer tijd voor willen nemen?
Opdracht: probeer dit in de komende weken ook daadwerkelijk te doen!

Extra opdracht: raap tijdens het wandelen twee stukken afval op die je tegenkomt.
Samen houden we de Jordaan schoon!

Tip: bovenstaande vragen komen uit onze E-guide met daarin 333 originele vragen. Meer vragen stellen aan elkaar? Bestel ‘m hier >

streetart jordaan - street art amsterdam - street art wandeling amsterdma - wandeling door de jordaan - piet parra

<< Quizvragen over Amsterdam >>

Naast gezellig kletsen kun je tijdens deze speurtocht ook elkaars kennis over Amsterdam testen en bijspijkeren. De antwoorden vind je onderaan dit artikel.

1. Hoeveel fietsen staan er in Amsterdam?

A) 790.000 B) 1.000.800 C) 881.000 D) 423.600

2. Wat is een Amsterdammertje?

A) Een paaltje met drie kruisjes
B) een koekje met amandelspijs
C) Een merk ossenworst
D) Alle antwoorden zijn correct

3. Waar komt het woord Mokum vandaan?

A) André Hazes gebruikte het woord in een van zijn nummer, daarna is het een begrip gebleven
B) De bijnaam Mokum is van Joodse oorsprong en betekent ‘stad’
C) In 1982 gebruikte oude Jordanezen de term Mokum als ‘makker’
D) De hond van Johnny Jordaan heette Mokum

4. Eén van de beroemdste bruggen is de Magere Brug. Waaraan dankt de brug zijn naam?

A) De bouwer heette Adriaan Mager
B) De doorgang was zo smal dat menige schipper zijn boot er met moeite
doorheen kon varen
C) De brug was oorspronkelijk zo smal dat veel karren er niet overheen konden

5. Welke stelling is waar?

A) Amsterdam heeft 189 coffeeshops
B) De Wallen heeft geen inwoners
C)
Rembrandt van Rijn trouwde in het Rijksmuseum
D) Amsterdam’s oudste gracht ligt in de in Red Light District

*De antwoorden vind je onder deze foto.

amsterdam canals - grachten amsterdam - centrum amsterdam

Amsterdam Quiz Antwoorden 

1. C) 881.000 – Amsterdam heeft meer fietsen dan inwoners
2. D) een Amsterdammertje heeft meerdere betekenissen!
3. B) De bijnaam Mokum is van Joodse oorsprong en betekent ‘stad’. Ze gebruikten het op een liefkozende manier: iedere stad waar ze zich thuis voelden noemden ze mokem.
4. C) De brug was oorspronkelijk zo smal dat veel karren er niet overheen konden
5. D) Amsterdam’s oudste gracht ligt in de in Red Light District – de oudste gracht is de Oudezijds Voorburgwal, gebouwd in 1385.

En, wie van jullie wist het meest over onze hoofdstad?

CategoriesWalk & Visit