W

WAT TE DOEN IN LEIDEN: 14 x LEUKE ACTIVITEITEN IN DE SLEUTELSTAD

wat te doen in leiden - leiden musea - activiteiten leiden - uitjes leiden - bezienswaardigheden leiden - wandelen in leiden - leiden tips - weekend leiden

De Sleutelstad staat voornamelijk bekend als dé geschiedenis- en rechtenstad van Nederland. Maar in Leiden vind je meer dan dat. Pittoreske grachtjes, mooie musea, heerlijke cafeetjes en andere leuke bezienswaardigheden. Hier vind je 14 x leuke tips die absoluut op je ‘te doen in Leiden’-lijst horen!

Van het bezoeken van musea en shoppen tot het spotten van muurgedichten: dit zijn 14 x leuke tips om te doen in Leiden >

Geniet van het uitzicht bij de Burcht van Leiden

Eén van de historische bezienswaardigheden van Leiden, die je zeker niet mag overslaan, is de Burcht. Het bouwwerk staat midden in de Sleutelstad, torent op een 9e -eeuwse heuvel en is gratis te bezoeken. Indrukwekkend op zich, maar de burcht is vooral geliefd vanwege het prachtige uitzicht over de daken van de binnenstad. Zeker de klim waard!

Meer leuke activiteiten in Leiden >

Maak een wandeling door de Hortus Botanicus

Wist je dat in Leiden één van de oudste, nog bestaande, botanische tuin van Nederland staat? Het Hortus Botanicus is opgericht in 1590 en is de perfecte plek om even te ontsnappen uit de drukte van de stad, je ogen uit te kijken tussen allerlei tropische planten of even terug de tijd in stappen in de collectie uit de 16e en 17e eeuw.

Ontdek de sterrenkunde wereld bij de Oude Sterrewacht

Niet ver van Hortus Botanicus vind je iets heel tofs: de oudste universitaire sterrenwacht ter wereld. Terwijl studenten van de Universiteit Leiden les krijgen in het grootste gedeelte van het gebouw, kun jij de kelder van de Oude Sterrewacht en de telescopen op het gebouw bezichtigen. Ook leuk: elk jaar is hier een tentoonstelling over het raakvlak tussen sterrenkunde en de maatschappij. Boek hier je entree tickets >

Een hapje eten in Leiden doe je in deze leuke restaurants >

Bezoek een van de vele musea

Leiden is een echte museum stad! Er valt dan ook genoeg te ontdekken. Zo kun je een reis door de mens maken bij CORPUS bijvoorbeeld, species van eeuwen geleden zien in Naturalis, iets nieuws leren over wereldculturen in het Museum Volkenkunde. Hét archeologiemuseum van Nederland (Rijksmuseum van Oudheden) bezoeken. En voor de Girls Who van wetenschappelijke snufjes houden is daar het Rijksmuseum Boerhaave.

Bezoek de Pieterskerk

Als je op zoek bent naar dé bezienswaardigheden in Leiden dan mag de hoofdkerk van deze stad, de Pieterskerk, niet ontbreken. Deze laatgotische kerk is gewijd aan patroonheilige Sint-Pieter. Hij bewaarde de sleutels tot het Koninkrijk der hemelen, hetgeen waaraan de stad dus haar bijnaam te danken heeft: de Sleutelstad. Bonus: de kerk heeft ook een Escape room!

Ontdek de oude stadspoorten

Naast de Pieterskerk, zijn ook de oude stadspoorten één (eigenlijk twee)van de bezienswaardigheden in Leiden. Hoe vroeger de stad acht stadspoorten telden, zijn de Morspoort en Zijlpoort de enige twee die zijn overgebleven. En gelukkig maar voor ons, want het zijn beide prachtige plaatjes.

Meer tips om te doen in Leiden >

Bewonder het Jean Pesijnhofje

Dit rijksmonument is een hofje gewijd aan Jean Pesijn. Pesijn was een uit de buurt van Lille afkomstige vluchteling. Na zijn dood besloot zijn vrouw, Marie de Lannoy, een hofje te stichten waar bejaarde leden van de kerk konden wonen. Later vestigden ook enkele geloofsvluchtelingen uit Engeland zich hier.

Geniet van de Muurgedichten

Door heel Leiden kun je meer dan 120 muurgedichten vinden. Er zijn verschillende routes die je zou kunnen lopen, gegroepeerd op basis van thema’s. Een leuke, creatieve en bovendien sportieve manier om je culturele kennis aan te pakken en uit te breiden. Kortom: trek je comfortabele schoenen aan en ga op pad!

Ook leuk! Dit zijn de mooiste hofjes in Amsterdam>

Ontdek Leiden vanaf het water

Absoluut een van de leukste activiteiten in Leiden is een rondvaart. Want hoe leuk is het om de stad vanaf het water te ontdekken? Lekker achterover leunen terwijl de schilderachtige grachten, pittoreske straten en bruggen langs je voorbij gaan. Yes please – hier vind je verschillende rondvaarten om te boeken >

Ga shoppen in de Breestraat & Haarlemmerstraat

Shopliefhebbers kunnen hun hart luchten in de Breestraat en Haarlemmerstraat. Hier vind je het grootste gedeelte van het Leidse winkelgebied en zit vol met populaire winkelketens en onbekende boetiekjes. Maar in de lange straten kun je ook genoeg leuke plekjes vinden om te eten.

En, welke van deze activiteiten zet jij op je ‘te doen in Leiden’-lijst?

Omslagfoto: Leidengram

CategoriesNederland