W

WAT TE DOEN IN JERUZALEM? 12 x ACTIVITEITEN & HOTSPOTS

Jeruzalem is een prachtige oude stad waar je ooit een keer geweest moet zijn. Aan de ene kant heeft de stad een westers gedeelte met een moderne vibe. Aan de andere kant is er het oude, traditionele Jeruzalem met veel historische plekken. Benieuwd waar je precies moet zijn in Jeruzalem? Vind hier 12 activiteiten, tips en restaurants.

Vind hier wat er te doen is in Jeruzalem (activiteiten & tips) >

Activiteiten in Jeruzalem:

1. Bezoek de Oude Stad

De Oude Stad is het ommuurde, oude centrum van Jeruzalem en ligt in het Oosten. Je vindt hier belangrijke locaties voor joden, christenen en moslims, zoals de Heilig Grafkerk, de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel. Je kunt hier uren rondlopen en je ogen uit kijken. Zin om te shoppen of een drankje te doen? Dat kan hier ook!

2. Ga naar de Klaagmuur (Westmuur)

De Klaagmuur is de westelijke muur van de tweede joodse tempel die op de Tempelberg stond. Deze muur is het enige zichtbare overblijfsel van de tempel. Joodse mensen komen van over de hele wereld naar de Klaagmuur in Jeruzalem om gebeden uit te spreken. Vaak schrijven ze hun gebeden ook op een briefje, die ze achterlaten in de spleten van de muur. Jij kunt dit natuurlijk ook doen!

3. Bewonder de Dome of the Rock

De gouden koepel van de Dome of the Rock is vanaf veel plekken in Jeruzalem te zien, maar het is een aanrader om dit bouwwerk ook van dichtbij te bewonderen. Het is een islamitisch gebedshuis, maar mag geen moskee worden genoemd omdat er hier geen diensten plaatsvinden. Niet-moslims mogen niet naar binnen, maar de prachtige buitenkant maakt een bezoek al zeker de moeite waard.

Meer dingen om te doen in Jeruzalem onder de foto >

4. Wandel op de Olijfberg

De Olijfberg is een bergrug ten oosten Jeruzalem, net buiten de Oude Stad en is 827 meter hoog. Vroeger stonden hier heel veel olijfbomen, vandaar te naam. Nu vind je ongeveer 150.000 grafen op de berg, omdat in het Bijbelboek Zacharia de Olijfberg wordt genoemd als de plek vanwaar God zal beginnen met het tot leven wekken van alle overledenen. Een populaire en dure begraafplaats voor Joden dus!

5. Doe een food tour op de Machne Yehuda Market

Fan van de Israëlische keuken? Dan moet je in Jeruzalem echt even naar de Machne Yehuda Market. Met een soort strippenkaart kan je bij eettentjes op en rond de markt een hapje proeven. Wat kan je hier verwachten? Van hummus tot kaas en van ijs tot fruitsap!

6. Bezoek het Holocaust Museum

Het is niet de leukste plek in deze stad, maar wel iets wat je gezien moet hebben (vinden wij). Het Holocaust museum verteld het verhaal van Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Er is een grote tentoonstelling met foto’s en verhalen waar je waarschijnlijk wel even stil van wordt…

Ook leuk! Vind hier wat er te doen is in Tel Aviv >

Restaurants en bars in Jeruzalem:

7. Dwiny Pita Bar

Dwiny Pita Bar is perfect als je een restaurant zoekt voor een snelle hap. Je kunt kiezen of je jouw maaltijd in een pita of op een bord wilt hebben. Aanraders zijn de frietjes, de ceviche en de amandelarak. De amandelarak vind je bijna nergens anders in Israël, omdat deze door de eigenaar wordt gebrouwen. Zeker een keer proberen, ook als je hier niet van houdt!

8. Tmol Shilshom

Op zoek naar een gezellig koffietentje buiten de oude stad? Ga dan naar Tmol Shilshom. Een aanrader bij deze zaak is sahlab, een warme drank die lijkt op melkpudding met nootjes en kokos. Klinkt misschien niet fantastisch, maar proberen kan geen kwaad toch?

9. Zuni

Zuni is de perfecte plek voor een late night snack. Deze zaak is namelijk zowel overdag als ’s nachts open! Niet de goedkoopste plek om te eten, maar de French Toast hier is alles wat je nodig hebt na een avondje stappen in Jeruzalem.

10. Notre Dame Rooftop Cheese & Wine

De drankjes en kaas zijn hier wat duurder dan op andere plekken in Jeruzalem, maar je krijgt hier wel wat voor terug: namelijk een tof uitzicht over de oude stad. Kleed je wel een beetje netjes, want als je hier in e kloffie binnenloopt val je op..

11. Gatsby Cocktail Room

Wil je de avond fancy beginnen met een cocktail? Een van de beste cocktailbars in Israël is toch wel Gatsby Cocktail Room. De cocktails zijn hier niet goedkoop, maar daar krijg je dan wel een bijzonder drankje voor terug – zowel in smaak als in presentatie.

12. Adom

Als je in Jeruzalem bent moét je echt een avond naar de Old Trainstation. Dit station is omgebouwd tot restaurants en een plein waar tijdens de zomermaanden van alles te vinden is. Hier vind je Adom, een restaurant en wijnbar met een Frans/Italiaans menu. Aanrader!

En, wat ga jij zeker doen in Jeruzalem tijdens je eerstvolgende tripje?

CategoriesAzië