3

333 VRAGEN DIE IK M’N MOEDER GRAAG HAD GESTELD

Hoe ouder ik word, hoe duidelijker het me wordt hoe weinig ik eigenlijk over mijn moeder weet. Ze overleed toen ik 14 was en voor die tijd was ik drukker met puberen, vriendjes en vooral mezelf dan met mijn zieke moeder. Spijt komt misschien niet altijd later, maar in dit geval zeker. Vanuit dat uitgangspunt is de gids ‘333 vragen voor je ouders’ tot stand gekomen. Want hoe goed ken je ze nou eigenlijk écht?

Misschien zijn je ouders nog zo fit als een hoentje, misschien zijn ze aan het dementeren: het is in beiden gevallen goed om ze beter te leren kennen. Samen in gesprek aan de hand van deze vragenlijst, met daarin zowel leuke vragen aan je ouders als lastige en misschien zelfs ongemakkelijke. Go for it!

Open vragen aan je ouders

Hoe ze omging met liefdesverdriet, wat haar grootste dromen waren, waar ze haar zakgeld vroeger aan uitgaf, of ze haar optimale leven leefde: het is een kleine greep uit de 333 dingen die ik graag had willen weten. Dingen over opvoeding, liefde, financieën, uitgaan, de dood. Serieuze en grappige vragen. Moeilijke en ongemakkelijke vragen. Ik zou het iedereen willen aanraden om ze te stellen. Kennis over je ouders levert je immers óók kennis op over jezelf.

Voorbeeldpagina’s uit de vragenlijst voor je ouders, tekst gaat door onder de foto’s >

Bijzondere inzichten

Waarom reageer jij soms zoals je reageert en waar komen bepaalde eigenschappen vandaan? Grote kans dat het antwoord ligt in jouw opvoeding, en in de opvoeding van je ouders. En die kennis is niet alleen waardevol voor jezelf, ook kan het zorgen voor een betere band en een diepere connectie met je ouder(s). Meer inzicht in bepaalde levenskeuzes, bijzondere herinneringen en uitleg over situaties van vroeger kunnen zorgen voor meer onderling begrip. En dat staat nog los van het feit dat jij allerlei dingen over je vader en/of moeder te weten komt. Dat je vragen stelt waar je waarschijnlijk nog nooit over na had gedacht. Dat jullie misschien wel voor het eerst in tijden een diepgaand gesprek voeren samen, in plaats van kletsen over koetjes en kalfjes. 

Ook leuk: originele moeder dochter uitjes >

Goede gesprekken

Goede gesprekken ontstaan niet zomaar. Goede gesprekken kunnen niet zonder het stellen van goede vragen. Dus om jullie op weg te helpen met een goed gesprek met je ouders heb ik een gids gemaakt met maar liefst 333 vragen om aan ze te stellen. Ga ervoor zitten, neem de tijd, pak er een wijntje bij. Zet een achtergrondmuziekje op. Borrelnootjes op tafel. Geniet van het moment waarop je van alles te weten komt over jouw vader en/of moeder. Stel vragen waar je waarschijnlijk nog nooit over na had gedacht.

Praktische tips voor het op gang brengen van het gesprek vind je ook in de gids. Hier kun je ‘m downloaden >

leuke vragen aan je ouders - leuke vragen aan je moeder - leuke vragen aan je vader - vragen aan mijn moeder - moeilijke vragen voor je ouders - in gesprek met je ouders vragenlijst

Leuke vragen aan je ouders / leuke vragen aan je moeder / leuke vragen aan je vader / vragen aan mijn moeder / moeilijke vragen voor je ouders / in gesprek met je ouders vragenlijst

CategoriesGive