chiazaad - wat is chiazaad - voordelen chiazaad - is chiazaad een superfood - afvalllen van chiazaad - is chiazaad gezond
C

CHIAZAAD: DIT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN ERVAN

Chiazaad, een ‘superfood’ dat je tegenwoordig op bijna iedere hoek van de straat kunt komen. Maar velen vragen zich af: hoe ‘super’ zijn deze zaden eigenlijk? Wat zijn de voordelen van chiazaad en de nadelen ervan? Wij vertellen het je.

Maar eerst, waar is chiazaad van afkomstig?

Chiazaden komen van de chia. Dat is een plant die stampt uit de familie van de munt en vooral in Zuid-Amerika groeit. De bloemetjes van deze chia plant produceren kleine zaadjes, welke een beetje op maanzaad lijken.

Vroeger waren deze zaden een belangrijke voedselbron voor de soldaten. De Azteken namen chiazaak mee omdat er ze geloofden dat het een helende werking zou hebben. De zaden werden geweekt in water waardoor er een soort gel ontstond. Deze werd gebruikt voor het bestrijden van verkoudheid, keelpijn maar ook lichamelijke klachten.Wat maakt Chiazaad gezond?

Chiazaden bevatten veel goede voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Maar wat maakt chizaak nou écht zo gezond?

Dit zijn de voordelen van chiazaad >

Diabetes type 2

Chiazaad wordt onder andere vaak genoemd als natuurlijke behandeling van diabetes type 2. Dit komt door de kracht om de spijsvertering te vertragen. De geleiachtige structuur van chiazaden zou na het blootstelling aan vloeistoffen namelijk voorkomen dat de

Spijsvertering

Chiazaak bevat 11 gram voedingsvezels per 28 gram. Dat is al 1/3 van wat een mens dagelijks nodig heeft. Het toevoegen van chiazaadjes aan je dagelijkse voedingspatroon zorgt er dus voor dat je gelijk veel vezels binnenkrijgt. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering én stoelgang.

Dit zijn de voordelen van selderij >

Hart en bloedvaten

Naast veel voedingvezels zitten chiazaden ook vol met omega-3-vetzuren. Deze vetten zijn erg belangrijk voor de gezondheid van je hersenen, maar helpen tevens bij het voorkomen van hart- en vaatziektes. Win-win.

Eiwitten

Chiazaden bevatten veel eiwitten, maar liefst 4,4 gram eiwit per potie. Dat is bijna 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Nachtrust en stemming

Ook het aminozuur tryptofaan zit in chiazaden, wat helpt om je eetlust te ‘besturen’ en je stemming en nachtrust te bevorderen.

22 feitjes over thee die jij nog niet wist >

Is chiazaad goed voor de lijn?

Omdat de geleiachtige structuur van chiazaad ervoor zorgt dat je je voor een lange periode verzadigd voelt, kan het goed zijn tijdens het lijnen. Ook zorgt het ‘gelei’ zervoor dat de omzetting van koolhydraten naar suikers wordt vertraagd. Hierdoor wordt er minder insuline aangemaakt aen blijven je bloedspiegel en hormonen in balans. Hoe minder insuline je lichaam aan maakt, hoe makkelijker je gewicht verliest.

Nadelen van chiazaad

De vraag is of er ook nadelen zitten aan het toevoegen van chiazaad aan je eetpatroon. Daar wordt over getwist, maar volgens sommigen kunnen de enorme hoeveelheid vezels zorgen voor een opgeblazen gevoel, diarree en zelf misselijkheid.

Om die reden is het sowieso aangeraden om het gebruik van chiazaad langzaam op te bouwen en er veel water bij te drinken. Ook is het goed om te weten dat, omdat het zaad een bloedverdunnende werking heeft, het niet aan te raden is voor mensen met een lage bloeddruk.

Bron: Voedingscentrum