U

UITGELEGD: DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN KOMIJN, KARWIJ EN KUMMEL

verschil tussen komijn en karwij - karwij - kummel - komijn

Onder zowel thuiskoks en professionele chefs heerst nog altijd onduidelijkheid over het verschil tussen komijn en karwij. Begrijpelijk, want er zijn veel overeenkomsten tussen de twee. Tóch is handig om wat duidelijkheid te scheppen rondom de specerijen en de smaak ervan. Dit is het verschil tussen komijn en kummel.

Wat is komijn?

De plant wordt toegepast als specerij met een lichte nootsmaak en is afkomstig van een plant met smalle blaadjes die qua uiterlijk op venkel lijken. Komijn wordt vaak verward met karwij. De twee kruiden hebben namelijk niet alleen ongeveer dezelfde naam, ook zien ze er bijna hetzelfde uit én smaken zo’n beetje hetzelfde. Anijsachtig, kruidig en zoet. Maar er is wel degelijk verschil. Komijn is minder scherp dan karwij en een stuk meer bitter.


Deze kruiden zijn altijd handig om in huis te hebben >

Wat is karwij?

Ja, wat is karwij eigenlijk? Karwij is een tweejarige plant die behoort tot de schermbloemenfamilie, een soort dat voorkomt in West-Azië, Noord-Afrika en Europa. Daar groeit de plant in weilanden, bermen en op dijken groeit.

De smaak van karwij is dus veel scherper dan die van komijn en karwij is tevens minder bitter. Deze smaak doet het goed in Nederlandse stoofpotten of in de soep. Ook wordt het kruid vaak gebruik of Turks brood. Leuk weetje: kauwen op dit kruid zou een ‘zoete’ adem geven. Niet verkeerd.

Kummel hoor je ook wel eens. Het komt van het Duitse woord Kümmel, dat karwij betekent. De Latijnse naam is Carum carvi. Karwijzaad en kummel zijn dus hetzelfde en hoef je dus nooit meer door elkaar te halen.

16 x gezonde soeprecepten voor dit seizoen >

Kortom, het grootste verschil is dus dat karwij dubbel zo sterk smaakt en scherper is, terwijl komijn wat bitterder is.

Wanneer ga jij weer met deze specerijen aan de slag in de keuken?