T

THUISWERKEN? MET DEZE TIPS BLIJF JE GEFOCUST & PRODUCTIEF

work - carrière tips - stappenplan - droombaan

Werk je vanuit huis? Dan kan het moeilijk zijn om de hele werktijd productief te blijven. Je hoeft tenslotte aan niemand verantwoording af te leggen over hoe jij je tijd indeelt. Moeite met focus tijdens het thuiswerken? Hieronder vind je de beste tips om toch gefocust én productief te blijven in je eigen huis.

Vind hier de tips voor thuiswerken >

Kies een geschikte werkplek

Richt een plek ergens in huis in als jouw vaste werkplekje. Zo loop je tijdens het werken niet de kans om te worden afgeleid door andere (huishoudelijke) taken die nog op je te liggen wachten. Zorg dat je werkplek is ingericht met de juiste werk accessoires, zoals bijvoorbeeld een laptop standaard die voorkomt dat je nekpijn krijgt.

Geef al je spullen, papieren en andere zaken die je voor je werk nodig hebt er een eigen plek en laat deze ook daar liggen. Helemaal handig is een werkplek die je kunt afsluiten, omdat je na een dag werken de deur dan (letterlijk) dichttrekt en je vrij voelt.

Zorg voor goede verlichting

Ook belangrijk voor een goede, productieve werkplek is het hebben van goed licht. Daglicht is nog altijd beter dan kunstlicht, maar niet iedereen heeft het geluk van een werkruimte met veel natuurlijk licht. Wist je dat je met slimme verlichting de sfeer in je thuiskantoor compleet kunt veranderen? Met een paar slimme lampen en de juiste app pas je de kleurtemperatuur, kleuren en sterkte van de verlichting aan naar je mood. Zo werk je in de ochtend met helderblauw licht om je te concentreren, en creëer je ‘s avonds een gezellige sfeer met warm, sfeervol licht. Nog een extra voordeel: slimme verlichting is nagenoeg altijd LED, waardoor je energie bespaart. Immers breng je waarschijnlijk veel uren door achter je werkdesk thuis, waardoor hert licht er ook vaak en lang brandt. 

Plan je tijd goed in 

Het geeft focus en structuur aan je werkdag of -week als je bepaalde taken inplant. Dat voorkomt dat je wordt afgeleid door taken die thuis op je wachten. Gebruik een agendasysteem en zet jouw werkzaamheden er systematisch in.
Wat doe je wanneer en hoeveel uur neemt dat nou eigenlijk precies in beslag? Er zijn allerlei online tools om daarvoor te gebruiken, zoals Google Calender, Rembember the Milk of Todoist die hierbij kunnen helpen.

Stel prioriteiten 

Denk goed na over wat je die dag écht moet doen en begin met de belangrijkste of moeilijkste klussen. Moet je bijvoorbeeld een gesprek voeren waar je eigenlijk geen zin in hebt? Doe het gelijk, zodat het uit je hoofd en van je takenlijst is. Minder belangrijke taken kun je dan makkelijk doorschuiven naar het einde van de dag, wanneer je focus iets minder is.Kantoor en school

7. Plantenpower!

Planten zijn niet alleen decoratief, maar ze zorgen ook voor een gezondere en productievere werkomgeving. Planten zuiveren de lucht, verminderen stress en verhogen je creativiteit. Zet dus een paar mooie planten in een stijlvolle of juist speelse, kleurrijke pot op je bureau of in de vensterbank.

Zorg voor een goed ritme

Hanteer elke (werk)dag hetzelfde ritme. Sta op een vaste tijd op en kleed je vooral aan alsof je naar kantoor gaat. Als je de hele dag in je badjas blijft zitten, loop je risico om in de ‘chillmodus’ te vallen. Dat mag, maar pas ná werktijd. Maak een koffie voor jezelf en pak vervolgens het lijstje met prioriteiten erbij (dat je de dag ervoor of die ochtend maakt), zodat je weet wat je die dag moet en gaat doen.

Beweeg en houd korte pauzes

Het ligt voor de hand: een goede werkplek voorkomt niet alleen problemen, maar zorgt ook voor een betere werkhouding. Sta regelmatig even op, houd vaker een paar korte pauzes in plaats van een lange onderbreking en voorkom dat je de hele dag achter je beeldscherm zit. Even de natuur in voor een wandeling? Dit zijn de fijnste wandelplekken van Amsterdam >

Blokkeer stoorzenders

Zet als je gaat thuiswerken het geluid van je telefoon uit en check je mail alleen op vastgezette tijden. Ruim daarnaast je werkplek op aan het einde van de dag, zodat je de volgende ochtend fris en gelijk kunt beginnen. Ook handig: laat anderen in huis weten dat je aan het werk bent, maar vooral ook wanneer ze je wel mogen storen. 


Welke van deze tips gaat jou helpen om productief te blijven als je gaat thuiswerken? En heb je zelf nog tips? Laat het ons weten!

CategoriesNiet gecategoriseerd