D

DEZE SPOTIFY HACKS WIL JE WETEN

spotify - spotify tips - spotify tricks - spotify hacks

Waarschijnlijk luister jij naar jouw favoriete muziek (en/of podcasts) via Spotify. Deze digitale muziekservice geeft je toegang tot miljoenen nummers en is super populair. Hieronder vind je dé tips om slimmer gebruik te maken van de app.

Vind hier de slimme tips voor het gebruiken van Spotify >

Automatische afspeellijsten     

Spotify maakt zelf automatisch afspeellijsten aan. Met ‘Discover Weekly’ krijg je elke maandag nummers die door Spotify worden gekozen op basis van de muziek die je eerder al hebt geluisterd. Daarnaast is er ‘Release Radar’, dit bevat alleen alleen nieuwe nummers die vergelijkbaar zijn met nummers die je al in jouw bibliotheek hebt staan. Je vind ze in het menu onder ‘Bladeren’ en dan ‘Ontdekken’. 

Gericht zoeken naar muziek

Net als bij Google, kun je bij Spotify handig zoeken met bepaalde zoekwoorden. Als je in het zoekveld bijvoorbeeld genre: rock invult, zie je populaire artiesten in dat genre. Je kunt ook op jaartal zoeken of op meerdere jaren. Er zijn meerdere combinaties mogelijk, bijvoorbeeld year: 1969-1971 genre: rock. Dat levert dan een overzicht van populaire artiesten uit die tijd en een afspeellijst met populaire nummers op.

Vind hier alles wat je moet weten over een playlist en podcast op Spotify voor eenzame huisdieren >

Afspeellijsten volgen

Hoewel Spotify zelf natuurlijk ook veel afspeelllijsten aanbiedt, zijn die van andere gebruikers vaak het meest interessant. Er zijn afspeellijsten in allerlei verschillende soorten genres of in een bepaalde thema’s. Een afspeellijst vind je door in het zoekveld een woord in te vullen en door ‘volgen’ te kiezen zie je de afspeellijst in je overzicht.

Geluidskwaliteit instellen

Bij Spotify kun je zelf de geluidskwaliteit instellen of het automatisch laten bepalen door Spotify. Je kunt kiezen uit de volgende opties: normaal (ongeveer 96kbit/s), hoog (ongeveer 160kbit/s), extreem (ongeveer 320kbit/s) en automatisch (wordt bepaald op basis van je internetverbinding).

Je kunt deze instellingen bepalen voor streaming. Dat is handig als je onderweg wilt luisteren, maar daar niet je hele internetbundel aan op wilt offeren. Voor het downloaden van muziek, om offline te luisteren, kun je apart aangeven in welke kwaliteit je wilt luisteren. Voor het aanpassen in Android en iOS ga je naar Bibliotheek > Instellingen (tandwieltje) > Geluidskwaliteit. Voor aanpassen op pc: ga naar Bewerken > Instellingen > Geluidskwaliteit.

Offline muziek luisteren

Muziek kun je opslaan op het geheugen van je telefoon (offline luisteren). Zo kun je via wifi alvast de muziek downloaden die je onderweg wil luisteren. Bij elke afspeellijst, podcast, album of nummer staat een knop ‘Downloaden’. Schuif die naar rechts en het downloaden begint. Je kunt muziek downloaden op je computer, laptop, tablet en smartphone.Gebruik de equalizer 

Luister je bijvoorbeeld naar hiphop dan is een wat zwaardere bas wel lekker. Bij klassieke muziek wil je dat waarschijnlijk juist niet. In de iOS Spotify app zit een equalizer waarmee je het geluid per soort muziek kan kiezen. Zo kun je het geluid naar jouw wens aanpassen. In iOS vind je de equalizer onder Instellingen > Afspelen

Bij Android-smartphones en -tablets werkt het anders. Bij sommige apparaten is de equalizer te vinden bij de instellingen en anders moet je een app downloaden, bijvoorbeeld EQ – Music Player Equalizer. In Spotify kun je dan vervolgens het geluid aanpassen. Er is ook geen equalizer verwerkt in de desktop-versie in Windows en MacOS, maar ook hiervoor geldt dat je los van Spotify een equalizer kunt downloaden.

Podcasts luisteren

Bij Spotify kun je ook naar podcasts luisteren (te vinden onder ‘Bladeren’). Er zijn allerlei verschillende categorieën en net als bij muziek krijg je ook aanbevelingen op basis van je luistergedrag. Podcasts zijn de perfecte manier om onderweg te luisteren naar een boeiend of vermakelijk verhaal zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Vind hier 15 x inspirerende podcast tips die je sowieso een motivatie boost geven >

Meer spotify tips vind je hier > 

Denk aan je privacy

Bij Spotify is je gebruikersprofiel zichtbaar voor andere gebruikers (ook als ze je niet volgen). Anderen kunnen je openbare afspeellijsten zien, je volgers en de mensen die jou volgen. Je kunt je luistergedrag verbergen voor andere Spotify-gebruikers. Ga hiervoor naar Instellingen > Sociaal in de desktop app.

Als je alle schuifjes uit zet dan zijn je nieuwe afspeellijsten niet meer openbaar en kunnen anderen niet zien naar welke artiesten je hebt geluisterd. Eerder aangemaakte afspeellijsten kun je verbergen door te kiezen voor privé maken (te vinden via de 3 bolletjes naast de afspeellijst). Je kunt Spotify koppelen aan je Facebook profiel. De muziek die je luistert kun je delen en is te zien op je tijdlijn. Bij Instellingen, Sociaal kun je het delen ook weer uitzetten.

Facebook account koppelen

Als je een Spotify-account hebt aangemaakt met je Facebook-gegevens, kun je dit niet meer ontkoppelen. Wil je Spotify zonder Facebook gebruiken, dan moet je een nieuw account aanmaken. Bedenk dit goed bij het aanmaken van je Spotify-account.

Van welke van deze Spotify tips ga jij nu gebruik maken?

CategoriesChill