D

DIT ZIJN DE OFFICIELE SPELREGELS VAN HET DRANKSPEL BUSSEN

bussen spel - bussen spelregels - kaartspellen - kaartspel

Altijd leuk natuurlijk zo’n avondje ouderwets bussen maar wat waren de spelregels nou ook alweer.. Hieronder vind je het drankspel volledig uitgelegd zodat iedereen gelijk weet waar ze mee bezig zijn. 

Vind hier de precieze spelregels van bussen > 

Bussen is een van de meest bekende onder de drankspellen. Voor dit spel heb je een goede voorraad drank nodig en een pak kaarten zonder jokers. Om te beginnen moet elke speler een goed gevuld glas drank voor zijn neus hebben staan. Een persoon uit de groep deelt de kaarten uit.

De deler begint bij een random persoon en deze moet gokken of de kaart rood of zwart zal zijn. Vervolgens geeft de deler de speler die aan de beurt is een kaart. Als het klopt wat de speler heeft gegokt, mag hij een slok/shotje aan iemand uit de groep uitdelen. Is zijn antwoord fout dan moet hij zelf drinken. Zo komt elke speler aan de beurt.

Nadat elke speler aan de beurt is geweest, begint de volgende ronde. Ronde 2 is in principe hetzelfde alleen moet de speler nu raden of de kaart hoger of lager zal zijn dan de kaart van de vorige ronde. Bij ronde 3 is het de vraag of de kaart binnen of buiten de waarde van de kaarten valt die je nu hebt. Bij ronde 4 moet je raden of de kaart harten, klaveren, schoppen of ruiten is. Na deze ronde is het de bedoeling dat iedereen zijn vier kaarten bij zich houdt.

In de mood voor meer spelletjes? Deze monopoly voor millennials wil je zeker spelen >

In het volgende deel van het spel maakt de deler een piramide van kaarten die dicht op tafel liggen. De onderste rij bestaat uit vijf kaarten en de daarop volgende rijen lopen op tot één kaart. Nu wordt de kaarten per rij, één voor één omgedraaid. Wanneer een van deze kaarten dezelfde waarde heeft als een kaart die je in je hand hebt, mag je hem er op leggen en shotjes uitdelen aan een of meerdere spelers. Een kaart uit de onderste rij is één shotje waard, de tweede rij is er twee waard, enzovoorts. Als alle kaarten uit de piramide zijn omgedraaid, blijft er één speler over met de meeste kaarten in zijn hand. Bij gelijk spel is de speler met de laagste kaarten de pineut. Deze speler moet in de bus.

De deler legt zeven open kaarten naast elkaar op tafel. Degene die in de bus zit moet bij elke kaart gokken of de komende kaart hoger of lager is. De deler trekt dan een nieuwe kaart en legt deze erop. Als het antwoord goed is, mag de speler door naar de volgende kaart. Maar bij een fout antwoord moet hij drinken én opnieuw beginnen. Pas als de speler de hele rij met kaarten goed heeft, mag hij uit de bus en heeft hij het spel gewonnen.

Met wie ga jij binnenkort een ouderwets potje bussen?

CategoriesDrankje doen