D

DUS DÍT IS DE GOEDKOOPSTE SUPERMARKT VAN NEDERLAND

goedkoopste supermarkt - goedkope supermarkten - voordelige supermarkt - goedkoop boodschappen doen - boodschappen doen - besparen boodschappen

Dat boodschappen doen duur is, zijn we het allemaal over eens. Het is dan ook super handig om te weten welke supermarkten nou echt het voordeligst zijn. Als je namelijk denkt dat Lidl en Aldi het goedkoopste zijn, heb je het dus mis. In dit artikel vind je welke dat wél zijn.

Vind hier wat de goedkoopste supermarkt van Nederland is > 

Het onderzoek

Het onderzoek naar de goedkoopste supermarkt werd uitgevoerd door de Consumentenbond. Die onderscheidt drie type merken per supermarkt: de A-merken, de huismerken van de supermarkt zelf en de budgetmerken. Bij de laatste categorie hoort bijvoorbeeld AH Basic en Ok€. Voor het onderzoek deden verschillende onderzoekers boodschappen en kochten ze ‘basic’ artikelen zoals frisdranken, koffie, melk en rijst. In dit geval allemaal van budgetmerken.Ook handig! De best beoordeelde wijnen uit de supermarkt vind je hier >

De uitslagen

Het is niet heel verrassend, maar de budgetproducten kwamen uit de test als een heel stuk goedkoper. De Consumentenbond rekende uit dat consumenten die A-merken zoveel mogelijk ontwijken en gaan voor budgetmerken, gemiddeld rond de 40 procent goedkoper uit zijn. De goedkoopste ketens zijn Dirk van den Broek (90), Hoogvliet (laag, 91), Vomar (91) en Dekamarkt (96).

Albert Heijn zit precies op het gemiddelde: een index van 100. De Aldi en Lidl zitten op precies hetzelfde prijsniveau. Aan het andere eind, de duurste winkels dus, vinden we onder andere Coop (106) en Spar (118).

De prijs-kwaliteitverhouding

Er zit misschien soms wel een addertje onder het gras. De ‘laagste prijs’ geldt soms voor heel verschillende artikelen. De goedkoopste pindakaas van Lidl bevat bijvoorbeeld 85 procent pinda’s, terwijl de goedkoopste pindakaas van de Jumbo slechts aan 51 procent komt. Jumbo’s goedkoopste chocolade heeft ook geen officieel UTZ-keurmerk, in tegenstelling tot bij de concurrenten. Ook zegt de Consumentenbond dat er een verschil in duurzaamheid tussen de producten is.

Het resultaat

Aldi, Appie, allemaal een pot nat dus. De echte uitschieters zijn Dirk (de goedkoopste supermarkt) en de Spar (de duurste supermarkt) wanneer je kiest voor de budgetmerken.

Bij welke van deze supermarkten ga jij voortaan (niet meer) je boodschappen doen?