EAT / Recepten & Trends

SHAKSHUKA RECEPT MET FETA: MIDDEN-OOSTEN UIT EIGEN KEUKEN

recept shakshuka - midden oosten recepten - recepten met ei - ontbijt recepten - lunch recepten - diner recepten

Misschien heb je er al eens van gehoord of heb je het al eens geproefd: Shakshuka. Een heerlijke brunch, lunch of snelle avondmaaltijd op basis van een pittige tomaten-paprikasaus met daarin gegaarde eieren. Benieuwd hoe je Shakshuka zelf kunt maken? Hier vind je het recept  voor dit Oosterse gerecht.

Voor je aan de slag gaat met het shakshuka recept eerst nog even een weetje >

Wat is Shakshuka?

De oorsprong van shakshuka ligt waarschijnlijk in Tunesië, maar is niet zeker. Wel is bekend dat dit ergens in het Midden-Oosten is. Shakshuka is een vegetarisch gerecht met groenten, kruiden, eieren en (pittige) tomatensaus. In de Noord-Afrikaanse en Arabische wereld is het gerecht populair als ontbijt vanwege de hoeveelheid eieren die erin zit, maar het wordt ook als avondmaaltijd geserveerd en dan vooral in Israël. Een multifunctioneel gerechtje dus wat ook nog eens vegetarisch is: winning!

Ingrediënten

  • 4 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 2 tl tijmblaadjes
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder, het liefst pittig
  • een heel blik tomaatblokjes (400 g)
  • 2 tl rietsuiker (kan ook weggelaten worden)
  • 10 gram koriander, fijngehakt
  • 10 gram bladpeterselie, fijngehakt
  • 4 eieren
  • cayennepeper, naar smaak
  • 100 gram feta

11 x gezonde en vegetarische recepten voor de hele week vind je hier >

Bereidingswijze

  1. Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook en paprika 5 minuten.
  2. Voeg de komijnzaadjes en paprikapoeder toe en bak deze een paar minuten mee.
  3. Voeg de tomaatblokjes, tijmblaadjes en suiker toe en roer alles goed door.
  4. Zet een deksel op de pan en laat de saus 10 minuten zachtjes koken.
  5. Roer de helft van de kruiden erdoor en maak vier kuiltjes in de saus.
  6. Breek de eieren boven de kuiltjes en gaar ze 5 minuten in de saus met een deksel op de pan.
  7. Bestrooi met een beetje cayennepeper en met de rest van de kruiden. 
  8. Strooi de feta over het gerecht om de shakshuka af te maken.

Vind hier 10 x heerlijke eenpersoons recepten voor ieder budget >

Wanneer ga jij met Shakshuka aan de slag? Eetsmakelijk!



Gerelateerde artikelen