L

LEUKE RESTAURANTS IN ALENTEJO, HET ‘BEST BEWAARDE GEHEIM’ VAN PORTUGAL

eten in Alentejo - uiteten in Alentejo - beste restaurants in Alentejo - traditioneel eten in Alentejo - klassieke gerechten Alentejo - bijzondere restaurants Alentejo - A Cadeia

In het zuiden van Portugal vind je een prachtig plekje dat vaak nog overgeslagen wordt. Alentejo, ‘het best bewaarde geheim’ van Portugal, is een regio vol glooiende velden, authentieke dorpjes en heeft flink wat (heerlijke) streekproducten waar je van kunt proeven. En proeven, doen wij maar al te graag! Hieronder vind je 10 x leuke restaurants in Alentejo.

Van het proeven van streekproducten op een wijngaard tot het eten van traditionele gerechten bij een kasteel, in een school of gevangenis: dit zijn 10 x leuke restaurants in Alentejo >

Malhadinha Nova

Dit toenmalige verlaten landgoed is door de eigenaren omgetoverd tot een prachtige plek waar je kunt verblijven in één van de luxe suites, wandelen over de uitgestrekte heuvels. Maar vooral ook een plek waar je heerlijk kunt eten in het sterrenrestaurant. Chef-kok Joachim Koerper maakt hier traditionele Alentejo-recepten voor je klaar, met biologische producten die op het landgoed zijn geproduceerd. In combinatie met bijpassende wijnen – ook van ’t landgoed.

Pedras do Castelo

Tegenover het prachtige kasteel vind je een fijn fusion restaurant, waar je kunt genieten van typische lekkernijen van Alentejo (denk aan porco preto), maar ook gerechten met Aziatische smaken (zoals dumplings). Perfect als je niet kunt kiezen voor de traditionele, lokale keuken of de Aziatische keuken.

Museo do Arroz

In het plaatje Comporta komen de meeste puur voor de fijne zandstranden, waar je dan heerlijk achterover kunt leunen met een goed boek in de hand of verkoeling zoekt in het water. Eén van de beste restaurants in dit plaatsje is het Museo do Arroz, waar je de zandstranden omruilt voor een adembenemend uitzicht op de rijstvelden.

Ook leuk! 10 x activiteiten en tips op Madeira, Portugal >

Quinta do Quetzal

In het pittoreske dorpje van Vidigueira kun uiteten op een wijngaard, en zeg eens eerlijk, hoe leuk is dat? De eigenaren zijn Nederlands, maar de gerechten en de ingrediënten komen overduidelijk uit Alentejo. Zo heb je hier gazpacho, visgerechten en varkenswangen En worden deze seizoensgebonden gerechten vergezeld door de Quinta do Quetzal wijnen. Wil je meer weten over deze wijnen? Boek dan een arrangement met wijnproeverij- en rondleiding!

Taberna a Pipa

Plekjes waar je traditioneel kunt eten in Alentejo zijn er gelukkig genoeg! Zo kun je in het historisch centrum van Beja in een typisch traditionele taverne terecht, voor klassieke gerechten zoals de mama uit Alentejo het zou maken. Kortom: in de blauwe stoeltjes, tussen de houten balken en oude landbouwwerktuigen, smikkelend van de huisgemaakte Tomatada’s, Migas de Espargo’s en Bacalhau à Brà’s. Yes please!

Ook leuk! Praktische & leuke tips om te doen in Sintra >

Bijzondere restaurant in Alentejo: A Escola

Zoals de naam stiekem al verklapt, vind je dit bijzondere restaurant in een oude school. Ook hier kun je genieten van traditionele streekproducten uit Alentejo. In een unieke setting, waarmee je (indirect) helpt met het behouden van erfgoed uit de regio. Do we need to say more?

A Cadeia Quinhentista

Van eten in een school in het ene bijzondere restaurant in Alentejo, gaan we naar het andere bijzondere restaurant: traditioneel dineren in een gevangenis. Want ook in A Cadeia Quinhentista staat de traditionele keuken van Alentejo centraal. Met de nadruk op lokale producten zoals açorda, gazpacho, amêijoas en meer. Dit in combinatie met een unieke locatie, een gevangenis binnen de oude kasteelmuren om de hoek van de Pousada Castelo de Estremoz, zijn wij verkocht!

Cais da Esaçao

Dit voormalige treinstation van Sines is omgetoverd tot een één van de beste (vis)restaurants in Alentejo. Visliefhebbers dineren hier tussen het oorspronkelijke industriële inrichting en kunnen hier kiezen uit gerechten uit de regionale keuken. Met nadruk op maaltijden & snacks op basis van verse vis en zeevruchten van de Alentejo-kust.

Mil Homens

Onderaan een granieten klif in Marvao eet je tussen de lokale bewoners van de regio – wat natuurlijk altijd een goed teken is. Het restaurant is verder gewijd aan de typische gerechten van de Alentejo en serveert dit al sinds 1967 in een tamelijk goed, gastvrije sfeer.

En, bij welke leuke restaurants in Alentejo schuif jij aan?

Omslagfoto: Malhadina Nova

CategoriesEuropa