EAT / Culinaire bucketlist

AAN DE CULINAIRE TAFEL VAN BLUESPOON RESTAURANT & BAR

Diner retsaurant Bluespoon. Bluespoon Amsterdam. Amsterdam Andaz Hotel. Chiq dineren Amsterdam. Bluespoon restaurant en bar

De drempel van een hotel-restaurant lijkt hoog. Toch stapten wij er zonder enige twijfel overheen bij hét design hotel aan de grachtengordel van Amsterdam. Het resultaat: een onvergetelijke, culinaire avond bij Bluespoon restaurant & bar. Doe hetzelfde en schuif een keertje aan; we vertellen je waarom.

Zo, eenmaal over die drempel herkennen we binnen direct de vijfsterrensfeer. Iets wat stijver na ons bruine barbezoekje. Toch weten ze je bij Andaz snel thuis te laten voelen. Dit mede door de gevarieerde designzitjes in het bargedeelte, een informeel ontvangst door de hosts en een uitnodigende bar, vol met (sterke) drank.

Na een druiven aperitief (wijn, zeg maar) liepen we door naar Bluespoon. Half 7 was het, erg vroeg voor een restaurant dat voor een groot deel bezocht wordt door hotelgasten. Dat was voor ons even boffen, want de stoelen van het tafeltje met uitzicht op de tuin werden voor ons verschoven.

Engels sprekende gastheer

Het culinaire avontuur begon met een vriendelijk ontvangst van de Engels sprekende gastheer. De gasten van Bluespoon hebben keuze uit 3, 4 of 5 gangen. Respectievelijk betaal je hier €49, €64 en €74 voor. Het menu kan aangevuld worden met wijn – natuurlijk. Hier betaalt de gast respectievelijk €29, €36 en €44 voor. Een tikkeltje aan de hoge kant, dus de verwachtingen liggen hoog.

En de verwachtingen worden waargemaakt.

Dat hadden we eigenlijk al door bij de amuses die op tafel verschenen. Naast de creatieve smaken van de kleine trekopwekkers, was tevens het servies dat eronder lag erg indrukwekkend. Dat gold ook voor de gerechten die daarop volgden.

Dit is iets dat overigens goed samensmelt met Bluespoon’s visie om de focus van het hotel (kunst & design – ingericht door Marcel Wanders, de leider van de pack onder de Nederlandse ontwerpers) door te voeren in de keuken – en dus op het bord. Tijdens een avondje Bluespoon wordt je interesse voor styling continu geprikkeld. Door de hangende, blauwe lepels bij de ingang, de klokvormige kappen met kroonluchters erin, de extravagante toiletten en dus ook: de meesterwerken op het bord.

De amuses

Boven: pasta cracker met inkt van inktvis en schuim van carbonara
Onder: Aardappel poffertjes met gerookte forel, koolrabi, haring kaviaar en kappertjes

Diner retsaurant Bluespoon. Bluespoon Amsterdam. Amsterdam Andaz Hotel. Chiq dineren Amsterdam. Bluespoon restaurant en bar

Daarover meer

De gerechten waar we uit moeten kiezen wekken alle interesse op. Juist daarom is het een uitdaging om acht van de achttien gerechten op de kaart te kiezen. Laten we het anders stellen: het is een uitdaging om er tien achterwegen te laten. Maar goed, daar komen we nog wel een keer voor terug.

Er is een duidelijke rode draad zichtbaar op het menu: een focus op seizoensgebonden en lokale ingrediënten. Voormalig Michelinster Chef-kok Sander Bierenbroodspot en zijn team hebben met veel passie aan het regelmatig wisselende (om de 1-2 maanden) menu gewerkt. En dat voeren ze nu uit in de open keuken van het restaurant, waar we af en toe even een blik in werpen.

Nu zijn jullie natuurlijk nieuwsgierig wat we gegeten hebben. Laten we dat dan maar even onder elkaar zetten.

Voor:

Noordzee krab met meloen, vadouvan en pompoen
Beef tartaar met kippenlever crème, knolselderij en béarnaise

Diner retsaurant Bluespoon. Bluespoon Amsterdam. Amsterdam Andaz Hotel. Chiq dineren Amsterdam. Bluespoon restaurant en bar

Tussen:

Coquilles met geitenkaas, hazelnoot, manzanilla en pompoen
Gnocchi met ei, truffel, old Amsterdam kaas, rozemarijn en beurre noisette (favoriet!)

Diner retsaurant Bluespoon. Bluespoon Amsterdam. Amsterdam Andaz Hotel. Chiq dineren Amsterdam. Bluespoon restaurant en bar

Hoofd:

Schorseneer met quinoa, linzen, pastinaak en tonkaboon
Hert met wortel, spruit en knolselderij

Diner retsaurant Bluespoon. Bluespoon Amsterdam. Amsterdam Andaz Hotel. Chiq dineren Amsterdam. Bluespoon restaurant en bar

Dessert:

Pompoen French toast met appel en mascarpone
Pecannoot met chocolade, karamel en sour cream.

Diner retsaurant Bluespoon. Bluespoon Amsterdam. Amsterdam Andaz Hotel. Chiq dineren Amsterdam. Bluespoon restaurant en bar

 

Ieder gerecht was goed uitgedacht en voorzien van alle structuren en smaken die je hoopt terug te proeven in een gerecht. Iets zoets, een beetje bitter, hier en daar een tikkeltje zuur en de onmisbare smaak van zout.

Ook aan de krokantjes is gedacht en hoewel de gerechten allesbehalve minuscuul waren opgemaakt, gaven de croutons van de beef tartaar niet genoeg bite. Een crostini was hier lekker bij geweest. En goh, wat doen we lastig. Maar als het eten zó goed is zijn dit soort details hetgeen waar je op gaat letten.

5 x culinaire films voor echte foodies >

Complimenten

Nog een belangrijk compliment en een superpluspunt is het perfecte tempo waarin de gerechten (en de wijnen) geserveerd werden. Het komt nog te vaak voor dat je een haastig gevoel krijg in een restaurant, of juist dat de pauzes tussen bordjes té lang zijn. Nou, niet bij Bluespoon.

En omdat Nationale complimentendag op de loer ligt, vooruit, nog eentje: props voor het gepassioneerde, Portugeese meisje dat die avond aan het werk was. Ze werkte er nog maar een half jaar, maar wist haar passie voor haar werk en het hotel goed (fantatisch!) over te brengen. Fijn joh, goed personeel.

Wine-pairing

Nog even over die wijnen. Want wat ieder gerecht nog specialer maakte, waren de sterk geselecteerde wijnen naast ieder gerecht. Omdat we ieder gerecht deelden, kregen we ook beide bij ieder gerecht twee wijnen. En net als de borden, waren ook de glazen goed gevuld. Acht keer. De specificaties van die wijnen zijn dus samen met de hersencellen vermist – maar geloof ons, ze waren goeeeeed.

Diner retsaurant Bluespoon. Bluespoon Amsterdam. Amsterdam Andaz Hotel. Chiq dineren Amsterdam. Bluespoon restaurant en bar

Je leest: wij zijn onder de indruk. En tevens heel erg benieuwd wat jullie ervan vinden. Laten jullie het ons weten hoe jullie Bluespoon ervaren hebben?

Bluespoon Restaurant

Prinsengracht 587
1016 HT Amsterdam
www.bleuspoon-restaurant.nl
+31 (0)20 523 1250
bluespoon@andaz.com

 



Gerelateerde artikelen