R

RECEPT VOOR HEERLIJKE SALTED CARAMEL SHORTBREAD

caramel - bakken - recept - zoet -zoetigheid - shortbread - millionaires shortbread

Zeg je herfstsnack, dan denk je aan verse koekjes, karamel en chocolade. Hoe heerlijk is het dat je dit allemaal kunt combineren in één zoetigheid: salted caramel shortbred, ook wel millionaire’s shortbread. Een laagje koek, een laagje vloeibare karamel en een laagje chocolade – klinkt alleen al top. En het recept is ook nog super makkelijk!

Vind hier het recept voor millionaire’s shortbread >

Ingrediënten

De basis

  • 185 gram boter
  • 75 gram basterdsuiker
  • 250 gram bloem

De karamel

  • 185 gram boter
  • 75 gram basterdsuiker
  • 300 gram gecondenseerde melk
  • 3 eetlepels golden syrup (stroop gemaakt van rietsuikersap; meer toffee-achtig en zoutig)
  • 1 theelepel zout

Gepersonaliseerde proteïne koekjes? Zo maak je ze >

De topping

  • 100 gram melk/pure chocolade
  • 50 gram witte chocolade
Bron: Kate La Vie // Millionaire’s shortbread – recept

Bereidingswijze

1. Warm de oven voor op 180 graden Celcius en vet een bakvorm van ongeveer 18 x 27 cm in.

2. Mix de boter en het suiker tot het creamy is. Voeg vervolgens de bloem toe en mix tot het een zacht deeg is. Verdeel het deeg over de bodem en prik enkele gaatjes met een vork zodat het even bakt. Stop de basis vast in de oven voor 20 minuten tot het goudbruin is en zet aan de kant om af te koelen.

9 x female bosses in de keuken >

3. Doe de boter, suiker, siroop en gecondenseerde melk in een pannetje. Blijf op een laag vuur roeren tot het volledig gemixt is. Als de suiker opgelost is en de boter gesmolten, kun je het vuur ietwat hoger zetten – laat het goedje borrelen voor 6, 7 minuutjes tot het een lichte karamel kleur heeft. Let erop dat het niet vastplakt aan de bodem, dus blijf roeren.

Bron: Kate La Vie // recept millionaire’s shortbread

4. Als de karamel een mooi kleurtje heeft, verwijder je het van de kookplaat en kun je het zout toevoegen. Roer goed zodat het zout mooi verdeeld is. Giet het vervolgens over de basis en laat dit voor ruim een uur staan.

5. Smelt de chocolade in twee verschillende kommen boven een pan kokend water. Giet eerst de melk/pure chocolade over de karamel, dan pas de witte. Met een sateprikker kun je een mooi marmer effect creëren in de topping. Je kunt ook enkel voor melk of puur gaan, zorg dan dat je 150 gram hebt!

8 x zoete Scandinavische recepten >

6. Om af te toppen kun je nog salt flakes en gedroogde bloemen over je kunstwerk strooien. Zet het gerecht in de koelkast om af te koelen. Wanneer de chocolade goed hard is geworden, kun je met een scherp mes blokjes uit de vorm snijden.

Een heerlijk zoetigheid bij een warme kop thee, eetsmakelijk!

Bron: Tesco