P

PUZZELEN ALS EEN PRO: TIPS VOOR JOUW LEGPUZZEL

puzzle - puzzlen - puzzelen - puzzle tips - puzzles - puzzelen tips

Legpuzzels zijn heerlijk om mee te ontspannen. Maar wist je dat je beter niet kunt beginnen met de randjes?  Benieuwd waar je dan wel mee moet starten, en op zoek meer handige puzzel tips? Hieronder vind je alles wat je moet weten die lastige stukjes te laten passen.

Vind hier de tips om te puzzelen als een professional >

1. Het kiezen van de juiste puzzel

Als het de eerste keer is dat je gaat puzzelen of als je minder ervaren bent dan is het belangrijk om een puzzel te kiezen met veel verschillende kleurvlakken. Afbeeldingen of tekeningen met duidelijke strakke lijnen zijn minder ingewikkeld dan schilderingen met vage lijnen.

Als je net begint met puzzelen kan je het beste een legpuzzel nemen van 500 tot 1000 stukjes en daarna pas verder gaan naar grotere puzzels. Veel mensen vergissen zich in de grootte van een 1000 stukjes puzzel. One step at a time!

10 x leuke puzzels voor volwassenen >

2. Het starten met puzzelen

De eerste stap voor de meeste mensen is om te beginnen met het zoeken van de randen, maar je kunt het beter anders aanpakken. Het is namelijk beter om de stukjes eerst onder te verdelen naar kleur en/of afbeelding. Als regel kun je aanhouden de legpuzzel te scheiden in ongeveer 6 groepen. Dit lijkt misschien op het eerste gezicht veel werk en irritant als je gewoon wilt beginnen, maar uiteindelijk scheelt het je tijd!

Ook leuk! Vind hier 51 originele tips om je verveling tegen te gaan >

3. Het leggen van de puzzel

Veel mensen kiezen ervoor eerst de randen te leggen. Dit geeft een goed beeld van de grootte van de legpuzzel en geeft je enige houvast bij het leggen. Maak je geen zorgen als je stukjes in de rand mist, je zal ze vanzelf weer tegenkomen als je door de andere stukjes gaat. Dan de rest van de puzzel.

Kies één van de 6 groepen die een basis onderdeel van de puzzel vormt en zet dit in elkaar. Dit zal je een mooie uitgangspositie geven voor de andere groepen.

puzzle - puzzlen - puzzelen - puzzle tips - puzzles - puzzelen tips

4. Het vinden van het juiste stukje

Als je goed bent in puzzelen kijk je naar een combinatie van kleur, afbeelding en vorm van het gezochte stukje. Kleur gecombineerd met lijnen of ander soort afbeeldingen zijn het makkelijkst te vinden. Als je al deze delen gelegd hebt blijven er vaak nog veel stukjes over die qua kleur veel op elkaar lijken en op dat moment wordt de vorm belangrijker.

5. De juiste techniek

Probeer dezelfde soort stukjes op dezelfde manier neer te leggen. Op deze manier is het makkelijker om je te concentreren op bepaalde vormen van bollen, gaten of hoeken. Als het aankomt op het proberen van stukjes op bepaalde plekken, probeer dit dan in een logische volgorde te doen.

Ben je het puzzelen zat? Vind hier de 11 leukste bordspellen voor thuis >

6. Het bekende probleem

Het laatste stukje past niet in het overblijvende gat (of je weet niet zeker of een stukje in een bepaald gat past). Sommige legpuzzels hebben stukjes die heel erg op elkaar lijken in vorm. Het is vaak mogelijk om een stukje op de verkeerde plek te leggen, vooral als het gaat om een egale kleur en als je denkt dat er geen ander stukje past. Als je de stukjes omdraait en de achterkant bekijkt is het vaak makkelijker om te zien of een stukje past of niet.

Welke van deze tips gaan jouw helpen om te puzzelen als een pro?

CategoriesChill