R

RECEPT POMPOENPASTA MET CAVOLO NERO & WALNOOT-SALIEBROODKRUIM

insane vanja van der leeden - crisp online supermarkt - pompoen pasta - recept pasta met pompoen - pompoenpasta

Vanja van der Leeden, ken je d’r al? Deze culinaire superwoman is niet alleen chef en foodstyliste, ze heeft ook haar tweede kookboek uitgebracht. ‘Insane’ is nog maar net uit en wij mogen alvast een voorproefje met jullie delen. Hier vind je een heerlijk recept voor pompoenpasta met cavolo nero en walnoot-saliebroodruim, een recept die Vanja samen met supermarkt-app Crisp ontwikkelde.

Volgens Vanja vraagt de start van het nieuwe jaar om voedzame en lekkere gerechten die deze grauwe maanden een beetje kleur geven. “Voor kinderen zorg ik voor kleur op het bord, en werk ik met ingrediënten die zij lekker vinden, zoals kippenpootjes met zoetige ketjap”, vertelt ze. “Daarnaast werk ik het liefst met verse seizoensproducten en ingrediënten van goede kwaliteit. Want hoe beter de producten, hoe minder ik eraan hoef te doen als kok. Scheelt mij weer tijd”.

Handig: alle benodigde ingrediënten die de recepten zo lekker maken zijn via Crisp verkrijgbaar. Hier vind je het recept voor pompoenpasta!

Recept pompoenpasta met cavolo nero en walnoot-saliebroodruim

Bij deze pasta uit het nieuwe kookboek van Vanja mag je de pompoen lekker smashen met een pureestamper. Zo wordt het een chunky saus, op smaak gemaakt met sinaasappel, salie en nootmuskaat. Het lijkt omslachtig door het roosteren van de pompoen en het blancheren van de cavolo nero. Maar het roosteren maakt de smaak intenser en het blancheren van de kool is nodig bij groot, stug blad. Herfst op je bord!

Bereidingstijd: 50 minuten

Benodigdheden

500 g flespompoenblokjes
4 eetl. olijfolie
zout
200 g cavolo nero
2 knoflooktenen
1 ui
½ bosje salie (ca. 7,5 g)
sap en rasp ½ bio-sinaasappel
flinke snuf verse nootmuskaat
150 g pasta (pompoenpasta van wholy greens)
50 gram oud brood, zeg 1 dikke snee
30 g walnoten
Parmezaanse kaas, om te serveren
Verwarm de oven voor op 200 °C op de heteluchtstand.

Bereidingswijze

1. Leg 500 gram pompoenblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Giet er 1 eetlepel olijfolie op en hussel met je handen door elkaar. Rooster 30 tot 35 minuten in de oven tot de blokjes hier en daar bruine plekjes vertonen.

2. Breng intussen een ruime pan met gezouten water aan de kook. Ontdoe 300 gram cavolo nero van de middennerf en snij het blad klein. Kook de kool een minuut of 4, neem met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken. Bewaar het kookwater voor de pasta.

3. Verhit een ruime koekenpan en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Hak 2 knoflooktenen fijn en fruit ze aan. Voeg de cavolo nero toe en roerbak 5 tot 7 minuten. Neem de cavolo nero uit de pan en houd apart.

Meer lekkere recepten met pompoen in de hoofdrol >

4. Snipper 1 ui en snijd de blaadjes van 4 takjes salie in reepjes. Verhit de koekenpan opnieuw, voeg nog 1 eetlepel olijfolie toe en fruit zacht met de salie.

5. Neem de pompoenblokjes uit de oven en voeg toe aan de koekenpan. Laat de oven nog aan staan. Rasp een halve sinaasappel boven de pan en knijp het sap uit. Voeg een flinke snuf nootmuskaat toe en stamp met een pureestamper tot de pompoen een grove saus is geworden, met hier en daar nog een herkenbaar blokje.

6. Kook intussen de pasta al dente in het koolwater. Neem met een schuimspaan uit de pan en kieper bij de pompoen. Voeg de cavolo nero toe en eventueel nog wat van het kookwater van de pasta als het geheel te droog is. Roerbak nog even zodat de smaken goed mengen.

7. Snijd het brood in grove stukken en doe het samen met de walnoten in een hoge maatbeker. Schenk er 1 eetlepel olijfolie op en maal fijn met de staafmixer. Pluk de blaadjes van 4 takjes salie, snijd fijn en meng door de broodkruimels. Leg op een ovenplaatje en rooster 5 tot 6 minuten in de oven. Pas op dat het niet verbrandt. Laat afkoelen.

8. Garneer de pasta walnoten-saliebroodkruim en geraspte Parmezaanse kaas.

Dit recept komt uit het nieuwe kookboek van Vanja, Insane – je bestelt het boek hier >