Eén van de nieuwste Netflix-documentaires: Operation Varsity Blues. Hét Amerikaanse drama van 2019 wordt aan het licht gebracht. Regisseur Chris Smith vertelt in deze documentaire het universiteitsomkoopschandaal aan de buitenwereld. Maar wat houdt dit schandaal precies in? Hoe blijven die rijke en beroemde families voorrang krijgen?
Lees hier hoe de Netflix-documentaire Operation Varsity Blues uitlegt hoe rijke en beroemde families voorrang krijgen >
Amerika, 2019: rijke families bleken – op grote schaal – smeergeld te betalen om hun kinderen op een topuniversiteit te krijgen. De mediawereld ontplofte toen ook bekende Amerikanen onder de verdachten bleken te zitten. En zo raakte Operation Varsity Blues (codenaam van de FBI voor het strafonderzoek) over de hele wereld bekend – actrices Lori Loughlin en Felicity Huffman zouden er zelfs celstraf voor krijgen.
Verschil met Nederland
Het universiteitssysteem werkt hier net even anders. In Nederland worden universitaire opleidingen gesubsidieerd. De overheid betaalt een groot deel van de opleiding zodat de student zelf maar eendeel voor eigen rekening krijgt. In Amerika betaalt de overheid geen cent en moet de student het collegegeld helemaal zelf ophoesten. Dit betekent dat de kosten extreem oplopen.
De beste universiteiten (ook wel de ivy league-universiteiten) in Amerika zijn daardoor zo duur, dat de meeste families ze niet kunnen veroorloven zonder. Dit resulteert in forse leningen of studiebeurzen. De kans op een dergelijke beurs wordt vergroot door goede cijfers, meedoen aan sport of vrijwilligerswerk.
De hoofdrol: Rick Singer
Deze rijke en bekende mensen deden dit niet alleen. De meest bekende ‘crimineel’ van de topuniversiteiten was ene Rick Singer, gespeeld door Matthew Modine. Het hele verhaal wordt nu verteld in ‘Operation Varsity Blues: The College Admissions Scandal’. Singer is een zelfbenoemde ‘coach‘. Hij vertelt wanhopige studenten to be dat hij ze gaat helpen met hun essays en interviews. Enkel leugens.
Singer zou een ‘zijdeur‘ hebben, zoals hij dat zelf noemt. Hiervoor legt men wel een flink bedrag neer, meestal ergens tussen de 150 en 500 duizend dollar. Hij liet je dan weten wat je in je aanmelding moet zetten en bij wie je moet smeken voor een aanbevelingsbrief.
Lees ook: dit is het probleem van Hollywoods Aziatische stereotypen >
Voor een miljoen dollar bouwde Singer zelfs een identiteit op voor de klanten die toegang zou verzekeren. Zo liet hij USC geloven dat Lori Loughlins dochter een veelbelovende roeister was – ook al had ze nog nooit een roeispaan vastgehouden. Als een blank kind een zwarte achteroom heeft, vertelt Singer de universiteit dat zijn cliënt Afro-Amerikaans is – om racisme tegen te gaan, zijn Amerikaanse scholen op zoek naar studenten van kleur.
Groter dan Singer
Waarom willen mensen nog zoveel geld stoppen in deze exclusieve universiteiten? Omdat zij de beste mensen hebben. Om de beste mensen in een vakgebied in huis te halen, moet je een hoger salaris aanbieden dan je concurrenten. Zo krijgt David N. Silvers, een volleerde dermatoloog die lesgeeft op Columbia University, een loonstrookje van meer dan 4,3 miljoen dollar per jaar.
Om dit te verooloven, wordt het inschrijfgeld enkel hoger en hoger. De ‘cost of attendance’ van NYU is momenteel 54.880 dollar per jaar. Dat van Columbia 58.920. Wanneer studenten dus worden toegelaten op basis van een beurs, is dit een hele eer, maar het geeft daarnaast enorm veel druk.
Daarnaast wordt er tijdens het toelatingsproces gesproken van ‘legacy.’ Een student heeft legacy wanneer één of beide ouders ook naar dezelfde school gingen. Legacy-aanmeldingen krijgen voorrang op andere. Als de ouders dan ook nog doneren, zit je bijna 100% zeker goed.
Conclusie Operation Varsity Blues
Uiteindelijk komt het zoals uit Operation Varsity Blues blijkt, neer op status. Hoe beter de leerkrachten of sporters, des te meer aandacht een school krijgt. Welvarende ouders die hun kinderen een goede opleiding willen meegeven, storten zichzelf en hun geld op deze uni’s.
Singer speelde hier een grote rol in. Overigens heeft hij die rol nu 180 graden gedraaid. Om zijn straf zo veel mogelijk te ontlopen, werkt hij mee aan het onderzoek van de FBI om zijn voormalige klanten te pakken. Nieuwsgierig geworden naar de documentaire? Check dan de trailer hieronder.