B

BREAK MY FAST IN AMSTERDAM – 10 x ONTBIJT HOTSPOTS IN AMSTERDAM

Ontbijten in Amsterdam. Ontbijt hotspots in Amsterdam. Ontbijtplekken Amsterdam. Coffee & coconuts. The Avocado Show. Vinnies. The Breakfast Club. Lunchen in Amsterdam. Ontbijtspots. 10 x lekker ontijten in Amsterdam.

Hier vind je de 10 leukste, origineelste en lekkerste ontbijt hotspots in Amsterdam “to break your fast”. Van English breakfast tot omeletten en van pannenkoeken tot culinaire prachtigheden, we hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

Ontbijten? Wie heeft daar nu nog tijd voor? De meeste mensen krijgen net aan een paar happen kwark naar binnen voordat ze zich de deur uit moeten haasten of ze grissen een appel mee voor onderweg. Toch schijnt het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag te zijn, dus laten we daar (vooral) in de weekenden en overige vrije dagen wat meer tijd aan besteden.

10 x ontbijten in Amsterdam doe je hier >

The Breakfast Club

Ondanks wat de naam doet vermoeden, kun je hier niet alleen ontbijten. Dus mocht je een keer willen uitslapen, ben je tevens welkom voor een brunch of (late) lunch. Maar, wel in “breakfast style”, zoals ze vertellen op de website: “Bij the breakfast club Amsterdam kun je terecht voor een lekker all-day ontbijt of lunch in de stijl van o.a Parijs of New York.

Ontbijt uit verschillende wereldsteden dus, hoe ziet dat er uit? Je kan hier bijvoorbeeld Huevos Rancheros uit Mexico stad krijgen en andere typisch Zuid-Amerikaanse producten op een tortilla, botermelk pannenkoeken uit New York of een typische English breakfast. Ook kun je eitjes bestellen, een burger of “gewoon” een sandwich.

Pluspunt: Er is in elke windrichting een locatie te vinden, dus je vindt er altijd wel één in de buurt!

Waar? Centrum: Haarlemmerplein 31
Oost: Wibautstraat 56
West: Bellamystraat 2-h
Zuid: Gustav Mahlerplein 114

“We have always done our best to source top quality local ingredients and to make as much of our products fresh on the premises as possible. We pride ourselves on listening to our customers, which resulted in us adding lots of vegan and gluten free options onto our menu. We aim to have something for everybody.” Aldus Jen, de general manager van Greenwoods.The Breakfast Club | Ontbijten in Amsterdam | ontbijt hotspots AmsterdamThe Avocado Show

De creaties die op je bord verschijnen bij The Avocado Show zijn niet alleen heel lekker, maar ook heel fotogeniek. De menukaart zegt dat het nog lekkerder is dan dat het er uit ziet, en dat klopt. Denk Smokey Salmon en Truffle Treasure: een knapperig sneetje oerbrood met daarop een avocado spread, malse kippendijen, truffelmayonnaise en parmezaanse kaas. Als daar het water niet van in je mond gaat lopen..

Pluspunt: Avocado’s, avocado’s en… nog meer avocado’s. En sinds dit jaar zijn de gerechten ook af te halen bij de boutiek aan de Willemsparkweg.

Waar? Centrum (de Pijp): Daniël Stalperstraat 61HS en de Boutique
Oud-Zuid: Willemsparkweg 152-H
Wanneer? Centrum: open vanaf 9:00 uur, Oud-Zuid: vanaf 8:00 uur

Lees hier ons interview met de founder van The Avocado Show >

Ontbijten in Amsterdam. Ontbijt hotspots in Amsterdam. Ontbijtplekken Amsterdam. Coffee & coconuts. The Avocado Show. Vinnies. The Breakfast Club. Lunchen in Amsterdam. Ontbijtspots. 10 x lekker ontijten in Amsterdam. Pancakes AmsterdamOntbijten in Amsterdam | The Avocado Show | Breakfast in Amsterdam

Greenwoods

Een beetje te veel gedronken gisteravond? Bij Greenwoods kauw je die kater binnen no-time weg. Het maakt hierbij niet uit hoe lang je uit wil slapen, want ook hier serveren ze “all-day breakfast”, maar wel op zijn Engels. Sinds hun oprichting in 1988 is het doel van Greenwoods geweest om een vooraanstaande positie in the nemen als authentieke English tearoom in Amsterdam.

Hier kun je in het flauwe zonnetje met uitzicht over de Keizersgracht of Singel genieten van een pot échte Engelse thee en een sappig worstje met witte bonen in tomatensaus, bacon, tomaten en perfect gegaarde champignon partjes. Mocht je geen vlees lusten of het principieel niet willen eten, dan hebben ze ook genoeg andere opties.

Pluspunt: Authentiek Engels ontbijt gepaard met verschillende tea blends, terwijl je uitkijkt over de grachten.

Waar? Singel 103 en Keizersgracht 465
Wanneer? Open vanaf 9:30 uur

Ontbijt hotspots Amsterdam

Dit zijn de leuskte plekken voor koffie & taart in Amsterdam!

Omelegg

Je kent het wel; je hebt trek in scrambled egg als ontbijt, maar je partner heeft liever een gekookt ei. Dan plots belt je vriendin op of ze ook mee mag ontbijten, maar jij weet; zij houdt van uitsmijters. Wat doe je nu? Ga je zelf in de keuken staan en drie verschillende pannen op het vuur zetten? Nee, tijd om naar Omelegg te gaan.

Het restaurant waar werkelijk iedereen zijn eitje kan krijgen zoals zij dat graag willen. Uitsmijter? Geen probleem: met of zonder kaas, ham, lenteui, of… salami? Echt? Tuurlijk, als jij dat graag wilt.

Als je hier binnenkomt wordt je meteen gekroelt door een nostalgische geur; warm ei, goud gefruite ui en geklaarde boter. Het interieur van Omelegg doet nog het meest denken aan de eetzaal van een boerderij. De meubels zijn gemaakt van grof, dubbel gekleurd hout en de appelkistjes aan de muren zijn gevuld met oud speelgoed, vintage leren koffers en metalen tekstbordjes en bekers.

Pluspunt: Ei in elke vorm, smaak en bereidingswijze met iedere topping die je er maar bij kunt fantaseren.

Waar? Centrum: Nieuwe Brugsteeg 24
Zuid (de Pijp): Ferdinand Bolstraat 143
Wanneer? Open vanaf 7:00

Ontbijten in Amsterdam. Ontbijt hotspots in Amsterdam. Ontbijtplekken Amsterdam. Coffee & coconuts. The Avocado Show. Vinnies. The Breakfast Club. Lunchen in Amsterdam. Ontbijtspots. 10 x lekker ontijten in Amsterdam. Pancakes Amsterdam

VINNIES

Vinnies’ boodschap is eenvoudig: good. home. food. staat op de website. Dat blijkt alleen al uit het interieur: simpel, houten meubilair, een paar foto’s aan de muur en grote cactussen om de bezoeker naar de toiletten te wijzen, c’est tout.

Vinnies’ ontbijt is perfect voor mensen die het liefst iets licht verteerbaars nuttigen op de vroege ochtend, zoals een kommetje fruit met of zonder yoghurt, een brioche, een croissantje of een gepocheerd eitje op toast.

Vinnies heeft drie verschillende panden en elk daarvan heeft zijn eigen specialiteit. Bij de Haarlemmerstraat en Scheldestraat locaties zijn ze gespecialiseerd in salades en bij de Nieuwezijds Kolk kun je tevens een wat stevigere English breakfast krijgen. Mocht je echt geen tijd hebben om even te zitten, kun je ook iets vanaf de counter uitkiezen en meenemen voor onderweg.

Dit zijn de lekkerste ontbijtjes wereldwijd >

Pluspunt: Voel je je helemaal thuis in Vinnie’s “home away from home”? Dan kun je een stukje mee naar huis nemen; al het meubilair is namelijk te koop.

Waar? Centrum: Haarlemmerstraat 46 HS
Nieuwezijds Kolk 33 HS
Zuid: Scheldestraat 45 BG
Wanneer? Doordeweeks open vanaf 7:30 uur, in de weekenden vanaf 8:30 uur (verschilt per locatie)

Ontbijten in Amsterdam. Ontbijt hotspots in Amsterdam. Ontbijtplekken Amsterdam. Coffee & coconuts. The Avocado Show. Vinnies. The Breakfast Club. Lunchen in Amsterdam. Ontbijtspots. 10 x lekker ontijten in Amsterdam. Ontbijt hotspots Amsterdam

CT coffee & coconuts

Coffee & Coconuts is opgericht door drie vrienden die zich typeren als echte beach boys. Wie net als wij verwacht dat je dan wordt verwelkomt door surfplanken aan de muur, tropische motieven en gebleekt hout, heeft het aan het rechte eind.

In dit grote pand kun je verschillende rustige hoekjes opzoeken. Bij Coffee & Coconuts willen ze dat je je thuis voelt. Bij Coffee & Coconuts maken ze “food for the soul”. Hun specialiteit is het verwerken van kokosnoot in verschillende vullende ontbijtjes. Zoals kokosnoot pannenkoeken met kokos slagroom, kokosnoot yoghurt gecombineerd met granola, noten en fruit, of hun “kick-start” van de dag.

Pluspunt: In welk restaurant kun je nu een hele kokosnoot leegslurpen en je voor even wanen in een tropische locatie hier ver vandaan?

Waar? Zuid (de Pijp): Ceintuurbaan 282-284
Wanneer? Open vanaf 8:00 uur

Ontbijten in Amsterdam. Ontbijt hotspots in Amsterdam. Ontbijtplekken Amsterdam. Coffee & coconuts. The Avocado Show. Vinnies. The Breakfast Club. Lunchen in Amsterdam. Ontbijtspots. 10 x lekker ontijten in Amsterdam. Coffee & coconuts | ontbijten in Amsterdam Centrum

MOOK PANCAKES

Je moet het niet erg vinden om na dit ontbijt vol, zeer vol, ik-sla-mijn-lunch-een-keertje-over-vol, te zitten. De pannenkoeken worden bij Mook pancakes namelijk zeer riant gestapeld en ruim overladen met fruitige, kruidige en druipende lekkernijen.

Maar vrees niet; zo slecht is dit ontbijt niet voor je fysieke gezondheid, want zoals ze ons op het menu geruststellen: “We gebruiken 100% biologisch volkoren speltmeel. Wat betekent dat onze pannenkoeken meer van hun voedingsstoffen, vezels en vitamines behouden. Wat ze gezond maakt. En lekker. En omdat we geen suiker en zout toevoegen – en maar een likje boter – kun je ze eten zonder je ooit zorgen te maken om dat heerlijke buikje van je.”

Pluspunt: Zorgeloos van heerlijke pannenkoeken genieten.

Waar? Centrum: Jodenbreestraat 144
West: De clercqstraat 34-h
Wanneer? Open vanaf 09:00 uur

Ontbijten in Amsterdam. Ontbijt hotspots in Amsterdam. Ontbijtplekken Amsterdam. Coffee & coconuts. The Avocado Show. Vinnies. The Breakfast Club. Lunchen in Amsterdam. Ontbijtspots. 10 x lekker ontijten in Amsterdam. Pancakes AmsterdamMook Pancakes | Ontbijt hotspots Amsterdam | ontbijten in Amsterdam West

25 x de beste American Pancakes in Amsterdam >

Bakers & Roasters

Hun plan was simpel; om alle gerechten die zij thuis zo graag aten samen onder te brengen in hun eigen eetgelegenheid. Dan staan bijvoorbeeld een Kiwi brekkie en een Braziliaanse ontbijt tortilla onder elkaar op dezelfde kaart. Een Nieuw-Zeelands ontbijt bestaat uit gepocheerde eitjes op toast. En terug in Brazilië eten we een tortilla met gesmolten kaas, gebakken eitjes, tomatensalsa en avocado met de mogelijkheid tevens chorizo toe te voegen.

Pluspunt: Waar de westerse standaard van ontbijten naar het zuiden reist voor een onvergetelijk huwelijk, afgetopt met heerlijk zoete baksels, zoals je het nergens anders in Nederland zult vinden.

Waar? Zuid (de Pijp): Eerste Jacob van Campenstraat 54
Wanneer? Elke dag vanaf 08:30 uur

Ontbijten in Amsterdam. Ontbijt hotspots in Amsterdam. Ontbijtplekken Amsterdam. Coffee & coconuts. The Avocado Show. Vinnies. The Breakfast Club. Lunchen in Amsterdam. Ontbijtspots. 10 x lekker ontijten in Amsterdam. Pancakes Amsterdam

Ook lekker: 5 x Mimosa & Brunch in Amsterdam >

TEDS 

Teds is opgericht door het baasje van Ted. Huh? Ja, Ted is namelijk een schattige Franse bulldog, wiens portret in elke locatie op de plank prijkt. Sanne richtte het restaurant in mei 2015 op, omdat ze naar eigen zeggen een plek miste waar je de hele dag door alles van de kaart kon bestellen. Dit heeft ze dan ook doorgevoerd in haar restaurant.

Ontbijten in Amsterdam. Ontbijt hotspots in Amsterdam. Ontbijtplekken Amsterdam. Coffee & coconuts. The Avocado Show. Vinnies. The Breakfast Club. Lunchen in Amsterdam. Ontbijtspots. 10 x lekker ontijten in Amsterdam. Pancakes AmsterdamOntbijten in Amsterdam

 

Dat je alles van de gehele kaart op elk uur van de dag kunt bestellen, geldt ook voor de drankjes. Ze hebben namelijk naast een heerlijke ontbijtkaart tevens Cocktails for a boozy brunch. “Bij Teds zullen we nooit raar opkijken wanneer je lekker een espresso-martini bij je ontbijtje besteld.” En je kunt het zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Alle standaard ontbijtjes die je maar kunt verzinnen staan op de kaart. Van de makkelijk gangbare cereal killers tot een traditionele Philly Cheese Steak met alles er op en eraan.

Oh, en de eggs benedict worden geserveerd op een croissantje, omdat de eigenaresse dit in Kaapstad zo geserveerd kreeg. Wat de boer niet kent dat eet hij niet? Dit moét je gewoon een keer geproefd hebben.

Pluspunt: Psst… Dit is dan wel een lijst voor Amsterdamse ontbijt hotspots, maar mocht je je toch in Utrecht of Den Haag bevinden, daar zijn ze ook te vinden!

Waar? Oud-west: Bosboom Toussaintstraat 60
Wanneer? Open vanaf 8:00 uur

Ontbijten in Amsterdam. Ontbijt hotspots in Amsterdam. Ontbijtplekken Amsterdam. Coffee & coconuts. The Avocado Show. Vinnies. The Breakfast Club. Lunchen in Amsterdam. Ontbijtspots. 10 x lekker ontijten in Amsterdam. Pancakes AmsterdamOntbijt hotspots Amsterdam | ontbijten in Amsterdam West

De Warme Bakker

Doen mensen dit nog? Op de fiets stappen en hup naar de bakker om verse, warme broodjes te halen. Op de camping gebeurt dit nog vrijwel iedere ochtend, maar eenmaal thuis lijken we deze ochtendroutine te zijn vergeten. Daarom behoort een warme bakker zeker tot dit rijtje, zodat we dit prachtige ambacht in stand houden en niet vergeten hoe écht zelfgemaakt brood smaakt.

Maar naar welke bakker ga je dan? De meeste bakkerijen verkopen tegenwoordig alleen nog broodjes uit de fabriek, dezelfde als die je bij de supermarkt ook nog wel kunt krijgen. Toch zijn er nog bakkers in Amsterdam die echt alle producten zelf maken, zonder gebruik van mixen, halffabricaten of kunstmatige toevoegingen.

Zoals bijvoorbeeld bij Le Fournil de Sébastien op Olympiaplein 119 in oud-zuid, de eerste échte Franse bakker (open vanaf 7:00 uur) Gebroeders Niemeijer op Nieuwedijk 35 in het centrum (open vanaf 08:15 uur). Of De Bakkerszonen in Oost op Beukenplein 8 of in Noord op Mosveld 118 (open vanaf 7:30 uur in noord en 8:00 uur in oost). En Bakkerij Balvert op Waldenlaan 2 in oost (open vanaf 7:00 uur).

De zachte en smeuïge binnenkant en die authentieke hartige broodsmaak die je bij een échte bakker vindt, zullen ze in de supermarkt nooit kunnen evenaren.

Ontbijten in Amsterdam. Ontbijt hotspots in Amsterdam. Ontbijtplekken Amsterdam. Coffee & coconuts. The Avocado Show. Vinnies. The Breakfast Club. Lunchen in Amsterdam. Ontbijtspots. 10 x lekker ontijten in Amsterdam. Pancakes Amsterdam10 x goed ontbijten in Amsterdam

Waar ga jij ontbijten in Amsterdam? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring!

PIN IT!

Ontbijten in Amsterdam. Er zijn natuurlijk veel spots die een goed ontbijt aanbieden maar wij hebben de beste 6 voor je geselecteerd. Hier moet je zijn voor een goed en lekker ontbijt in Amsterdam

Foto’s door: Jaiwey Nuij

 

CategoriesFijne Foodspots