&

”LAAT JE NIET AFLEIDEN” | Drankje met.. Co-founder Soof Drinks, Nicole Horsmans

nicole horsmans - soof drinks

Na jarenlang voor grote ketens gewerkt te hebben besloot Nicole zélf te gaan ondernemen. Ze begon met het ontwikkelen waar zij zelf behoefte aan had, maar nog nergens te koop was. Het resulteerde in Soof Drinks: siropen en frisdrank van 100% fruit, groenten & kruiden. In dit interview lees je de ups & downs van het ondernemer en Nicole’s tips voor andere ambitieuze vrouwen.

Nieuwsgierig naar het verhaal achter Soof Drinks en co-founder Nicole Horsmans? Lees snel verder >

 

Nicole! Je bent co-founder van Soof Drinks en verkoopt 100% natuurlijke siropen en frisdranken. Waarom ben je dit begonnen?

 

”Ik dronk zelf iedere ochtend altijd een wortel, appel, gember juice. Super lekker en puur, en dat wilde ik eigenlijk wel gedurende de hele dag drinken als siroop. Maar toen ik voor de supermarktschappen stond, zag ik alleen maar producten met toevoegingen, zoals toegevoegde suikers, smaak- en zoetstoffen. Er was geen enkele siroop met uitsluitend fruit, groenten en kruiden, zoals ik deze zelf in de ochtend maakte.

 

En toen dacht ik: nou, dan ga ik het toch gewoon zelf maken! Dus wortel, appel en gember in de juicer, inkoken en tadaa! Het bleek ook heel lekker. Ik gaf destijds yogales als hobby en liet mijn brouwsels iedere week aan mijn groep proeven. Met hun feedback kon ik mooie aanpassingen doen. Daan, mijn compagnon vond het ook een top idee, en dus gingen we ervoor!”

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sofie Kerkhofs (@soophisticated)

 

Daar ging veel kennis aan vooraf. Je hebt onder andere bij grote ketens als IKEA, Jumbo en Plus gewerkt. Welke lessen als werknemer heb je ‘meegenomen’ naar Soof Drinks?

 

”Dat zijn er een aantal! Een van de lessen die ik heb meegenomen is de volgende: als je doet wat je deed. krijg je wat je kreeg. Je kunt zelf het verschil maken, doe het ook en wees ook niet bang wat mensen van je vinden.

 

Wat ik hen ook meegeef is dat voor vernieuwing zorgen, zorgt voor weerstand. Mensen willen niet veranderen, dat zit in de aard van het beestje. Maar als jij een droom hebt, of een hele duidelijke visie, laat je dan niet afleiden, maak een plan, neem mensen hierin mee en “go for it!”.

 

Dat kan op een tegeltje! Je bent al ruim 6 jaar ondernemer. Naar welk moment kijk je terug met de meeste trots? 

 

”De lancering van Soof in Malmö, de Nordic Food Exhibition. Dat ging allesbehalve vanzelf, en daarom ben ik extra trots. Het ontwikkeltraject duurde twee jaar en ging gepaard met enorme tegenslagen. Ieder onderdeel van ons product (smaak, fles, design en verpakking) moest kloppen. Toen het eenmaal gelukt was, waren we echt mega trots!”

 

En is er een moment geweest dat je de handdoek in de ring wilde gooien? Zo ja, wanneer wat dat?

 

”Jazeker, tijdens het ontwikkeltraject, vier maanden voordat we Soof lanceerde. We hadden grote productieproblemen. De fabriek wilde stoppen met het Soof project, terwijl we al bijna klaar waren. ‘Het is te ingewikkeld en te kostbaar’, aldus de fabrikant.

 

We zaten in zak en as, maar na een nacht slapen, zijn we naar de fabriek gereden en al onze charmes en overtuigingskracht toegepast. Ze waren weer aan boord! Het liet zien dat je met doorzettingsvermogen heel ver komt.”

 

Samen ondernemen is voor mij echt een must’

 

Eind goed, al goed. Je runt Soof Drinks met je business partner Daan. Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van samen ondernemen?

 

”Voor mij zijn er eigenlijk voornamelijk voordelen. Samen ondernemen is voor mij echt een must! Ik kan dit niet alleen. Dit heb ik ook ervaren, toen ik aan het pionieren was zes jaar geleden. Meestal hoor je dat je elkaar moet aanvullen, complementair moet zijn, maar dat zijn Daan en ik niet.

 

We lijken heel veel op elkaar. Daarom begrijpen we elkaar goed en kunnen we snel beslissingen nemen. Hetgeen we minder goed in zijn, besteden we uit. Zo simpel kan het zijn. 

 

Een nadeel van samen ondernemen is dat je af en toe niet op één lijn zit en dat er wel eens irritatie kan zijn. Maar als je je kwetsbaar opstelt naar elkaar, kom je hier wel weer uit. Als je er niet direct samen uitkomt, adviseer ik om een goede coach in de arm te nemen. Voor alles is een oplossing.” 

 

Je bent fulltime ondernemer en moeder van 2 zoons. Hoe behoud je de balans?

 

”Dit vraag ik mij ook regelmatig af. Eigenlijk heb ik drie kinderen gebaard: Boris, Taeke én Soof, haha. Het is heel heftig, maar tot nu toe houd ik me staande. Yoga helpt, ik zou nog iets aan cardio willen doen, dat staat dit jaar op de planning.”

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SOOF DRINKS (@soofdrinks)

 

Meer interviews met female founders vind je hier >

 

Welke tip zou je ambitieuze vrouwen meegeven die ook iets voor zichzelf willen beginnen, maar nog twijfelen?

 

”Zoek iemand om mee samen te werken, dat maakt het veel leuker. Wees eerlijk naar jezelf over je zwaktes en sterktes. En laat je niet afleiden door de omgeving of concurrenten. Jij doet het op je eigen manier, die bij jou past.”

 

Tot slot, wat kunnen we in de komende jaren nog verwachten van Soof Drinks?

 

”Nieuwe smaken! Maar wat echt hoog op onze bucketlist staat is onze belangrijke missie: een transparante en toekomstbestendige voedselindustrie, dus weg met ingewikkelde ingrediënten en kleine lettertjes. Ook een appetite for change? Join our revolution!”

 

Meer weten over Nicole en Soof Drinks? Volg ze op Instagram >

CategoriesDrankje met