D

DIGITAAL DRANKJE MET… POWERVROUW NANNE VAN DER LEER, FOUNDER LIEF LEVEN

interview met girlbosses // nanne van der leer // lief leven

Girls Who Support!
Wie? Nou, creatieve ondernemers.
En hoe dan? Door ff met ze te bellen, en hun verhaal op digitaal papier te zetten, for everyone to read. In ons nieuwe rubriek ‘digitaal drankje met..’ bellen we – geheel in stijl, vanaf de keukentafel met de telefoon in de ene en een glaasje wijn in de andere hand – ondernemers die getroffen zijn door de corona crisis. Hoe reageren zij hierop?

Welk effect deze toestand op hun bedrijf heeft, wat ze bedenken om hun business op de been te houden en hoe ze een stukje positiviteit uit de crisis weten te halen – het komt allemaal aan bod in deze eerlijke reeks. Wij houden jou up-to-date van alle creatieve, nieuwe business ideeën die deze crisis met zich meebrengt. Dit keer doen we een digitaal drankje met Nanne van der Leer, oprichtster van Lief Leven.

Je bent oprichtster van het bedrijf Lief Leven. Kan je iets meer vertellen over het ontstaan hiervan?

”Inmiddels is het al 6 jaar geleden dat ik met Lief Leven ben begonnen. Ik zat toen in best wel een nare periode waarin ik mijzelf overwerkte en ik veel last had van een chronische PTSS. Schrijven was altijd al mijn ding, en door het schrijven van gedichtjes kon ik de dingen die ik meemaakte verwerken.

Eerst postte ik deze gedichtjes op mijn eigen social media, maar later begon ik een nieuw profiel waar ik deze gedichtjes deelde met de rest van de wereld. Sinds een jaar heb ik besloten hier mijn echte baan van te maken.”

”kan ik het veranderen? Als het antwoord ‘nee’ is dan ga ik me ergens anders op focussen.”

Dat is een grote stap, wat leuk! Ligt na 6 jaar de focus nog steeds op de gedichtjes of heb je ondertussen ook andere markten aangeboord?

”De gedichtjes blijven een heel belangrijk onderdeel van wat we doen. In principe schrijf ik ze allemaal zelf, maar inmiddels is het bedrijf zo groot geworden dat ik wat minder tijd heb om de gedichtjes te schrijven. We hebben een hele grote online community, met vorig jaar zelfs 55 miljoen organisch bereik.

Naast de gedichtjes hebben we nu ook lokale en sociale producten en die collectie zijn we steeds verder aan het uitbouwen. Ook bieden we een online Groeiprogramma aan waar je verschillende modules kan volgen in een beschermde omgeving die bijdragen aan jouw persoonlijke groei.

En tenslotte de groei-events: sessies waarbij we samenkomen om te leren over de uitdagingen in het leven. Ook hebben we nog meditaties, dus echt van alles eigenlijk!”

En ik zag dat je eigenlijk afgelopen vrijdag een winkel zou openen in Haarlem. Dat zal door deze crisis vast stress hebben meegebracht. Hoe staat het daar nu mee?

”De winkel is dicht maar alles staat wel start klaar. Ik moet eigenlijk zeggen dat ik zelden stress heb en helemaal niet om dit soort dingen. Bij mij gaat het er meer om: kan ik het veranderen? Als het antwoord ‘nee’ is dan ga ik me ergens anders op focussen.

Dat is echt mijn levensinstelling, want ik heb geen zin om energie te verliezen aan dingen die ik niet kan veranderen. Wat ik wel kon doen is alles voorbereiden, dus dat heb ik gedaan en zodra het kan en mag gaan we open. Verder focus ik me dus vooral op andere dingen!”

45 x leuke & nuttige dingen om te doen als je je verveelt >

Dat klinkt als een relaxte oplossing! Is er wel een moment geweest dat je dacht ‘hoe ga ik dit doen’ of kon je het vanaf het begin loslaten?

”De winkel is niet alleen een plek om spullen te verkopen maar ook een plek voor verbinding waar we groei- events willen organiseren. Het vooruitzicht dat we het komende jaar misschien niet echt bij elkaar in de buurt mogen komen is iets dat me zeker raakt. Dat was al jaren mijn droom: een fysieke plek voor verbinding, maar misschien dat we dit het komende jaar vooral online zullen moeten gaan doen. Dan maken we daar gewoon het allermooiste van.”

Veel ondernemers zullen hiervan wel enorm in de stress schieten. Hoe zet jij die knop om?

”Je moet allereerst accepteren hoe je je voelt. Als ik heel erg verdrietig of boos was geweest dan zou dat ook helemaal prima zijn. Het wegdrukken van emoties, zorgt er alleen maar voor dat ze heviger worden. Maar door te zorgen dat ik altijd focus op iets dat wel kan en wel goed loopt verandert jouw mindset. Dan blijf je positief en zie je kansen. Op die manier vind je altijd wel een andere vorm om te doen wat je zo graag wil.”

De winkel is tot nu toe dus nog niet open geweest. Hoe zie je dit straks voor je?

”Het is een kleine winkel en alle andere winkels in de straat zijn open. Wat je alleen ziet is dat de straten leeg zijn dus daarom heb ik ervoor gekozen om deze maand dicht te blijven, ook om mezelf de stress te besparen. Als je daar de hele dag zit en er komt niemand dan word je ook niet gelukkig. Vanaf mei willen we open gaan maar de plek van samenkomen zullen we voorlopig online moeten creëren.”

Je hebt er bewust voor gekozen om een fysieke winkel te openen in een periode waarin online heel hard groeit. Hoe kijk je tegen die verhouding aan?

”Ik verwacht niet om alle omzet uit die fysieke winkel te halen, dat zal online gebeuren. De fysieke winkel is voor ons een plek waar wij kunnen werken, het is een showroom en boven alles een plek voor verbinding.

Wel geloof ik dat in een tijd waarin we allemaal heel erg online zijn, we juist behoefte krijgen aan echte verbinding, face to face. Ik wil niet iemand zijn die alleen maar digitaal betekenis geeft, maar ik wil ook mensen samenbrengen en daarbij van betekenis zijn. Het is offline toch echt anders dan online.”

Meer interviews met powervrouwen (en hun oplossingen) lees je hier >

Wat zijn projecten waar je nu dan meer focus op legt?

”Naast het nieuwe Groeiprogramma heb ik een boek dat in juli uitkomt. Het boek heet Licht Leven en ik heb het bijna af! Het manuscript is klaar en nu is het een kwestie van de laatste dingen fine tunen.

Verder focus ik me op online, want daar gaat Lief Leven gewoon door. Ontwikkeling van nieuwe producten voor de webshop, social content schrijven, gedichtjes schrijven, meditaties opnemen, eigenlijk is het nog heel druk.

Daarnaast hebben we een actie gedaan voor het Rode Kruis waarbij wij kaartjes sponsorden en mensen voor €1,95 een kaartje naar iemand konden sturen. Zo hebben we in een week €1000 opgehaald voor het Rode Kruis. We vragen ook aan veel mensen hoe we ze kunnen helpen, zo proberen we allemaal nieuwe dingen.”

”Het kan zijn dat alles zoals je het kende wegvalt, maar er z andere dingen uit te halen zijn.”

Wat goed! Wat voor dingen geven mensen aan hulp bij te kunnen gebruiken?

”Vooral ondersteuning in hoe ze zich voelen. Sommigen zijn heel angstig, anderen voelen zich eenzaam. Daarvoor doen we bijvoorbeeld een Zoom sessie waar ze vragen kunnen stellen en waar we het over deze onderwerpen hebben. Op die manier kunnen we toch samen zijn!

Ook heb ik afgelopen week digitaal advies gegeven aan een grote groep ondernemers. Als ondernemer heb ik er best wel wat kilometers opzitten en ik vind het fijn om zo te kunnen helpen. Het is grappig dat je de vragen over de buitenkant – dus business strategieën of concurrenten – vaak kunt wegnemen met iets wat bij jou van binnen ligt. Jouw buitenwereld is niets meer dan een reflectie van binnenin. Door dat perspectief te verschuiven zie je dat er veel veranderd. Zo komen we samen verder vooruit.”

10 x inspiratie voor minimalistische tekeningen >

Wat is voor jou het positieve dat deze crisis met zich meebrengt?

”We leven in een tijd van chaos en chaos is altijd de brenger van een hele belangrijke boodschap, maar die moet je wel willen zien. Dus is het goed om deze tijd bewust mee te maken. Hoe ga je om met onzekerheid? Hoe ga je om met alleen zijn? Hoe ga je om met verandering? Daar zitten zulke waardevolle lessen in!

De confrontatie met dat soort thema’s zorgen dat je kan groeien als mens én als onderneming en dat is zeker iets positiefs. Het kan zijn dat alles zoals je het kende wegvalt, maar er zijn andere dingen uit te halen. Daar moet je naar opzoek.”

Tenslotte: heb je een tip voor andere ondernemers?

”Acceptatie. Als het kut is, dan is het kut. De volgende stap is alleen wel dat je na die acceptatie moet gaan nadenken wat je ermee gaat doen en wat je ervan kan leren.

Wat ook nog een mooie tip is die ik hier aan wil toevoegen is vragen om hulp. Veel mensen proberen alles in hun eentje op te lossen, maar ten eerste hoeft niet alles meteen opgelost te worden (want problemen lossen zichzelf vaak op) en ten tweede willen mensen elkaar, zeker in deze tijd, graag helpen. Zet dus bijvoorbeeld op LinkedIn dat al je klussen zijn weggevallen en dat je opzoek bent naar nieuwe klussen. Dan gaat er altijd iets komen!

Nieuwsgierig geworden en meer weten over Nanne en Lief Leven? Volg Lief Leven op Instagram om op de hoogte te blijven.

CategoriesDrankje met