M

MUSEUMNACHT IN AMSTERDAM 2022: LEUKE ROUTE & COLLECTIES

Op zaterdag 5 november openen ruim 60 musea in onze mooie hoofdstad de deuren tot 02.00 ‘s nachts. Dat betekent dat we onze clubavond omruilen voor een avondje rondstruinen in het donker door musea, verdwalen in leuke collecties en meedoen met creatieve workshops. Maar, waar begin je en wat is er allemaal te zien & te doen… We zetten de leukste collecties van museumnacht in Amsterdam 2022 op een rijtje!

Van schilderijen in bekende musea tot je eigen creaties maken tijdens toffe workshops: dit zijn de leuke collecties en feestjes tijdens museumnacht in Amsterdam 2022 >

Museumnacht in de binnenstad van Amsterdam >

TheirTok: Them de Tok – Waag Futurelab

We halen food, boek– en accessoires inspiratie van TikTok en maken er zelf video’s op, maar wist je ook dat grotendeels wat we zien te maken heeft met algoritme? De interactieve installatie TheirTok van kunstenaar & ontwerper Tomo Kihara laat tijdens museumnacht op een speelse wijze zien hoe we algoritmen ons onbewust beïnvloeden en hoe je zelf uit je filterbubbel stapt.

Ook leuk! 7 x toffe musea in Amsterdam die jij waarschijnlijk nog niet kende >

Titty Talks! Women in art or still history?! – Huis Willet-Holthuysen

Nog steeds hangen musea en galeries voor een groot deel vol met (dezelfde) bekende mannelijke kunstenaars. Hetzelfde geldt voor onze kunstgeschiedenisboeken die zich vullen met dezelfde namen, veelal niet van vrouwen. Aan de Herengracht wordt hier dieper op in gezoomd en kun je het gesprek aan gaan over het belang van het vertellen van het hele verhaal. Aan de talk table zitten onder andere Cathelijne Blok en Margriet Schavemaker.

Pray What You Preach – het Fashion For Good Museum

Maak op een interactieve manier kennis met duurzame mode tijdens de upcycle workshop in het Fashion For Good Museum. En wat is nu goedkoper dan je oude (katoenen) shirts te recyclen door er een gloednieuw kledingstuk van te maken. Vergeet alleen je katoenen item(s) niet mee te nemen!

Deelnemende musea in Amsterdam Noord >

LAKSHMI ‘All I Know’ – Eye Filmmuseum

In het Eye Filmmuseum maakte LAHSKIMI, samen met Freek Henkes, een ode aan geliefde horrorfilms. Geïnspireerd op films die zij vroeger met angst, maar ook met zwaar fascinatie keek. Met als ‘verborgen boodschap’: de fragiele lijn tussen controle loslaten en jezelf verliezen.

UFO: Unidentified Fluid Other & Nxt Stage – Nxt Museum

Ontdek jezelf opnieuw in de digitale dimensie van ‘UFO: Unidentified Fluid Other’ in het Nxt Museum. Laat de virtuele wereld, gecreëerd door visionaire geesten van technici, je meenemen door verschillende visuals. Terwijl de grenzen van identiteit vloeibaar worden.

Het programma & collectie tijdens museumnacht in Amsterdam 2022 >

(On)bedoelde kunst tour door MOK – Stichting NDSM-werf

Of het nu een boom, een betonnen plaat of een stalen hijskraan betreft: kunst is overal. En wie de expositie van het MOK op het NDSM terrein bekijkt, komt daar maar al te snel achter. Tijdens museumnacht 2022 neemt MOK je mee langs 3 ‘echte’ lichtkunstwerken en langs onverwachte, onbedoelde kunst.

Live Street Art -STRAAT Museum

Altijd al willen weten hoe straatartiesten die enorme muurschilderingen maken? Dan is het zeker de moeite waard om tijdens museumnacht te stoppen bij het STRAAT Museum. De hele avond zijn hier verschillende kunstenaars live aan het werk.

Uiteraard kun je het befaamde Museumplein niet missen.. Dit zijn de leukste collecties die meedoen op 5 november >

Vincent door de ogen van… – Van Gogh Museum

Wil je Vincent van Gogh en zijn schilderijen beter leren kennen? Dan hebben de Beeldbrekers van het Van Gogh Museum een toffe speurtocht voor je in elkaar gezet. Door verschillende perspectieven, schilderijen en verhalen leer je de Nederlandse kunstenaar op een andere manier kennen.

Van Gogh en Ik – Van Gogh Museum

Een andere leuke collectie in het Van Gogh Museum zijn de kunstwerken van ‘Van Gogh en ik’, waar jonge kinderen uit het asielzoekerscentrum Gilze de serie schilderijen maakten. Het AZC staat in het Van Gogh Nationaal Park, de omgeving waar de Nederlandse schilder opgroeide. Op deze plek maakten de jonge deelnemers kennis met de kunst en het levensverhaal van Van Gogh.

Het programma & collectie tijdens museumnacht in Amsterdam 2022 >

Zaklantaarn tour over het Rijksmuseumgebouw – Rijksmuseum

Je wist het waarschijnlijk al: het Rijsmuseum zit vol met meeslepende verhalen. Maar wist je dat ook het gebouw vol met veelzeggende details zit? Wandel samen met een ervaren gids door de duistere tuinen van het museum en kom achter alle ins & outs van het gebouw. De zaklantaarns zijn daar aanwezig.

Museumnacht in Amsterdam West 2022 >

Luister en huiver: Indonesische spookverhalentour – Amsterdamse School Museum het Schip

Wist je dat er vreemde dingen gebeuren in het Amsterdamse School Museum het Schip? Zo wisselen objecten van plaats, zien bezoekers onverklaarbare schaduwen en.. schijnt er ook iets te zijn verdwenen. Een dappere gids vertelt je de Indonesische spookverhalen terwijl hij je meeneemt door het museum.

Rising Star Twinkle at Night – Pianola Museum

Tijdens museumnacht in Amsterdam 2022 schittert het jong pianotalent van Het Conservatorium, op een pianorol van hun favoriete pianist of componist uit de collectie van het museum.

En, ben jij er bij? Het volledige programma van Museumnacht 2022 in Amsterdam vind je hier >

CategoriesWalk & Visit