Nu we ons binnenkort in het OV verplicht moeten beschermen met een mondmasker, is het handig om goed op de hoogte te zijn. Want hoe werkt het nou precies met zo’n mondkapje? En waar koop je ze? Hieronder vind je precies wat je over mondkapjes (en het dragen ervan) moet weten.
Niet iedereen heeft een naaimachine in huis of kan er goed mee omgaan, dus zelf maken is niet voor iedereen weggelegd. Door een mondkapje te kopen bescherm je jezelf én anderen tegen het virus, en draag je je steentje bij aan de economie. Een veilig mondmasker is één, het op de juiste manier dragen is twee. Lees je even goed mee?
Mondkapje opzetten
1. Was je handen goed voor dat je het kapje opzet.
2. Raak het kapje zelf niet aan, maar pak het aan de touwtjes of rekkers vast.
3. Plaats het mondkapje over je neus en mond. Zorg dat het mooi aansluit en dat het ook je kin bedekt.
4. Raak alleen de buitenkant aan als je het wilt verplaatsen.
5. Raak je gezicht niet aan als je het masker draagt.
6. Draag het mondmasker niet langer dan 8 uur.
Mondkapje afzetten
1. Was je handen voor je het mondmasker afzet.
2. Maak het masker los, maar raak daarbij zeker je gezicht niet aan.
3. Gooi je masker na elk gebruik in de wasmachine. Je kunt het samen met je kleren wassen, maar zorg ervoor dat je dat op minstens 60 graden doet. Hoe warmer, hoe beter.
Tip: Je kunt het mondkapje ook in heet water met wat zeep kunt soppen. Is het water een beetje afgekoeld, was het dan nog even met de hand en spoel na met schoon water. Zo verbruik je minder en is je mondkapje net zo goed schoon.
4. Was na het afzetten opnieuw je handen.
Mondkapjes kopen
Ga jij binnenkort weer met het openbaar vervoer reizen of heb je misschien zelfs een vlucht met KLM in je agenda staan, dan ben je verplicht een mondmasker te dragen. Het is dus belangrijk om goed voorbereid te zijn zodat je niet voor de dichte trein-/vliegtuigdeuren staat. Gelukkig kun je inmiddels op veel plekken online mondmaskers bestellen.
Voor bekende ketens als de HEMA geldt dat de kapjes zo snel mogelijk in de schappen van alle 540 filialen en stationswinkels komen te liggen. Om hamsteren te voorkomen mag een klant maximaal twee doosjes per winkelbeurt meenemen.
Naast de HEMA scoor je de wegwerp- en wasbare mondkapjes nu ook bij Kruidvat, Etos en Trekpleister. Ook daar geldt: hamsteraars niet welkom. Ook al geven alle winkels aan dat er wel genoeg voorraad is.
Zelf een mondkapje maken?
Wil je toch graag zelf een mondmasker (proberen) maken? Volg dan niet zomaar een uitleg. Sommige zijn niet getest en zijn dus misschien onveilig. Je kunt wel altijd aan de slag met het patroon dat door de FOD Volksgezondheid goedgekeurd werd. Klik hier om het te downloaden!
Belangrijk: vergeet niet dat een mondkapje een goede bescherming tegen het coronavirus biedt, maar dat basisregels zoals 1,5 meter afstand houden, vaak je handen wassen en thuis blijven als je ziek bent, nog steeds de belangrijkste punten zijn.
Wegwerp handschoenen
Niet alleen mondkapjes, maar ook plastic handschoenen hebben tijdens én na de coronacrisis een ontzettend grote rol gespeeld. Tijdens het cruciale werk van verpleegkundige waren handschoentjes onmisbaar, maar ook na de crisis kan het dragen van handschoentjes ons in openbare ruimtes een veiliger gevoeg geven. Moet jij bijvoorbeeld veel met het OV reizen, waardoor je veel openbare knoppen etcetera moet aanraken? Dan is het een goed idee om Nitril handschoenen aan te schaffen.