M

MAGISCHE SFEER EN SPECTACULAIR LOKAAL ETEN BIJ VUURTORENEILAND

bijzondere restaurants nederland

Vuurtoreneiland is een klein eilandje in het IJmeer net voor IJdoorn en Durgerdam. Het werd in 1701 aangelegd en lang waren de vuurtoren (de enige in Amsterdam) en het bijbehorende wachtershuisje de enige bewonder van het eiland. Maar, in 2013 werd er door Staatsbosbeheer een herbestemming gezocht voor het eiland en werd er besloten een restaurant te beginnen in een grote lichte kas midden op het eiland. Inmiddels is het restaurant een groot succes.

Er is ook een winterrestaurant en je moet maanden van tevoren, net als voor concertkaartjes, de browser blijven verversen om op tijd te zijn voor kaarten. Maar als dat dan eenmaal is gelukt heb je jezelf ook wel verzekerd van een van de meest bijzondere avondjes uit eten die je  kunt meemaken.

De sfeer

Een avond op Vuurtoreneiland is een culinaire droom voor Girls Who Eat. Onze editor Irene de Bruijne bezocht zowel het zomer- als het winterrestaurant. ’s Winters eet je hier heel bijzonder in de bunkers (een voormalige kazerne) op het eiland wat heel donker en romantisch is. Maar het zomerrestaurant is misschien wel de meest bijzondere plek waar ze ooit at. In ieder geval in de omgeving van Amsterdam.

De open keuken, met onder andere grote open oven, is het middelpunt van de kas. Het doel van de kas is de scheiding tussen binnen en buiten haast ontzichtbaar te maken. En dat lukt goed. Op een mooie avond blijven de glazen schuifdeuren vrijwel de hele avond open en schijnt het licht van het golden hour dat de hele avond lijkt te duren van alle kanten naar binnen.

Vuurtoreneiland is een klein eilandje in het IJmeer net voor IJdoorn en Durgerdam. Het werd in 1701 aangelegd en lang waren de vuurtoren (de enige in Amsterdam) en het bijbehorende wachtershuisje de enige bewonder van het eiland. Maar, in 2013 werd er door Staatsbosbeheer een herbestemming gezocht voor het eiland en werd er besloten een restaurant te beginnen in een grote lichte kas midden op het eiland. Inmiddels is het restaurant een groot succes.Vuurtoreneiland

Pas deze 10 etiquette toe tijdens een chique diner

Het personeel

Wanneer je de boot opgaat word je begroet door het personeel en wordt er kort gevraagd of er nog allergieën zijn. Het personeel komt even later nog even uitleggen hoe het precies werkt op het eiland. Op het eiland zelf lijkt de gehele bediening perfect op elkaar ingespeeld en hebben wij de hele avond de regie in handen om te zorgen dat alles precies volgens schema verloopt. Je hebt namelijk maar drie uur op het eiland, en die lijken voorbij te vliegen.

Wat leuk is om te zien is dat de bediening ook helpt bij de afwerking van de gerechten. Zij leggen aan de werkbank in de open keuken nog wat groens op een gerechtje of strooien wat kruiden over het bordje. Over die gerechten kunnen ze je vervolgens ook een heleboel vertellen wanneer ze het serveren aan tafel. En ook over de bijpassende wijn vertellen ze een verhaal alsof ze het hoogstpersoonlijk uitzochten.

Vuurtoreneiland is een klein eilandje in het IJmeer net voor IJdoorn en Durgerdam. Het werd in 1701 aangelegd en lang waren de vuurtoren (de enige in Amsterdam) en het bijbehorende wachtershuisje de enige bewonder van het eiland. Maar, in 2013 werd er door Staatsbosbeheer een herbestemming gezocht voor het eiland en werd er besloten een restaurant te beginnen in een grote lichte kas midden op het eiland. Inmiddels is het restaurant een groot succes.

Kun je niet genoeg krijgen van unieke dinerplekken en wil je vaker bijzonder dineren? Hier moet je zijn!

Eten & drinken

Natuurlijk zou bijna alles al lekker proeven op deze magische plek. Maar gelukkig is het eten op Vuurtoreneiland zelf ook echt net zo spectaculair als de locatie. Alle gerechten zijn vrij klein, maar heel verfijnd. De filosofie is om te koken met lokale producten uit de Beemsteromgeving. Verse producten van de lokale boeren en producenten. Dat deden ze vanaf begin af aans al, maar het lijkt meer dan ooit te passen in de huidige trend van lokaal en nieuw Nederlands eten.

Een hoogtepuntje is een kruidenboeketje versierd met allerlei kruiden dat je in zijn geheel kunt opeten. Maar eigenlijk valt de hele avond lang niets tegen en word je bij elk gerecht weer verrast door bijzondere smaakcombinaties of ingrediënten die je nog nooit eerder proefde.

De rekening

Voor een perfecte culinaire avond op Vuurtoreneiland betaal je €100. Daar krijg je 5 gangen voor met telkens een bijpassend glas wijn, inclusief hapjes, een aperitief en koffie en thee op de boot. Dat is het het zeker waard als je het ons vraagt. En het beste is dat je het bij het reserveren maanden vooraf al gelijk moet betalen. Dus tegen de tijd dat je gaat voelt het haast als ‘gratis uiteten’, omdat je het al lang hebt betaald.

Mogen we zo brutaal zijn Vuurtoreneiland alvast even voor je op je culinaire bucketlist te zetten?

PIN IT!

Vuurtoreneiland in Amsterdam. Mocht je nog niet zijn geweest dan is dit een unieke beleving om een keer mee te maken. Hierbij onze review!