V

VAKANTIE NAAR ITALIË? DIT ZIJN DE 5 LEUKSTE ITALIAANSE MARKTEN

Wanneer je in Italië bent wil je natuurlijk het echt ‘dolce vita’ gevoel beleven. Eén van de beste manier om dit te ervaren is door je te mengen tussen de locals, en waar doe je dat beter dan op de Italiaanse markten? Wij hebben voor jou de leukste Italiaanse markten op een rij gezet en nemen je mee in Marcella’s ervaring op de leukste markten van Italië.

1. Omegna aan het Lago d’Orta Piemonte

Tussen het rijtje van de Italiaanse markten hoort deze echt thuis. De markt die langs de kade van deze kleine stad loopt. Met kraampjes met lokale boeren uit Piemonte, van kaas tot worst en natuurlijk heel veel mooi fruit en groenten. Hier moet je zijn als je echt Italiaanse cultuur tot je wilt nemen. Ze hebben hier niet alleen veel groenten maar ook zijn er veel verse kruiden verkrijgbaar.

De markt vind elke donderdag plaats van 08:00 tot 17:00 en als je een beetje op tijd bent dan zijn alle verse en groente fruit nog beschikbaar want alle lokale Italianen uit Piemonte kopen hier hun wekelijkse boodschappen. De grote boodschappentassen komen je dan ook om de oren op deze markt. En neem vooral de tijd wanneer je naar de markt gaat want snelheid kennen ze hier niet. Er moet eerst rustig geproefd worden wanneer een Italiaan tot een koop over gaat. Ik ben er zelf ook geweest. Wil je een gevoel krijgen hoe dat was? Kijk dan het onderstaande filmpje!

2. Vismarkt in Venetië

Tijdens een bezoekje aan Venetië mag je de vismarkt Pescheria niet missen. Deze vismarkt, aan de voet van de bekende Rialtobrug, kent een lange historie. Sinds 1079 wordt er op deze plek al vis verhandeld.

Venetië is de stad die zich in het water bevindt en bijna alle Venetianen leven van vis. De vismarkt wordt dan ook druk bezocht. Iedere dinsdag tot en met zaterdag (7.00 tot 13.00 uur) kun je op deze vismarkt ronddwalen tussen kraampjes. De viskraampjes liggen vol met prachtig opgestapelde vis en schaaldieren van enorme zwaardvissen, verse tonijn tot kronkelende paling. Bewonder de kisten vol met garnalen, oesters, mosselen en scampi.

De vis komt van de lokale vissers die in een dorp verderop wonen van Venetië. Het dorp bestaat trouwens uit allemaal gekleurde huisjes met voor die huisje een klein vissersbootje.

Ben je op zoek naar groenten en fruit in Venetië? Italiaanse markten genoeg maar naast de Pescheria vind je een kleurrijke groente- en fruitmarkt waar je diverse soorten groenten en fruit kunt kopen.

Ga je met de auto richting Italië? Dit zijn de beste spots om onderweg te overnachten

3. Mercato Centrale in Florence

Voor een overdekte markthal moet je in Florence zijn. De Mercato Centrale in de kleurrijke wijk San Lorenzo. Het is niet alleen gevuld met het lekkerste eten maar ook het gebouw is ook nog eens een prachtige locatie voor de beste Instagram shots.

Deze markthal stamt uit 1874 en het is er altijd druk, dus wees daar op voorbereidt. Beleef het echte Italiaanse gevoel en doe hier ook je inkopen en maak een maaltijd met de heerlijke lokale lekkernijen.

Om even uit te leggen hoe deze overdekte markthal precies in elkaar zit:

  • Op de begane grond van het Mercato Centrale vind je kraampjes met verse groente, gekleurd fruit, alle soorten pasta, vis, truffel, pesto, vlees, de lekkerste kazen en nog veel meer.
  • Op de bovenste verdieping van de Mercato Centrale vindt je diverse kleine restaurantjes, wijnbarretjes en proeflokalen. Geniet hier van heerlijke wijn, verse pizza, sushi en nog veel meer lekkers. Bij de verschillende counters vind je altijd wel iets naar jouw smaak. In deze ‘foodcourt’ kun je elke dag van 10:00 tot 0:00 uur terecht .

Handig om te weten is dat deze markt op zondag is gesloten.

Dit zijn de leukste restaurants om in Florence een hapje te doen

4. Olijfmarkt in Ligurië

In dit gebied van Italië is er bijna elke dag wel een kleine olijfmarkt te vinden. De markt is dan niet echt groot en kan ook maar uit één kraam bestaan, want ze staan namelijk vaak langs de weg. En al helemaal wanneer de zon hard schijnt omdat er dan een overvloed is aan de olijven.

In Ligurië hebben ze verschillende olijven te koop van groen tot rood en zwart. De Italianen in dit gebied zijn ook expert in het maken van heerlijke pesto. Dus wanneer je langs een kraam gaat vergeet dan niet naast de prachtige olijven die heerlijke pesto mee te nemen.

5. Markt op het Campo de’ Fiori in Rome

In Rome kun je diverse sfeervolle marktjes bezoeken met heerlijke mediterrane geuren en smaken. En dit hoort bij je bezoek aan Rome toch?

Campo de’ Fiori is een van de bekendste en oudste markten in Rome en vindt plaats op het gelijknamige, middeleeuwse plein. De naam van de markt betekent ‘bloemenveld’ maar het is geen bloemenmarkt, zoals de naam misschien doet vermoeden. Naast kraampjes met kleurrijke en geurende bloemen zijn er ook overladen kraampjes met verse groenten, fruit, vlees en vis en diverse Italiaanse delicatessen.

Het is een aanrader om op de markt Italiaanse kruiden te kopen. Je krijgt uitleg hoe je hiermee thuis een heerlijke Italiaanse maaltijd kan maken. Dat is dan ook wel in gebrekkig Engels maar dat heeft dan wel zijn charme. Italiaanse markten zijn het leukste als er veel oude mannetjes achter kramen staan en dat is hier in Rome het geval.

De markt in Rome vindt maandag tot en met zaterdag plaats van 7.00 tot 13.30 uur. Ook deze markt is weer op zondag gesloten. Gebruik deze dag dan ook lekker om te relaxen!

Meer van Marcella haar Europareis volgen? Lees hier waarom Marcella er voor heeft gekozen om in een camper te wonen.

PIN IT

Ga je op vakantie naar Italië? Dan mag je deze markten niet missen. Krijg het echt Italiaanse gevoel door deze Italiaanse markten

CategoriesEuropa