W

WIL JE WETEN: ZO MAAK JE DE HUTSBAL (HUTSPOT BITTERBAL) VAN ALDI

hutsbal recept aldi

We zouden liegen als we zouden zeggen dat we niet van bruin fruit houden. En liegen, dat mag niet. Bruin fruit, of wel bittergarnituur, is heerlijk. Maar alweer de zoveelste, zelfde bitterbal? Niet nodig. De Aldi heeft een heuse Hutsbal gelanceerd, een bitterbal met hutspotvulling.

En volgens mij hebben wij een primeurtje te pakken, want in dit artikel vind je het recept om de Hutsbal zelf thuis te kunnen maken. Als je gasten met dit borrelhapje niet achteroverslaat, dan weten wij het ook niet meer ;).

Het Hutsbal recept

Ingrediënten (10 Hutsballen)

  • 80 g salpicon (een soort ragout, maar dan dikker)
  • 10g boter
  • 12 g bloem
  • 60 ml groentebouillon
  • 1.5 g gelatine
  • 80 g gekookte aardappel – kruimige aardappel
  • 40 g wortel, brunoise
  • 10 ml sinaasappelsap
  • 5 g boter
  • 1 st steranijs
  • 40 g gekarameliseerde ui
  • Bloem
  • Eiwit
  • Paneermeel
  • Zout en peper

Ook lekker: hier eet je loaded fries in Amsterdam >

Zo maak je de Hutsballen

  1. Zet de salpicon koud. Smelt de Boter in een pannetje. Laat in de pan uitbruisen en lichtbruin worden. Voeg de bloem toe om een roux te maken. Bak even door in de pan. Meng vervolgens de bouillon beetje bij beetje door de roux heen en gebruik hierbij een garde om het geheel tot een gladde massa te maken. Laat dit doorkoken en breng op smaak met zout en peper. Week de gelatine, voeg aan het roux-bouillonmengsel toe en zet vervolgens koud zodat het kan opstijven. 

2. Kook in een pannetje de sinaasappelsap, steranijs en 5 g boter samen met de brunoise gesneden wortel tot de wortel gaar en het vocht geglaceerd is. 

3. Smelt boter in een pannetje en karamelliseer de uien langzaam. Voeg vervolgens een snuf zout toe. Zorg dat het geheel mooi bruin is laat beide garnituren afkoelen in de koelkast. 

4. Als de garnituren koud zijn meng je deze, dus 40 g gegaarde wortel en 40 g gekarameliseerde ui met de gekookte aardappel en salpicon. Meng het geheel goed door en vorm daarna bolletjes van 20 gram. Vries ze licht in zodat je zo mooi rond kan vormen. Vries vervolgens helemaal in. 

5. Zodra de bolletjes bevroren zijn kun je ze paneren. Verdeel over 3 diepe borden bloem, losgeklopt eiwit en paneermeel. Meng het paneermeel met peper en zout. Haal de bolletjes door de bloem, daarna door het eiwit en dan door het paneermeel. Doe dit bij ieder bolletje 2 keer. (Als mogelijk: Laat de bitterbal een dag rusten). Frituren op 180 graden tot goudbruin. 

En, welke borrelvrienden ga jij verrassen met dit originele borrelhapje van Aldi?