H

Huis kopen op Ibiza? Hier moet je op letten

huis kopen ibiza

Het kopen van een huis op Ibiza kan eigenlijk best eenvoudig zijn, zolang je maar een paar belangrijke dingen weet en professionele hulp hebt van begin tot eind. Je kunt bij voorkeur een makelaar Ibiza inschakelen om je te begeleiden gedurende het hele traject, van de eerste bezichtigingen tot het moment waarop je de sleutels van je nieuwe droomhuis in handen hebt. Wil je graag weten hoe het koopproces in elkaar steekt? Lees dan even verder voor meer informatie!

Wat is een optiecontract en heb je het nodig?

Woning gevonden? Dan zal je makelaar zijn best doen om goede voorwaarden voor de aankoop te regelen. Dan wordt er een optiecontract opgesteld en moet je ongeveer 10% van de aankoopprijs als aanbetaling betalen. Dit contract is bedoeld om de woning voor jou te reserveren en geeft tijd om alle juridische en financiële zaken te regelen. In het contract staan zaken zoals de prijs. Wat er bij de aankoop inbegrepen is en de datum waarop de koop zal plaatsvinden, meestal 4-6 weken later. Maar er is een risico: als de koop niet doorgaat, ben je de aanbetaling kwijt, en als de verkoper de deal annuleert, moet hij de aanbetaling terugbetalen plus een boete die meestal even hoog is als de aanbetaling. Het is slim om een advocaat in te schakelen om je tijdens dit proces te helpen.

Verantwoordelijkheden van de koper

Houd er rekening mee dat je het huis koopt in de staat waarin het zich bevindt. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er geen onverwachte problemen zijn nadat je het hebt gekocht. Een advocaat kan de juridische kant bekijken, zoals of er een hypotheek op het huis rust, wat er geregistreerd staat in het kadaster en hoe de eigendomsvoorwaarden zijn. Als het om een groot huis of eigendom gaat, is het soms ook slim om een technisch architect in te schakelen om te controleren of alles in goede staat is en of er geen illegale uitbreidingen zijn gedaan. Zo voorkom je verrassingen na de aankoop.

Hoe kom je aan een NIE-nummer?

Daarnaast moet je een Spaans belastingidentificatienummer hebben, dat heet een NIE-nummer. Zonder dat nummer kun je geen bankrekening openen of het koopcontract ondertekenen. Je kunt een NIE-nummer aanvragen bij de Spaanse politie of via de Spaanse ambassade in Nederland. Meestal regelt de advocaat dit voor je. Het is een belangrijke stap bij het kopen van een huis in Spanje.

De voltooiingsdatum

Op de dag van de voltooiing wordt alles geregeld bij een notaris. Meestal is er de dag ervoor een laatste inspectie van het huis met de verkoper om te controleren of alles goed werkt en in orde is. Bij de notaris wordt een officiële akte ondertekend die bevestigt dat de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden. Het resterende bedrag wordt betaald en de sleutels worden overhandigd. De notaris zorgt ervoor dat de aankoop wordt geregistreerd in het officiële kadaster. Na ongeveer drie maanden krijgen de kopers een juridisch document waarin staat dat zij nu officieel de nieuwe eigenaren van het huis zijn. Als je zelf niet aanwezig kunt zijn bij de notaris, kun je iemand met volmacht machtigen om namens jou te handelen tijdens de ondertekening. Succes!

Huis kopen ibiza

CategoriesNiet gecategoriseerd