C

CITYGUIDE LEEUWARDEN: 18 x HET LEUKSTE EN LEKKERSTE VAN LEEUWARDEN

De stad van pittoreske stadsgezichten, culturele vernieuwingen, hippe eettentjes en leuke winkels. Ook uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Nederland. We hebben het natuurlijk over: Leeuwarden. Hieronder vind je waarom een bezoekje aan deze mooie stad in het hoge Noorden zeker de moeite waard is.

Vind hier de leukste hotspots voor een dagje uit in Leeuwarden >

We beginnen met de leukste plekjes om te brunchen en of te koffie drinken in Leeuwarden >

Bahns & Coffee

Ze serveren er Asian streetfood in de vorm van Báhn mì (een stokbroodje gevuld met Vietnamese ingrediënten), een gestoomde bao of Goi cuon (een saladerolletjes van rijstpapier). Vooral de Báhn mì met gegrilde kippendij in citroengrasmarinade was erg smakelijk. Wat dit bezoek extra bijzonder maakt is dat je er je eigen Vietnamese koffie kan brouwen.
Google Maps: Tuinen 23, Leeuwarden
Bahns & Coffee > 

Vind hier de 100 beste restaurants van Nederland >

Laura en de Chef

Bij Laura en de Chef werken ze graag met natuurlijke en biologische producten. Zo zit in de jam fruit uit eigen tuin en maken ze ook de granola en heerlijke gebakjes zelf. Verschillende broodjes, tosti’s en crêpes kun je hier ook op de kaart vinden.
Google Maps: Grote Hoogstraat 42, Leeuwarden
Laura en de Chef > 

Stek

Voor all day food kun je terecht bij Stek. Ze hebben werkelijk voor ieder wat wils; voor de stevige, gezonde of lekkere trek hebben ze respectievelijk een goed gevulde toast met ei, een kommetje yoghurt of een stapeltje pannenkoeken voor het ontbijt.

Ook gaan ze bij Stek de hele wereld over. Er is Asian style Tempeh, Mexicaanse pokébowl, American pancakes, Egyptische falafel in een wrap met gegrilde groenten of “gewoon” Friese wentelteefjes.
Googla Maps: Harlingersingel 2, Leeuwarden
Stek > 

leeuwarden - hotspots leeuwarden - restaurants leeuwarden - cultuur leeuwarden - winkelen leeuwardenBron: Stek // leeuwarden restaurants // leeuwarden culturele hoofdstad // leeuwarden museum // leeuwarden bezienswaardigheden // leeuwarden hotel // leeuwarden winkels


Vind hier waar je het beste kunt winkelen in Leeuwarden >

Het leukste aan winkelen in Leeuwarden is dat je hier nog veel particuliere zaakjes kunt vinden. Waar ze in grote steden als Amsterdam en Rotterdam steeds minder tegenkomt, vind je ze hier gelukkig nog genoeg.

Boekhandel van der Velde

Wie van lezen houdt moet echt even een bezoekje brengen aan Boekhandel van der Velde. Je kunt hier niet alleen voor nieuwe boeken terecht. Tevens zit er een antiquariaat aan vast waar je op meerdere verdiepingen kasten vol met tweedehands boeken vindt. Van fantasy tot geografie en van Nederlandse literatuur tot esoterie.
Google Maps: Nieuwestad 57-59, Leeuwarden
Van der Velden > 

Spellekijn

Bij Spellekijn hebben ze alle kaart- en bordspellen die je vroeger al speelde, maar ook die net uitgebracht zijn. Ben je niet zo’n spelletjesfan? Dan is het alsnog leuk om even naar binnen te gluren en te genieten van het feit dat de gehele winkel van vloer tot plafond op een OCD-waardige manier is gevuld.
Google Maps: Peperstraat 12, Leeuwarden
Spellekijn > 

Ook leuk! Hotspots in Groningen: 10 x de leukste restaurants van de stad vind je hier >

Mevrouw Dientje

En midden in het stadshart zit Mevrouw Dientje. Een groene woonwinkel waar je allerlei botanische spulletjes en planten kunt kopen. Het allerleukst is de afdeling waar verschillende stekjes in allerlei soorten potjes en glaasjes staan te groeien.
Google Maps: Blokhuispoort – Cellenblok H0.03, Leeuwarden
Mevrouw Dientje > 

Eén van de voordelen van Leeuwarden is dat het niet zo groot is. Je kunt hier overal lopend naar toe. Als je met de Waag in je rug rechtdoor loopt kom je terecht in verschillende steegjes waar je veel mooie interieur-, lifestyle-, kleding-, en andere schattige winkeltjes tegenkomt.

Vind hier waar je kunt dineren in Leeuwarden >

Burgermeester van Napels

Bij de Burgermeester van Napels weten ze hoe je echt lekkere pizza’s maakt. Door ze slechts 90 seconden in de houtoven te bakken, krijgen ze hun karakteristieke Napolitaanse textuur: krokant aan de rand en slap van binnen.

Meer een pastafan? Ook dat hebben ze en wel in allemaal verschillende varianten (scialatielli, bigoli, spaghetti, tagliatelle en linguine) met heerlijke Italiaanse ingrediënten.
Google Maps: Ruiterskwartier 115, Leeuwarden
Burgermeester van Napels >

KOM

Het idee is hier simpel: je bestelt een aantal kleine gerechtjes en deelt deze met je tafelgenoten. Een beetje zoals tapas, maar dan met Nederlandse invloeden en her en der een Aziatisch tintje. Echt een aanrader als je in Leeuwarden bent!
Google Maps: Ruiterskwartier 177-179, Leeuwarden
KOM > 

leeuwarden - hotspots leeuwarden - restaurants leeuwarden - cultuur leeuwarden - winkelen leeuwardenBron: KOM

La Venezia

Voor een toetje moet je echt even naar La Venezia, waar je het lekkerste ijs van Leeuwarden kunt vinden. Wij raden je hier de Tartufo Bianco aan!
Google Maps: Nieuweburen 137, Leeuwarden
La Venezia > 

Vind hier waar je het leuk kunt borrelen in Leeuwarden >

Café de Spoeck

Ons rock & roll-hart ging sneller kloppen toen we Café de Spoeck binnen liepen. Hier vind je posters van Aerosmith en The Beatles aan de muren hangen en rondom is een strip met oude CD’s geplakt die vroeger elke rock-liefhebber verzamelde.

Dit café is de ideale plek voor (nieuwe) whiskeydrinkers. Je kunt hier namelijk 85 verschillende whiskey’s voor een prikkie uitproberen. Niet zo’n fan? Dan hebben ze ook 55 soorten speciaalbier.
Google Maps: Sint Jacobsstraat 29, Leeuwarden
Café de Spoeck > 

De 13 beste borrellocaties in Amsterdam vind je hier >

Paddy O’Ryan

Bij Paddy O’Ryan vind je alles wat je in een Ierse pub zou verwachten; koude Guinness, live muziek en af en toe een sportuitzending op de televisie. Ook kun je hier de hele dag door van echte Ierse of vertrouwde Hollandse hapjes genieten.
Google Maps: Tweebaksmarkt 49, Leeuwarden
Paddy O’Ryan > 

Kelder 65

Mocht je willen gaan stappen, kun je beginnen met drankjes bij Kelder 65; een souterrain met een gewelfd bakstenen plafond, een industrieel interieur en foute R&B muziek.
Google Maps: Nieuwestad 65, Leeuwarden
Kelder 65 >

leeuwarden - hotspots leeuwarden - restaurants leeuwarden - cultuur leeuwarden - winkelen leeuwardenBron: Kelder 65

 

Vind hier de beste tips voor cultuur en historie in Leeuwarden >

Ook leuk voor overdag: het culturele gezicht van Leeuwarden ontdekken. Door de hele stad vind je sporen uit het verleden. Binnen 500 meter van het station ligt het historische stadshart van Leeuwarden.

In het midden van de winkelstraat staat de schitterende Waag en even verderop de scheve Oldehovetoren. Deze 16e-eeuwse toren was het beginsel van een nieuwe kerk die nooit werd voltooid omdat het reeds bij de bouw begon te verzakken. Leeuwarden heeft dus zijn eigen equivalent van de scheve toren van Pisa.

City guide Amersfoort: 12 x de leukste plekken van de stad vind je hier >

Aan de rand van de oude stadsgrens ligt de Blokhuispoort. Tot 2007 was dit monumentale gebouwencomplex een gevangenis, maar tegenwoordig doet het dienst als cultuurcentrum. Niet alleen kun je er een rondleiding krijgen door de oude gevangeniscellen of luisteren naar optredens van verschillende bandjes en artiesten, maar je kunt hier ook heerlijk eten.

Ga er bijvoorbeeld lekker aan het water zitten bij Proefverlof en geniet van een heerlijke pokébowl of een veganistisch pompoenbrood. Eten in een gevangenis was nog nooit zo gezellig.

Ook vind je in deze stad het Fries Museum. Met bekende tentoonstellingen over onder andere Alma Tadema en M.C. Escher staat het museum ondertussen hoog aangeschreven binnen de Nederlandse kunstwereld.

 Wanneer bezoek jij deze leuke stad in het hoge Noorden?

CategoriesNederland